Στα όρια της φτώχειας 23.000 χαμηλοσυνταξιούχοι-«Με τη σύνταξη περνούν σχεδόν μισό μήνα»

Σε δυσχερή θέση βρίσκονται συνολικά 23.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι κάθε μήνα φαίνεται να μετρούν τα… κουκιά τους για να καταφέρουν να επιβιώσουν, καθώς λαμβάνουν τη χαμηλότερη σύνταξη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συνταξιούχους, ενώ την ίδια ώρα, αναμένουν τις αποφάσεις του Προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, για αύξηση του επιδόματος που τους παραχωρείται.

Μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση που πραγματοποίησαν οι χαμηλοσυνταξιούχοι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι πρόκειται να αυξηθεί το επίδομα της μικρής επιταγής που λαμβάνουν ως σύνταξη, κάτι που φυσικά θα δώσει ανάσες στους συνταξιούχους που δεινοπαθούν κάθε μήνα, αφού η ακρίβεια σε όλους τους τομείς έχει κτυπήσει κόκκινο.

Από την πλευρά τους οι χαμηλοσυνταξιούχοι, έθεσαν σειρά αιτημάτων στον Πρόεδρο, με το πρώτο ζήτημα στη λίστα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Χαμηλοσυνταξιούχων, Γιαννάκης Σπετσιώτης στον REPORTER, να είναι η αύξηση του επιδόματος. «Αναμένουμε από τον Πρόεδρο σε τέσσερις-πέντε μέρες την απόφασή του για το ύψος του επιδόματος και σε πόσους θα δοθεί αυτή η αύξηση στη μικρή επιταγή των χαμηλοσυνταξιούχων. Ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα σήμερα, πόσο μάλλον οι χαμηλοσυνταξιούχοι μας».

Φανερά προβληματισμένος από τα παράπονα που λαμβάνει από συνταξιούχους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, ο κ. Σπετσιώτης δήλωσε πως, «με την ακρίβεια που επικρατεί και με τα σημερινά δεδομένα, για τους χαμηλοσυνταξιούχους η σύνταξή τους διαρκεί δέκα με δεκαπέντε ημέρες μόνο. Αναμένουμε την πρόταση του Προέδρου και την αύξηση που θα υπάρξει στις συντάξεις και από εκεί και πέρα θα πράξουμε αναλόγως».

Επιπρόσθετα, αίτημα των χαμηλοσυνταξιούχων, είναι η κατώτατη σύνταξη για το ανδρόγυνο να είναι στα 1.400 ευρώ και για τους μονήρεις στα 800 ευρώ. Επίσης, ζητήθηκε από τον Πρόεδρο, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι που είναι σε μεγάλη ηλικία, δηλαδή άνω των 75 ετών, να μην πληρώνουν τα φάρμακα που χορηγούνται. «Όταν πήγαιναν στο Νοσοκομείο για να πάρουν φάρμακα έδιναν 5-10 ευρώ, σήμερα θέλουν σαράντα ευρώ. Επίσης, δεν γίνεται να πληρώνουν και για τις φυσιοθεραπείες που πρέπει να κάνουν».

Σημειώνεται πως όσοι λαμβάνουν τη μικρή επιταγή πέραν από τη σύνταξη, είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν λαμβάνουν άλλα εισοδήματα. Ωστόσο, όπως υπέδειξε ο κ. Σπετσιώτης, «υπάρχουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι είναι γεωργοί και λαμβάνουν ενοίκια από κτήματα που είχαν, ή επιχορηγήσεις από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών. Έτσι, όσοι γεωργοί χαμηλοσυνταξιούχοι λαμβάνουν αυτές τις επιταγές, δεν τους δίνεται η μικρή επιταγή. Από την πλευρά μας, αναφέραμε στον Πρόεδρο να βάλει ένα πλαφόν μέχρι τις 3.000 ευρώ στα εισοδήματα και να τους δίνεται η επιταγή. Εάν ένας λαμβάνει 1.000 ευρώ ετησίως από άλλα εισοδήματα για παράδειγμα, να μπορεί να λαμβάνει τη μικρή επιταγή».

Επιπλέον, ζητήθηκε από τον Πρόεδρο, να γίνει απλοποίηση του συστήματος πληρωμής. «Τους αναφέραμε ότι πρέπει να κοιτάζουν στη σελίδα του κάθε συνταξιούχου με την ταυτότητά του και όταν πληροί τους όρους, να πιστώνεται απευθείας ο λογαριασμός και να μην χρειάζεται αίτηση για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ακόμη, ζητήσαμε το επίδομα στρατού να δίνεται και σε όσους έχουν υπηρετήσει εθελοντές στον πόλεμο, ασχέτως εάν είναι συνταξιούχοι ή όχι, καθώς όταν δεν είσαι συνταξιούχος, δεν σου δίνεται το επίδομα στρατού».

Επίσης, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ζήτησαν την εφαρμογή νομοθεσίας για αντικατάσταση οικιακών συσκευών, που θα επιχορηγούνται από το κράτος. «Για παράδειγμα αγοράζεις 1.000 ευρώ οικιακές συσκευές και έπειτα σου επιχορηγεί το κράτος τα 700 ευρώ. Εμείς αυτό που έχουμε πει, είναι να πληρώνει το κράτος τα 700 ευρώ και έπειτα να ερχόμαστε εμείς να προσθέτουμε το υπόλοιπο ποσό που μπορούμε να δώσουμε για τις οικιακές συσκευές».

Δειτε Επισης

Μηνύματα κατά της μισαλλοδοξίας και του αντισημτισμού από την Ολομέλεια της Βουλής
Η πτώση της τιμής των πετρελαιοειδών μείωσε τον πληθωρισμό-Αυξήσεις σε ψωμί, πατάτες και λαχανικά
Πέρασε εν μέσω αντιδράσεων ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ΟΑΥ-Πώς θα κατανεμηθούν τα 94 εκατομμύρια
Ανησυχία στα κατεχόμενα για την επιδημία της «γαλάζιας γλώσσας»-Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση
Θέματα στρατηγικής συνεργασίας και περιβαλλοντικές προκλήσεις συζήτησαν Παναγιώτου-Σκυλακάκης
Βελτιωμένη η κατάσταση με τον «Ιππόδαμο»-Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΕΟΑ Λάρνακας
Συζήτησαν για κινητά, κλιματιστικά και κανονισμούς σχολείων Μιχαηλίδου και ΠΣΕΜ
Διαβεβαιώσεις Παναγιώτου για τη δημογραφική ανάκαμψη-«Γίνονται βήματα και θα γίνουν πολύ περισσότερα»
Άγγιξαν τα δύο εκατομμύρια οι τουρίστες στα κατεχόμενα το 2024-Αύξηση και στις αναχωρήσεις
Ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα λόγω ανάπτυξης μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στη Λεμεσό Βουλή και ΤΑ