Πέντε ιατροσυμβούλια δεν συνιστούσαν τον αυλισμό Παπακώστα, ενέκρινε το έκτο-Σκιές από την πρόεδρο του Συνδέσμου Φυλακισμένων

Η απόφαση του Δικαστηρίου σε σχέση με τον αυλισμό του Κώστα Παπακώστα, ο οποίος καταδικάστηκε για την φονική έκρηξη στο Μαρί και μετά την καταδίκη του, το Ιατροσυμβούλιο αποφάσισε όπως εκτίσει την ποινή του στο νοσοκομείο αντί στις Φυλακές, συζητήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το θέμα να το εγγράφει το ΑΚΕΛ, προκαλώντας την ίδια ώρα σωρεία αντιδράσεων από τους συγγενείς των θυμάτων, που έδειξαν πολιτικές σκοπιμότητες και ασέβεια στις οικογένειες των θυμάτων.

Από τους παρευρισκόμενους, αρχικά το λόγο πήρε η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, η οποία ανέφερε πως δεν επιθυμεί να σχολιάσει την απόφαση του Δικαστηρίου, ενώ υπέδειξε πως υπάρχει πλαίσιο αρμοδιοτήτων, στο οποίο ενεργούν.

Η κ. Προκοπίου ανέφερε πως υπάρχει πλήρως σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξού και θα δημιουργηθεί Συμβούλιο Παρατήρησης των Φυλακών, ενώ εκκρεμούν δύο νομοσχέδια που αφορούν τα δικαιώματα των κρατουμένων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η Νομική Υπηρεσία ανέφερε πως δεν επιθυμεί επίσης να σχολιάσει την απόφαση, η οποία, όπως όλες, αξιολογούνται και μελετώνται από την Νομική Υπηρεσία. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρθηκε, και η συγκεκριμένη απόφαση μελετήθηκε από όλους.

Οι θέσεις των Διευθυντών

Υπενθυμίζεται πως η χρονικό περίοδος κατά την οποία εξέτισε την ποινή του στο Νοσοκομείο ο Κώστας Παπακώστας, ήταν το 2013-2014. Διευθυντής των Φυλακών ήταν ο Γιώργος Τρυφωνίδης, ακολούθησε η Ελένη Βατυλιώτη και τον Νοέμβριο του 2014 ανέλαβε η Άννα Αριστοτέλους. Ο αυλισμός του Παπακώστα εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2015, οπότε υπήρχε σχετική απόφαση του Ιατροσυμβουλίου.

Από πλευράς Γιώργου Τρυφωνίδη, αναφέρθηκε πως ο Κώστας Παπακώστας είχε ασφάλεια για όλο το 24ωρο, ενώ σε σχέση με τον αυλισμό του, είπε πως, «ο Παπακώστας περπατούσε στο δωμάτιο του ή στον διάδρομο ή στην βεράντα της κλινικής. Γνώριζα τον Παπακώστα και τον επισκεπτόμουν συχνά. Καθόμουν στο δωμάτιο και συζητούσαμε διάφορα θέματα. Με δική μου ευθύνη, του παραχώρησα το δικαίωμα να περπατά στην αυλή του νοσοκομείου, εφόσον επιθυμούσε, με τη συνοδεία δεσμοφύλακα. Κάποιες μέρες πήγαινε και στο κυλικείο στο νοσοκομείο και καθόταν εκεί και έπινε το ποτό που επιθυμούσε. Ουδέποτε στερήθηκε το δικαίωμα αυτό».

Ωστόσο, ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε πως του επιτρεπόταν με δική του ευθύνη, δηλαδή χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση.

Η Ελένη Βατιλιώτου, δεν παρευρέθηκε στη Βουλή και ως εκ τούτου, η τρίτη Διευθύντρια στη σειρά με βάση τη χρονική περίοδο, Άννα Αριστοτέλους, ανέφερε πως η ίδια χειρίστηκε το θέμα τους τελευταίους πέντε μήνες, αφού ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο του 2014 και τον Απρίλιο, του 2015, υπήρχε απόφαση του Ιατροσυμβουλίου και ακολούθως δόθηκαν οδηγίες για αυλισμό του.

