Τα δύο στρατόπεδα των Οικολόγων-Ο κερδισμένος δεν τα παίρνει όλα

Στην τελική ευθεία ενόψει των εκλογών της 26ης Νοεμβρίου εισέρχονται οι Οικολόγοι, με το κόμμα να βρίσκεται ενώπιον μιας κρίσης, που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα εκτονωθεί με την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών, για την ανάδειξη του διαδόχου του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ο οποίος παραιτήθηκε, στον απόηχο της αποχώρησης της Αλεξάνδρας Ατταλίδου.

Πλέον, αυτό που εδώ και καιρό, αντιλαμβανόταν ο απλός παρατηρητής, των δρώμενων στο κόμμα, ότι δηλαδή, υπάρχουν δύο κυρίαρχες τάσεις, ανάμεσα στις οποίες καταγράφονται σημαντικές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, που αρχίζουν από το Κυπριακό, επεκτείνονται σε κοινωνικά ζητήματα όπως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, που ήταν και η αφορμή για την παραίτηση της Αλεξάνδρας Ατταλίδου, και ολοκληρώνονται με άλλα επιμέρους πολιτικά ζητήματα, που θα μπορούσε κανείς να πει, ότι αφορούν πόσο προοδευτικό μπορεί να γίνει ή να μην γίνει το κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόμματα στα δυο στενά-Στην δίνη εσωτερικών ζητημάτων και τάσεων, εν μέσω δύσκολων αποφάσεων

Πλέον, η εικόνα σε ότι αφορά την εκπροσώπηση των τάσεων, έχει σχεδόν ξεκαθαρίσει κι αν δεν υπάρξει καμία ανατροπή τις επόμενες εβδομάδες, τη μάχη για την προεδρία θα τη δώσουν δύο ιστορικά στελέχη του κόμματος, που έχουν ήδη διανύσει μια πορεία δεκαετιών. Ο Γιώργος Περδίκης, εκ των ιδρυτών, αλλά και ηγέτης για πάρα πολλά χρόνια του κόμματος και η Έφη Ξάνθου, η οποία έφτασε μέχρι τη θέση της αναπληρώτριας προέδρου.

Οι δύο υπήρξαν στενοί συνεργάτες για χρόνια, όχι μόνο σε κομματικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο βουλής, αφού η κα. Ξάνθου υπηρέτησε για χρόνια ως κοινοβουλευτική συνεργάτιδα του κ. Περδίκη, ο οποίος για τρεις θητείες ήταν ο μοναδικός βουλευτής του Κινήματος. Αμφότεροι έχουν να επιδείξουν ένα σπουδαίο έργο, και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με παρεμβάσεις και πολιτικές που ήταν χρήσιμο να γίνονται. Ωστόσο είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι παρά τη συνεργασία τους, υπάρχει διάσταση απόψεων σε θέματα υψηλής πολιτικής, αλλά και κοινωνικά ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Όταν τα κόμματα έγιναν κομμάτια-Τα μεγαλύτερα πολιτικά θρίλερ της Κύπρου

Αυτή η διάσταση απόψεων, καταγράφηκε πιο ξεκάθαρα πριν από τις Προεδρικές Εκλογές. Τόσο η Έφη Ξάνθου όσο και η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είχαν στηρίξει ανοικτά την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Αυτό συνέβη, διότι τα όργανα του κόμματος, δεν πήραν καμία απόφαση για τις Προεδρικές, αφού στις εσωκομματικές διαδικασίες που προηγήθηκαν, κανένας εκ των υποψηφίων, δεν έλαβε ποσοστό πέραν του 60% όπως προβλέπει το Καταστατικό. Η απόφαση τους αυτή, τους έφερε ενώπιον των Πειθαρχικών Οργάνων του κόμματος, αφού υπήρξαν καταγγελίες εναντίον τους, ότι παραβίασαν την απόφαση, ότι προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, δεν θα συμμετείχαν σε προεκλογική εκστρατεία οποιουδήποτε υποψηφίου. Μάλιστα τους επιβλήθηκαν και ποινές, πράγμα που δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερη εσωστρέφεια και μετεκλογικά.

Την ίδια ώρα, είναι πλέον γνωστό πως μια άλλη ομάδα στελεχών, στήριξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ υπήρξαν πρωτοκλασάτα στελέχη που τάχθηκαν υπέρ του Γιώργου Κολοκασίδη. Σήμερα με τον τρόπο που διαγράφεται το παζλ των υποψηφιοτήτων, αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις άλλων στελεχών, είναι ξεκάθαρο πως οι εκλογές αποκτούν μια μορφή τελικής μάχης για το ποιος θα επικρατήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υποψήφιος για την προεδρία των Οικολόγων και ο Γιώργος Περδίκης

Για το που θα οδηγηθεί το κόμμα την επόμενη ημέρα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, αφού αυτό σε μεγάλο βαθμό θα καθοριστεί από τη στάση που θα κρατήσει ο νέος πρόεδρος, αλλά και από τις επιδιώξεις των χαμένων. Άλλωστε τάσεις φυγής τα τελευταία χρόνια, δεν είχε μόνο η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, αλλά και άλλα πρόσωπα, τα οποία ωστόσο προς το παρόν παραμένουν. Το διακύβευμα για το κόμμα αφορά πλέον, το πόσο ενωμένο μπορεί να είναι μετά τις εκλογές με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Σε ότι αφορά τα πρόσωπα που εκπροσωπούν την κάθε τάση, είναι πλέον ξεκάθαρο πως από τη μια ο Γιώργος Περδίκης, έχοντας τη στήριξη του βουλευτή του κόμματος, Σταύρου Παπαδούρη, αλλά και του Κυριάκου Τσιμίλλη, ο οποίος το σκεφτόταν για να διεκδικήσει κι αυτός την προεδρία, εκπροσωπεί το πιο συντηρητικό κομμάτι και πιο ευαίσθητο με τα πολιτικά ζητήματα. Από την άλλη η Έφη Ξάνθου, μπορεί να στηρίζεται αφενός στις πιο προοδευτικές απόψεις εντός του Κινήματος, που πάντα διατηρούσαν ένα σημαντικό έρεισμα και που ως ένα βαθμό συμμερίζεται και ο παραιτηθείς πρόεδρος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αλλά και η Αλεξάνδρα Ατταλίδου που έθεσε τον εαυτό της εκτός κόμματος.

Σημειώνεται πως υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές, θα είναι και ο Σωτήρης Χρίστου, που στο παρελθόν είχε προκαλέσει ακόμα και αναβολή εκλογών, με διάταγμα που εξασφάλισε από το Δικαστήριο, θεωρώντας άδικη τη διαγραφή του. Ο Σωτήρης Χρίστου, καταγγέλθηκε από την Έφη Ξάνθου, πως προχωρούσε σε παράνομες εγγραφές μελών και μετά από απόφαση των πειθαρχικών οργάνων διαγράφηκε. Μετά από δικαστική απόφαση επανήλθε στο κόμμα και αναμένεται ότι θα διεκδικήσει και την προεδρία. Θα πρέπει να επισημανθεί πως σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες, προχώρησε σε καταγγελία εναντίον της Έφης Ξάνθου, η οποία υπηρετεί το κόμμα από τη θέση της κοινοβουλευτικής συνεργάτιδας, ότι δεν μπορεί να διατηρεί τη θέση που έχει και να διεκδικεί παράλληλα και την ηγεσία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Έφη Ξάνθου αναμένεται να παραιτηθεί τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να μην προκληθούν περαιτέρω προβλήματα.

Ο παράγοντας Ατταλίδου

Ένα από τα θέματα που συζητούνται τις τελευταίες ημέρες, αφορά το πολιτικό μέλλον της ανεξάρτητης πλέον βουλεύτριας Αλεξάνδρας Ατταλίδου. Παρά το γεγονός ότι κάποια δημοσιεύματα παρουσίαζαν ως δεδομένη την ένταξη της στο Volt Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα συμβεί εάν και εφόσον εξελιχθούν μια σειρά από πράγματα που, έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό θα συμβεί μετά από το πέρας των εκλογικών διαδικασιών των Οικολόγων, με ότι κι αν σημαίνει αυτό, με κάποιους να εκτιμούν πως εάν νικήτρια των εκλογών είναι η Έφη Ξάνθου, δεν θα αποκλείεται να γίνουν δεύτερες σκέψεις

Από την άλλη πλευρά, σε ότι αφορά την ένταξη της στο Volt, θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτό θα συμβεί, εάν και εφόσον οι προγραμματικές θέσεις και οι πυλώνες πολιτικής του νέου κόμματος την ικανοποιούν. Υπενθυμίζεται πως η κα. Ατταλίδου, ανάμεσα στους λόγους της αποχώρησης της από τους Οικολόγους, είχαν να κάνουν με την ανάγκη αναθεώρησης των θέσεων του κόμματος σε μια σειρά από ζητήματα. Όπως η ίδια κατήγγειλε, ενώ τις είχαν δοθεί υποσχέσεις, πριν αποφασίσει ότι θα κατέλθει ως υποψήφια βουλευτής με το κόμμα, ότι το κόμμα θα οδηγείτο σε Ιδεολογικοπολιτικό Συνέδριο, όπου οι θέσεις θα αναθεωρούνταν, σχεδόν τρία χρόνια μετά, αυτό δεν συνέβη.

Συνεπώς, θα ήταν αφελής, εάν αυτή τη στιγμή, που αποχώρησε ένα κόμμα, στο οποίο θεωρούσε ότι οι θέσεις θα άλλαζαν σε ένα συνέδριο, να πάει να ενταχθεί σε ένα κόμμα, του οποίου επίσης δεν γνωρίζει τις πραγματικές, προγραμματικές τους θέσεις. Αυτός είναι και ο λόγος, που η όποια απόφαση της, τοποθετείται χρονικά, μετά το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Δειτε Επισης

Κάθετος ο Πρόεδρος και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση -«Το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις»
Η συζήτηση για το Κυπριακό υπενθυμίζει την ανάγκη λύσης-Παρούσα και η ΕΕ
Μηδενικές οι ροές μεταναστών διά θαλάσσης-Στις 9,000 οι αναχωρήσεις μέσα σε δέκα μήνες
Με δέσμη δέκα δράσεων ο προϋπολογισμός ΥΠΕΣ-Έμφαση στη στεγαστική και προσφυγική πολιτική
Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας με τριμερείς μηχανισμούς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο
Με τρίπτυχο εξήγγειλε υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Σωτήρης Φλουρέντζος
Την Τετάρτη η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας
Συνεχής η αξιολόγηση της μεταρρύθμισης της ΤΑ από την Κυβέρνηση
Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού
Άνοιξε τον χορό των υποψηφιοτήτων για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Καρούσος