Ενισχύει τις προσπάθειες της ΔΕΑ ο ΠτΔ-«Θα σταματήσουμε όταν όλες οι οικογένειες βρουν γαλήνη»
20:57 - 01 Νοεμβρίου 2023
Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για επίτευξη του στόχου της διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων παραμένει αμετάβλητη, δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Αγνοουμένων, που διοργάνωσε η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.
Σε οπτικογραφημένο μήνυμά του, το οποίο μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διεμήνυσε ότι σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα των Συγγενών Αγνοουμένων ενισχύουν τις προσπάθειες και τις δράσεις τους για την επίτευξη αυτού του στόχου, για να σημειώσει ότι θα σταματήσουν «μόνο όταν όλες οι οικογένειες βρουν γαλήνη».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε, επίσης, πως η διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων ήταν ανέκαθεν μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων του, ενώ σημείωσε ότι δεν ξεχνά τον πόνο των οικογενειών των αγνοουμένων και την προσμονή τους για την τύχη των δικών τους.
«Ο πόνος και η αγωνία τους για διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων είναι και δικός μας. Όλων μας. Παρά του ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια, παρά τις προκλήσεις, και παρά τα διάφορα εμπόδια, πολλά εκ των οποίων δεν θα έπρεπε να υφίσταντο σε ένα καθαρά ανθρωπιστικό και ανθρώπινο ζήτημα, η αποφασιστικότητά μου για επίτευξη αυτού του στόχου παραμένει αμετάβλητη και σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα των Συγγενών Αγνοουμένων ενισχύουμε τις προσπάθειες και τις δράσεις μας. Θα σταματήσουμε μόνο όταν όλες οι οικογένειες βρουν γαλήνη. Μόνο τότε θα βρούμε και εμείς τη δική μας γαλήνη», είπε.
Αναφερόμενος περαιτέρω στην εξακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο που από την πρώτη μου συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, πριν ακόμα την ανάληψη των καθηκόντων μου, είχα θέσει το κατεπείγον και την ανθρωπιστική πτυχή του θέματος των αγνοουμένων, προτείνοντας την από κοινού επίσκεψή μας στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι για να στείλουμε, ανάμεσα σε άλλα, ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη επιτάχυνσης των σχετικών με το θέμα διαδικασιών».
Μια επίσκεψη, σημείωσε, «που τελικά έγινε στις 28 Ιουλίου και αφού τύχαμε ενημέρωσης για τις εργασίες της ΔΕΑ, απευθύναμε από κοινού έκκληση σε όσους κατέχουν πληροφορίες να τις μοιραστούν με τη ΔΕΑ. Μέσα από την ίδια θεώρησή μας που τοποθετεί το θέμα των αγνοουμένων πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας, κατά την επίσκεψή μας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ, υπέβαλα και πρόταση προς τον κ. Τατάρ και για τη σύσταση Επιτροπής Αλήθειας η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με τη ΔΕΑ, ενισχύοντας το έργο της, και την γενικότερη προσπάθεια για τη διακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων μας».
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας, δεν μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού», για να προσθέσει πως «είναι ακριβώς για αυτόν τον λόγο που από την πρώτη στιγμή εργαζόμαστε για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017, ουσιαστικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν στην επίλυση του κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφαση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, για διορισμό συγκεκριμένης προσωπικότητας ως απεσταλμένου, «θα ανοίξει το δρόμο για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, που θα οδηγήσουν στην ευλογημένη μέρα της επανένωσης της Κύπρου, η οποία θα απαλλάσσει την Κύπρο από αναχρονιστικές εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.
Αναφέρθηκε, εξάλλου, στην απόφασή της Κυπριακής Δημοκρατίας να αυξήσει την οικονομική συνεισφορά προς τη ΔΕΑ, έτσι ώστε να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της με περισσότερες ομάδες και περισσότερα συνεργεία στον τομέα των ανασκαφών.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «είναι κρίμα να υπάρχουν πληροφορίες και να μην υπάρχουν περισσότερες ομάδες, που να αξιολογούν και να διερευνούν τις πληροφορίες αυτές», για να σημειώσει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν επτά ομάδες, που ασχολούνται με τη συλλογή πληροφοριών και στόχος της Κυβέρνησης, μέσα από την ενίσχυση της οικονομικής μας συνεισφοράς, είναι η αύξηση των εν λόγω ομάδων.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει, επίσης, σε αλλαγές που αφορούν στον τρόπο προσέγγισης πολιτών σχετικά με τη διαδικασία εξασφάλισης και διερεύνησης πληροφοριών, για την τύχη των αγνοουμένων, προσθέτοντας πως οι αλλαγές αυτές φαίνεται ότι αποδίδουν αφού υπάρχει αύξηση της ροής των πληροφοριών με θετικά αποτελέσματα, ενώ σημείωσε ότι «ήδη μέσα σε ένα μήνα είχαμε πάνω από έξι ταυτοποιήσεις λειψάνων αγνοουμένων».
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε την προ ολίγων ημερών απόφαση της Κυβέρνησης για παραχώρηση επιδόματος φροντίδας σε συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που παραχωρείται στους αιχμάλωτους και ομήρους του 1974.
Πέραν του 50% των υποθέσεων αγνοουμένων εξακολουθούν να εκκρεμούν μέχρι σήμερα, είπε η Αριστοτέλους
Σε ομιλία της, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννας Αριστοτέλους, ανέφερε ότι από τη δεκαετία του 1990 πραγματοποιούνται ανασκαφές και εκταφές, ενώ σημείωσε ότι πέραν του 50% των υποθέσεων αγνοουμένων (συνολικά 767) εξακολουθούν να εκκρεμούν μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με την Άννα Αριστοτέλους από τις 1.510 δηλωθείσες και περιληφθείσες στον κατάλογο της ΔΕΑ περιπτώσεις Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων, έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα ή μεμονωμένα μικρά οστά 743 αγνοουμένων, για να σημειώσει πως εξακολουθούν να αγνοούνται μετά από 49 χρόνια 767 αγνοούμενοι.
Όσον αφορά την περίοδο 1963-1964, από τους 44 αγνοούμενους στην Κύπρο ταυτοποιήθηκαν οι 17, ενώ πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνοκυπρίων αγνοουμένων αναζητούνται στην ευρύτερη περιοχή της Κερύνειας, στις περιοχές της Μιας Μηλιάς και του Κουτσοβέντη Λευκωσίας και στην περιοχή της Αμμοχώστου.
Για τους Ελλαδίτες στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ, η κ. Αριστοτέλους είπε πως διερευνώνται πιθανά σημεία ταφής εντός του στρατοπέδου και στις περιοχές του Γερόλακκου και του Κιόνελι, ενώ συμπλήρωσε πως για τους υπόλοιπους που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά ή ήταν πολίτες διερευνώνται κάποια πιθανά σημεία ταφής στις επαρχίες της Κερύνειας και της Αμμοχώστου.
Αναφορά έκανε και στους αιχμαλώτους κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, αφού στις 28 Οκτωβρίου του 1974, ολοκληρώθηκε στην Κύπρο η ανταλλαγή τους, ενώ σημείωσε πως οι αιχμάλωτοι από τις φυλακές της Τουρκίας, οι οποίοι απολύθηκαν και επέστρεψαν στην Κύπρο μέχρι τις 28 Οκτωβρίου 1974, ανέρχονταν σε 2.484.
Η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων είπε πως ο μικρότερος σε ηλικία αιχμάλωτος, ο οποίος μεταφέρθηκε στην Τουρκία, ήταν 14 χρονών και ο μεγαλύτερος 70.
Ο αγώνας διακρίβωση της τύχης αγνοουμένων θα συνεχίσει αμείωτος, είπε ο Σεργίδης
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Σεργίδης, είπε πως η ανθρώπινη τραγωδία των αγνοουμένων «θα πρέπει επιτέλους να κλείσει, στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ίδιων των αγνοουμένων και των οικογενειών τους», για να σημειώσει ότι «αυτό θα είναι εφικτό -εάν τα εμπλεκόμενα μέρη- κατανοήσουν, έστω και μετά από 49 χρόνια, την καθαρά ανθρωπιστική υφή του θέματος και υπάρξει η πολιτική βούληση για ειλικρινή συνεργασία, ώστε να λυθεί το θέμα.
Διαβεβαίωσε εκ νέου πως ο ανθρωπιστικός αγώνας τους για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της Κύπρου και από τις δύο κοινότητες «θα συνεχισθεί αμείωτος», όσος χρόνος και αν χρειαστεί, όσες δυσκολίες και αν παρεμβάλλονται.
Κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.