Λακωνικός για το θέμα απεσταλμένου ο Ταταρ-«Διατηρούμε την ίδια θέση εδώ και δυο χρόνια»

Η λύση των δύο κρατών στην Παλαιστίνη θα ήταν η πιο αρμόζουσα και είναι καιρός να εξεταστεί η λύση των δύο κρατών και στην Κύπρο, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετά από την συνάντησή του με τον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ, αρμόδιο για ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιέρ Λακρουά.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μετά την συνάντηση μιας περίπου ώρας, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι συζήτησαν την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Για το Κυπριακό, ανέφερε στον αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι για να ξεκινήσει η επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τ/κ, όπως το έθεσε στην συνάντηση της Γενεύης (τον Απρίλιο του 2021).

Ο κ. Τατάρ είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Λακρουά σημείωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συνεχίσει την αναζήτηση τρόπων επανέναρξης των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι κατανοεί ξεκάθαρα τη θέση της τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη. Συζήτησαν, συνέχισε ο κ. Τατάρ, και το θέμα της Πύλας όπου εξέφρασε γι ακόμη μια φορά την θέση της τ/κ πλευράς, λέγοντας ότι τα ΗΕ πρέπει να διατηρήσουν την αρχή της ουδετερότητας.

Ορισμένες εξελίξεις, πρόσθεσε, μπορούν να συμβούν στην περιοχή της Πύλας μετά την ολοκλήρωση του δρόμου Άρσους – Πύλας και με την έγκριση και των δύο πλευρών. Έχουν ξεκινήσει είπε εργασίες (από ε/κ πλευράς) σε κάποιες περιοχές που χρησιμοποιούν οι Τουρκοκύπριοι και αυτό μεταφέρθηκε στον ΟΗΕ και εκφράστηκε η δυσφορία της τ/κ πλευράς για τις εξελίξεις στν περιοχή Πλάτη της Πύλας. «Μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή», είπε.

Ο κ. Τατάρ παρέπεμψε και στην διάσκεψη Τύπου που έκανε νωρίτερα ο «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου για το θέμα σημειώνοντας ότι ο δρόμος, που έχει χαρακτηρισθεί και ως «banana road», θα ολοκληρωθεί. Ο Ερσίν Τατάρ ζήτησε κι αυτός, όπως νωρίτερα ο κ. Ερτουγρούλογλου, εάν υπάρχουν δραστηριότητες σε περιοχές που εκμεταλλεύονται οι Τ/κ «να σταματήσουν άμεσα».

Ο ΟΗΕ, είπε, συνεχίζει την παρουσία του στο νησί με συμφωνία με την ΚΔ. Υποστήριξε ότι «τώρα υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο και εάν ο ΟΗΕ θέλει να συνεχίσει τις δραστηριότητές του στη βόρεια Κύπρο, θα πρέπει να υπογράψουν συμφωνία μαζί μας. Η προσέγγισή τους σε αυτό το θέμα ήταν θετική».

Σχετικά με το ποιος θα είναι ο διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι μετέφερε στον κ. Λακρουά «την ευαισθησία τους πως θα πρέπει να ληφθεί η έγκριση και από τις δύο πλευρές γι’ αυτό το ζήτημα». Μοιράστηκε, συνέχισε, με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ και την άποψή του ότι για την ενδυνάμωση των Τεχνικών Επιτροπών θα πρέπει να περιληφθούν και «κρατικές δομές».

Όσον αφορά το θέμα του διορισμού Ειδικού Απεσταλμένου, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά διατηρεί την θέση που έχει εδώ και δύο χρόνια.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη