Ανοικτά διπλωματικά μέτωπα για Γάζα και κυπριακό-Εξελίξεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Σε δύο άσχετα μεταξύ τους μέτωπα, είναι στραμμένη η προσοχή του Προεδρικού, όπου κυριαρχεί η εκτίμηση πως το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξουν εξελίξεις. Από τη μια η προσοχή της Κυβέρνησης είναι στραμμένη στα όσα συμβαίνουν σε διπλωματικό επίπεδο με τον πόλεμο στη Γάζα, έτσι ώστε να κεφαλαιοποιηθεί η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ανθρωπιστικό διάδρομο, κι από την άλλη στις επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, αφού αναμένεται από μέρα σε μέρα, να υπάρξει ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη για το όνομα του απεσταλμένου.

Σε ότι αφορά το πρώτο, τις διπλωματικές προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του υπουργού Εξωτερικών, Κωνστναντίνου Κόμπου, είναι σαφές πως από τις τελευταίες δέκα ημέρες, μετά από τη συμμετοχή του Νίκου Χριστοδουλίδη στη Σύνοδο του Καϊρού, επιχειρείται η ανάληψη πρωτοβουλιών, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και μεσανατολικό επίπεδο, που θα βοηθήσει στο ανθρωπιστικό κομμάτι, χωρίς την ίδια ώρα, να κλειδωνίεται η στενή σχέση που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια, μεταξύ Τελ Αβίβ και Λευκωσίας.

Παρά την κριτική που υπήρξε στο εσωτερικό για τη στάση της Κύπρου στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η Κυβέρνηση θεωρεί πως βρίσκεται στις σωστές ράγες που θα αναβαθμίσουν τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, αφού διατηρεί -και το έχει αποδείξει με τα τελευταία ταξίδια του υπουργού Εξωτερικών- ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με όλα τα κράτη της περιοχής.

Άλλωστε το ταξίδι του Κωνσταντίνου Κόμπου στην Ιορδανία και τη Ραμάλα, μόνο ως μια θετική εξέλιξη, που ως ένα βαθμό ακυρώνει και την όποια κριτική από πλευράς ΑΚΕΛ, σε σχέση με τη στάση που η χώρα διατηρεί στα λεπτά ζητήματα που απαιτούν διπλωματικούς χειρισμούς.

Από την άλλη πλευρά, υπό το φόβο κλιμάκωσης και την ανάγκη εκκένωσης μεγάλων αριθμών ανθρώπων από το Ισραήλ, η Κυβέρνηση άρχισε ήδη να προετοιμάζεται και για αυτό το ενδεχόμενο αλλά και για το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθούν οι φόβοι για νέα κύματα παράνομων μεταναστών, κυρίως Σύρων που βρίσκονται στον Λίβανο.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, οι εξελίξεις τουλάχιστον στο προσκήνιο κινούνται με ρυθμούς χελώνας και η εκτίμηση που υπάρχει, είναι πως μέχρι το πέρας της εβδομάδας, ίσως γίνει γνωστό το όνομα της προσωπικότητας στην οποία ο Αντόνιο Γκουτέρες θα δώσει τα κλειδιά του Κυπριακού. Είναι αξιοσημείωτο πάντως πως κι ενώ από το Σάββατο ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει κάνει γνωστό πως του προτάθηκε συγκεκριμένο πρόσωπο, για το οποίο έδωσε τη συγκατάθεση του, από τα κατεχόμενα, δεν υπάρχει καμία απολύτως πληροφόρηση. Και τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο: Πρώτον ο κατοχικός ηγέτης απέρριψε την πρόταση του Αντόνιο Γκουτέρες και σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρείται το θέμα να τύχει διευθέτησης στο παρασκήνιο πριν υπάρξουν επίσημες ανακινώσεις, είτε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ακόμα δεν ζήτησε την έγκριση του ονόματος από τον κατοχικό ηγέτη και θα το πράξει τις επόμενες ώρες.

Όπως και να έχει η κυρίαρχη εκτίμηση, είναι πως το αργότερο μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, εάν δεν υπάρξουν συγκλονιστικές εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα προχωρήσει με ανακοινώσεις.

Εξάλλου σε μια άλλη εξέλιξη την Τετάρτη φθάνει στην Κύπρο ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν–Πιέρ Λακρουά, για να δει από κοντά την κατάσταση όπως διαμορφώνεται επί του εδάφους και τα έργα που γίνονται στο πλαίσιο της Συναντίληψης που επιτεύχθηκε, μετά τα επεισόδια του περασμένου Αυγούστου.

Ο κ. Λακρουά, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο από την 1η μέχρι και την 3η Νοεμβρίου θα φθάσει στο νησί το μεσημέρι της Τετάρτης και έχει προγραμματιστεί όπως έχει την ίδια ημέρα χωριστές συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο στις τρεις και τριάντα το απόγευμα, και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στα κατεχόμενα, στις πέντε το απόγευμα.

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο κ. Λακρουά θα έχει επίσης στο Λήδρα Πάλας συναντήσεις με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών από τις δυο πλευρές, και συγκεκριμένα με γυναικείες οργανώσεις και οργανώσεις νεολαίας. Επίσης θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους και μέλη της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) προκειμένου να ενημερωθεί και να συζητήσει μαζί τους για τη λειτουργία και τις δραστηριότητες της δύναμης.

Δειτε Επισης

Παραπονιούνται στους ξένους επειδή η ΚΔ εφαρμόζει το νόμο για τους σφετεριστές-Συνεχείς συσκέψεις στα κατεχόμενα
Διμερείς σχέσεις συζήτησαν Κόμπος - Πρέσβεις χωρών Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου
Εκτός πλαισίου κινήθηκε και στην Αθήνα ο Φιντάν-Σε επανέναρξη των συνομιλιών ευελπιστεί ο Γεραπετρίτης
Σε εξέλιξη η συνάντηση Γεραπετρίτη- Φιντάν στο υπ. Εξωτερικών-Τι συζητούν
Με θετικό μάτι είδε τη συνάντηση Χριστοδουλίδη και Ερντογάν ο Ερχιουρμάν-«Ο διάλογος είναι καλός»
Έκοψε την φόρα στον Ερντογάν ο Μακρόν-Υπέδειξε πως τα ευρωτουρκικά περνούν μέσα από το Κυπριακό
Προεδρικά βέλη εναντίον Αβερωφικών-«Οι εκλογές για μένα έχουν τελειώσει, για αυτούς δεν έχουν τελειώσει»
Η ανάγνωση των τουρκικών εφημερίδων για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ερντογαν
Δίνει απαντήσεις για Οδυσσέα ο Πρόεδρος-«Είπα του Γενικού και Βοηθού πως αν χάσουν πρέπει να πάνε σπίτι τους»
Καταγγελία πως δημοτικός σύμβουλος διαμένει εκτός του Δήμου Δρομολαξιάς Μενεού-Διαψεύδει το κόμμα του