Αρχικά, η κ. Αριστοτέλους θέλησε να τονίσει «για αποκατάσταση της αλήθειας, πως για τα ιατρικά θέματα των κρατουμένων που μένουν στο νοσοκομείο, τα αποφασίζουν ιατρικοί λειτουργοί και τα ιατροσυμβούλια, όχι η Διεύθυνση των Φυλακών», υποδεικνύοντας πως πέντε προηγούμενα ιατροσυμβούλια δεν υπέδειξαν τον αυλισμό και αυτό εγκρίθηκε στο έκτο και αμέσως δόθηκαν οδηγίες. Παράλληλα, θέλησε να τονίσει, πως η απόφαση λέει ξεκάθαρα πως δεν συνδέεται ο αυλισμός με τον θάνατο του Παπακώστα, λέγοντας πως η απόφαση διαβάζεται αποσπασματικά από την πρόεδρο της Επιτροπής.

Η κ. Αριστοτέλους, υπέδειξε πως οι αποφάσεις θα πρέπει να διαβάζονται εφ' όλης της ύλης, σημειώνοντας πως από την απόφαση δεν γίνεται αναφορά σε κανένα πρόσωπο που να καταλογίζει ευθύνες.

Επιπρόσθετα, η τέως Διευθύντρια των Φυλακών, αναφέρθηκε στο γεγονός πως υπήρχαν τρία αιτήματα για αναστολή της φυλάκισης του Παπακώστα, τα οποία είχαν απορριφθεί, ενώ τόνισε πως είναι «η πρώτη υπόθεση παγκοσμίως και δεν υπάρχουν κανονισμοί που να ρυθμίζουν την κράτηση κρατούμενου σε νοσοκομείο. Αποφασίστηκε από την πρώτη στιγμή η κράτηση του στο νοσοκομείο αντί στις Φυλακές και δεν υπάρχουν κανονισμοί λειτουργίας».

Παράλληλα, η κ. Αριστοτέλους έριξε καρφιά, σε ότι αφορά το γεγονός πως ενώπιον της Βουλής δεν συζητήθηκαν άλλες δικαστικές αποφάσεις. «Υπήρχαν έξι γνωματεύσεις, η έκτη συνέστησε τον αυλισμο και έγινε αποδεχτή. Είναι ξεκάθαρο από την απόφαση ότι δεν επιδικάζονται αποζημιώσεις, επειδή δεν υπήρχε αλαζονικη συμπεριφορά. Δεν συνδέεται με τον αυλισμο του ο θάνατος του. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο εξετάζεται η απόφαση αυτή αλλά δεν εξετάζονται άλλες αποφάσεις για παραβίαση δικαιωμάτων, επι προηγουμένων διευθύνσεων»,

Σχολιάζοντας το ύφος της Ειρήνης Χαραλαμπίδου κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που διέκοπτε την Άννα Αριστοτέλους, η ίδια απάντησε: «Δεν είμαστε σε δικαστική αίθουσα και η πρόεδρος είναι η δικαστής και απέναντι οι ένορκοι. Δεν είμαστε Δικαστήριο. Σας λέω ότι από τη δική μου πλευρά είναι ότι υπήρχαν αποφάσεις από ιατροσυμβούλια, υπήρχε συμμόρφωση με την έκτη, η οποία ήταν κατά την θητεία μου, και άλλες πέντε που δεν συνιστούσαν τον αυλισμό. Όσον αφορά στη δέουσα ιατρική φροντίδα, ακολούθησα τις αποφάσεις του ιατρικού συμβουλίου. Δεν είναι γιατρός ο Διευθυντής Φυλακών για να αποφασίσει αλλά ακολουθεί αποφάσεις ιατροσυμβουλίων».

