Βάζει πίεση για επανέναρξη συνομιλιών ο Στιούαρτ-«Να δούμε αυτή την ευκαιρία ως την τελευταία στο Κυπριακό»

Πρέπει να δούμε αυτή την ευκαιρία ως την τελευταία στο Κυπριακό, δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πολίτης» την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, ο διορισμός απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα είναι θέμα χρόνου, αφού δεν υπάρχουν από πουθενά προσκόμματα για τον διορισμό του, και αποστολή του θα είναι να εξευρεθεί κοινό έδαφος για συνομιλίες.

Ο κ. Στιούαρτ σημείωσε, ωστόσο, την έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών στις δύο πλευρές και κάλεσε τους ηγέτες να ξεκαθαρίσουν ότι το να ηγηθείς δεν σημαίνει να νικήσεις τον συνομιλητή σου, αλλά μεγαλύτερη νίκη είναι να πετύχεις τους δύσκολους συμβιβασμούς που απαιτούνται.

Συμπλήρωσε πως αυτή η ευκαιρία θα πρέπει να ιδωθεί ως η τελευταία και θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος, προσθέτοντας ότι το νησί με την πάροδο του χρόνου γίνεται όλο και πιο διαιρεμένο, κατά συνέπεια η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης καθίσταται δυσκολότερη.

Η συμφωνία για την Πύλα μπορεί να βοηθήσει και σε άλλα προβλήματα και να κτίσει γέφυρες επικοινωνίας, είπε στη συνέχεια ο Καναδός αξιωματούχος, αναφέροντας ενδεικτικά το σχέδιο κατασκευής ενός δικοινοτικού φωτοβολταϊκού πάρκου με χρηματοδότηση της ΕΕ, η μελέτη σκοπιμότητας του οποίου αναμένεται και με την Πύλα να αποτελεί πιθανή τοποθεσία.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας στο ενεργειακό κομμάτι ακόμα και πριν τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι δεν έχει συγκεκριμένη άποψη για το θέμα.

Είπε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν πολλή δουλειά ώστε να έρχονται σε επαφή Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ιδιαίτερα οι νέοι, προσθέτοντας πως κάθε φορά που βρίσκονται άτομα από κοντά, αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι η άλλη πλευρά τόσο κακή όπως νόμιζαν ή όπως τους μάθανε. 

Αναφέρθηκε επίσης σε έρευνες κοινής γνώμης, οι οποίες δείχνουν πως η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων θέλουν μια κοινά αποδεκτή λύση, για την οποία θα πρέπει να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός και ένα αμοιβαία επωφελές αποτέλεσμα. Συμπλήρωσε πως πρόκειται για ελπιδοφόρα μηνύματα και πως ο δρόμος για μια τέτοια λύση είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Δειτε Επισης

Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί