Χαιρετίζει την πρόταση Νόμου για ποινικοποίηση των ψευδών καταγγελιών στην ΑΑΔΙΠΑ η ΑΣΔΥΚ

Την πρόταση Νόμου βουλευτή Νίκου Γεώργιου με την οποία θεσπίζεται ως ποινικό αδίκημα η ψευδής καταγγελία στην Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, χαιρετίζει ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Αστυνομίας (Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων) Νόμου, ώστε να θεσπιστεί ως ποινικό αδίκημα η συμπεριφορά προσώπου το οποίο εκ προθέσεως παρέχει ψευδή, παραπλανητικά ή ανακριβή στοιχεία και υποβάλλει ψευδή, παραπλανητική ή ανακριβή κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόταση Νόμου για ποινικοποίηση των ψευδών καταγγελιών στην ΑΑΔΙΠΑ

Με ανακοίνωσή του ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ, «εκφράζει τις ευχαριστίες προς τον Βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού και μέλος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, κ. Νίκο Γεωργίου για την κατάθεση πρότασης Νόμου Ποινικοποίησης των ανυπόστατων καταγγελιών που δέχεται η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ)».

Επιπρόσθετα εκφράζει την ικανοποίησή του, «που για ακόμη μία φορά, ένα αίτημα του Κλάδου μας, γίνεται κατανοητό και αποδεκτό από το σύνολο των Αρμοδίων Αρχών, αποδεικνύωντας έτσι την ορθότητα των θέσεων που καταθέτει κατά καιρούς ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ σε διάφορα θέματα που απασχολούν την Αστυνομία και Πυροσβεστική Υπηρεσία».

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «οφείλουμε να κακίσουμε την στάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζουμε ότι, τόσο η Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Προκοπίου, όσο και ο Πρόεδρος της ΑΑΔΙΠΑ, κ. Πασχαλίδης, σε χωριστές συναντήσεις που είχε η Συντεχνία μας μαζί τους, (31.03.2023 και 25.04.2023, αντίστοιχα), συμφώνησαν στην ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας, για ποινικοποίηση των ανυπόστατων καταγγελιών. Ωστόσο, μολονότι παρήλθε μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν προχώρησε τίποτα προς την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας από πλευράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αναδεικνύωντας έτσι την έλλειψη ευελιξίας του Υπουργείου στην λήψη αποφάσεων».

Με την τροχιοδρόμηση πλέον της συγκεκριμένης πρότασης Νόμου, ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ επαναλαμβάνει ότι χρήζουν εξετάσεις και οι ακόλουθες πάγιες εισηγήσεις, όπως, «να μην ασκείται έρευνα, ποινική ή πειθαρχική, αν προηγουμένως δεν υποβληθεί γραπτή μαρτυρία από τον παραπονούμενο πολίτη και ψήφιση δευτερογενούς εσωτερικής νομοθεσίας της Αρχής, που κατά τρόπο σαφέστερο να ορίζει το πλαίσιο λειτουργίας της, καθορίζοντας συνάμα, χρονικά πλαίσια διερεύνησης υποθέσεων, προκειμένου να αποφεύγεται η χρονοτριβή που παρατηρείται».

Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ επαναλαμβάνει ότι, «το πλαίσιο λειτουργίας της ΑΑΔΙΠΑ είναι προφανές ελλειμματικό και χρήζει επανεξέτασης. Καταληκτικά, επαναλαμβάνουμε ότι στόχος του ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ δεν είναι η αποδόμηση της ΑΑΔΙΠΑ αλλά ο ορθολογισμός της λειτουργίας της Αρχής, ώστε να διασφαλίζει εξίσου κατά τρόπο ακριβοδίκαιο, τόσο τα δικαιώματα του πολίτη, όσο και των Αστυνομικών Υπαλλήλων».

Δειτε Επισης

Σημαντική απόφαση ΔΕΕ για διασφάλιση συμφερόντων Κύπρου στις οδικές μεταφορές
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)
Μεταγενέστερος νόμος μπορεί να νομιμοποιήσει κανονιστική πράξη
Ξεκαθαρίζει ο Χαρτσιώτης-«Καθαρά επιχειρησιακό κομμάτι οι μεταθέσεις στην Αστυνομία»
Διενεργήθηκε η νεκροτομή στη σορό του 41χρονου Γιώργου Φιλίππου
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στο Παραλίμνι 16χρονος (pic)
Στο κελί ο 23χρονος που συνελήφθη για κλοπή-Προέκυψαν στοιχεία που τον συνδέουν με εφτά υποθέσεις
Τα έκαναν γης μαδιάμ στις Φυλακές, ξεσηκωμός για την σίτιση-Ένταση, συμπλοκές και τραυματίες
Θέλει πειθαρχία και αναδιοργάνωση εντός του Σώματος ο Αρναούτης-Το όραμά του μέσα από τρεις πυλώνες
Χειροπέδες σε 47χρονη για τη βόμβα στο όχημα 78χρονου-Την έκαψε μαρτυρία