Τέλος, η κ. Αριστοτέλους αναφέρθηκε σε άλλες αποφάσεις, μια του περασμένου Μαρτίου και μια το 2018, που αφορούσε τη Διεύθυνση επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ, με την Κυπριακή Δημοκρατία να καταβάλει μεγάλες αποζημιώσεις, στη μία περίπτωση 100 χιλιάδες, λέγοντας πως αυτές δεν συζητήθηκαν ποτέ ενώπιον της Επιτροπής.

Επί του συγκεκριμένου, η κ. Χαραλαμπίδου απάντησε «δεν θα δεχθούμε υποδείξεις ποιες αποφάσεις να εξετάσουμε».

Σκιές από την πρόεδρου του Συνδέσμου Φυλακισμένων

Από πλευράς του Συνδέσμου Φυλακισμένων, η πρόεδρος Άννα Αντωνίου, θέλησε να υποδείξει στην Επιτροπή, πως ουδέποτε και κανένας φυλακισμένος επιτρέπεται να βγει στην αυλή, ενώ ξεκαθάρισε και η ίδια πως τα ζητήματα αυτά τα χειρίζονται τα ιατροσυμβούλια.

«Προσωπικά ως πρόεδρος του Συνδέσμου πήγα πολλές φορές στο Νοσοκομείο και επισκέφθηκαν κρατούμενους που ήταν στο νοσοκομείο, σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο. Κανένας δεν μπορούσε να βγει έξω. Του πρόσεχαν δύο άτομα. Θέλουμε ανθρώπινα δικαιώματα αλλά πρέπει και οι δικαστές να καταλάβουν ότι υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να κάνουν φυλακή. Όπως ο κ. Παπακώστας. Για ποιο λόγο δεν έδωσε αναστολή ο Γενικός Εισαγγελέας; Για ποιο λόγο ο Πρόεδρος δεν έδωσε χάρη; Τα ιατροσυμβούλια είναι υπεύθυνα για το ποιος θα πάει νοσοκομείο».

Από πλευράς ΠΑΣΥΔΥ, αναφέρθηκε πως τα όποια κενά, θα πρέπει να διορθωθούν με την τροποποίηση των νομοθεσιών, λέγοντας παράλληλα πως θα πρέπει να δημιουργηθούν επιπρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες, ενώ η Συντεχνία Ισότητα ανέφερε πως η προσέγγιση είναι αναχρονιστική και πως θα πρέπει να δημιουργηθούν πρωτόκολλα

Ο νυν Διευθυντής των Φυλακών, Ιωάννης Καπνουλλάς, ανέφερε πως βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με το οποίο βλέπουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Φυλακισμένων.

Δειτε Επισης

Θέλει να αλλάξει τις διαδικασίες αλλαγής φύλλου το ΕΛΑΜ-Καταθέτει πρόταση νόμου στη Βουλή
Εκατοντάδες οι αιτήσεις για τα στεγαστικά σχέδια της Κυβέρνησης μέσα σε λίγες ημέρες
Στο προσκήνιο οι εκμισθώσεις Τουρκοκυπριακών περιουσιών με μικρά ποσά-«Επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα του κράτους»
Πρόταση Αννίτας για πιο ομαλές απεργίες σε ουσιώδεις υπηρεσίες που επηρεάζονται πολίτες
Τρεις νεκροί από την ανατροπή τουριστικού σκάφους στην Ερυθρά Θάλασσα-Αγνοούνται άλλοι 13
Έντονη ανησυχία στην Ευρώπη λόγω της κλιμάκωσης στο Ουκρανικό-Κατάλογο με καταφύγια καταρτίζει η Γερμανία
Έσβησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πληροφορικής-Θλίψη για το χαμό του Κώστα Αγρότη
ΒΙΝΤΕΟ: Επιβάτες μίνιμπας στην Τουρκία το τράβηξαν όταν κόλλησε στα χιόνια
Συνομιλίες με χρονοδιάγραμμα και παράθυρο «άλλων λύσεων» προτείνει πρώην διπλωμάτης της Τουρκίας
Στηρίζει τον Ελληνοαμερικανό Τζίμι Πατρώνη για το Κογκρέσο ο Τραμπ