Απαντά στην κριτική του ΑΚΕΛ ο ΠτΔ-«Είναι καλό πριν εκδίδουν ανακοινώσεις να ζητούν πληροφορίες»

Λυπηρή χαρακτήρισε την κριτική που άσκησε νωρίτερα το ΑΚΕΛ σε σχέση με τη στάση της Κύπρου στο ψήφισμα που τέθηκε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του μετά τη μαθητική παρέλαση στη Λευκωσία για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που εξέφρασε το ΑΚΕΛ προς την κυβέρνηση για την ψήφο αποχής της Κύπρου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το ψήφισμα σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε λυπηρή αυτήν την κριτική, η οποία, όπως είπε, αξιοποιεί έναν πόλεμο έξω από την Κύπρο κατά της κυβέρνησης, τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα σημειώνει τον σημαντικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε πως είναι καλό πριν βγουν οι οποιεσδήποτε ανακοινώσεις, κάτι που είναι απόλυτο δικαίωμα του οποιουδήποτε κόμματος, όπως και του κάθε πολίτη να κρίνει την κυβέρνηση καθημερινά, να ζητούνται πληροφορίες.

Επεσήμανε πως η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, 15 σε αριθμό, κράτησε τη συγκεκριμένη στάση γιατί δεν ήταν δυνατό να βρεθεί κοινή θέση και των 27 και πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία ένσταση ως προς το περιεχόμενο του ψηφίσματος, αλλά η στάση της οφείλεται στο γεγονός ότι δεν κατέστη εφικτό να καταδικαστεί η τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς και να ενισχυθεί το λεκτικό για την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει έναν ρόλο στην περιοχή, έναν ρόλο ο οποίος αναγνωρίζεται από τρίτους, και είναι λυπηρό να γίνεται κριτική στο εσωτερικό, χωρίς μάλιστα να ζητείται προηγουμένως ενημέρωση», συμπλήρωσε.

Απαντά το ΑΚΕΛ

Στις αναφορές του Προέδρου, απάντησε το ΑΚΕΛ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Γιώργο Κουκουμά, να τονίζεται μεταξύ άλλων ότι, «αν ο κ. Χριστοδουλίδης δεν συγκινείται για τις σφαγές αμάχων στη Γάζα, ας σκεφτεί ότι είναι Πρόεδρος χώρας που είναι θύμα κατοχής».

Όπως σημειώνεται σε γραπτή δήλωση του κ. Κουκουμά, «δεν διαφωνεί, λέει ο κ. Χριστοδουλίδης, με το περιεχόμενο του Ψηφίσματος της ΓΣ του ΟΗΕ για εκεχειρία στη Γάζα, αλλά δεν το ψήφισε. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και κρατών-μελών της ΕΕ, ζητούν το αυτονόητο -εκεχειρία, ανθρωπιστική βοήθεια, απελευθέρωση των ομήρων- αλλά η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη παρουσιάζεται να μην έχει άποψη για το θέμα. Κι αντί να απολογείται για αυτό, ασχολείται με το ΑΚΕΛ». .

Αν ο κ. Χριστοδουλίδης, προστίθεται, «δεν συγκινείται που αυτές τις ώρες δίπλα μας σφάζονται κατά χιλιάδες παιδιά και άμαχοι, ας σκεφτεί ότι είναι Πρόεδρος μιας χώρας που είναι και η ίδια θύμα κατοχής και εισβολής. Ας σκεφτεί ότι αύριο θα ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα υποστήριξη και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης να αντιληφθεί ότι είναι Πρόεδρος της Κύπρου και να τοποθετείται με γνώμονα αυτό».

Σε τελική ανάλυση, καταλήγει, «ας διαβάσει όσα λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και να πει πού και γιατί διαφωνεί. Αν ο κ. Χριστοδουλίδης ανήκει σε αυτούς που θέλουν να συγκαλύψουν και να δικαιολογήσουν την εξελισσόμενη ισραηλινή γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα, να το πει καθαρά στον κυπριακό λαό».

«Η λύπη μας είναι ακόμη μεγαλύτερη μετά την απάντηση του Προέδρου»

Την ίδια ώρα, κληθείς να σχολιάσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, πως θα έπρεπε το ΑΚΕΛ να ερωτήσει πριν βγάλει ανακοίνωση με την οποία τον επέκρινε για τη θέση που τήρησε η Κύπρος στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ σε ψήφισμα της Ιορδανίας για την σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι μετά την απάντηση του Προέδρου «η λύπη μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για τη στάση που κράτησε η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εκτιμώ και πιστεύω δεν εκφράζει και δεν εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού».

Σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως θα έπρεπε το ΑΚΕΛ να ερωτήσει πριν βγάλει ανακοίνωση με την οποία τον επέκρινε για τη θέση που τήρησε η Κύπρος στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ σε ψήφισμα της Ιορδανίας για την σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι το ΑΚΕΛ απηύθυνε «ερώτημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στάση που τήρησε η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΓΣ του ΟΗΕ», προσθέτοντας ότι μετά την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας «η λύπη μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για τη στάση που κράτησε η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εκτιμώ και πιστεύω δεν εκφράζει και δεν εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού».

Ικανοποίηση για διορισμό απεσταλμένου

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών έχει αποφασίσει να προχωρήσει με τον διορισμό μιας συγκεκριμένης προσωπικότητας, η οποία θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, σημειώνοντας πως αναμένει πολύ σύντομα να δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΓΓ και να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια.

Ευχόμενος χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες και τον απανταχού Ελληνισμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σήμερα τιμούμε τον αγώνα του Ελληνισμού ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό, έναν αγώναςο οποίος, όπως είπε, ήταν καθοριστικής σημασίας για την κατάληξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την αντιμετώπιση του φασισμού και του ναζισμού και την επικράτηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίζει στον δρόμο που χάραξε ο ΠτΔ ο Μακρόν-Προς υλοποίηση η πρόταση για ανθρωπιστικό διάδρομο

«Σήμερα αγωνιζόμαστε με τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες για την απελευθέρωση της πατρίδας μας και την επανένωση του τόπου μας», συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, ύστερα και από τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει αποφασίσει να προχωρήσει με τον διορισμό μιας συγκεκριμένης προσωπικότητας, η οποία θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Αναμένω πολύ σύντομα να δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΓΓ και να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, η οποία από δικής μας πλευράς μπορώ με σαφήνεια να αναφέρω ότι μοναδικό στόχο έχει την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017 και την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ, των αρχών και αξιών του αγώνα των Ελλήνων του 1940», τόνισε.

Κινητικότητα για ανθρωπιστικό διάδρομο

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση πραγμάτων στην περιοχή μας, ένας πόλεμος, και πως η Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή και διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, καταβάλλει μια προσπάθεια, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, η οποία αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ειδικότερα προς την κατεύθυνση απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Είπε επίσης πως είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πολύ συγκεκριμένα την πρόταση της Κύπρου, την οποία, όπως ανέφερε, συζήτησε και το περασμένο Σάββατο στην Αίγυπτο με τον Πρόεδρο της χώρας και ακολούθως με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η εργασία για την υλοποίησή της έχει αρχίσει, προς διασφάλιση απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί, είχα και από τις Βρυξέλλες επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στην Ιορδανία και για αυτό το θέμα και ελπίζω πολύ σύντομα να υλοποιηθεί αυτή η προσπάθεια», συμπλήρωσε επί του θέματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδίκασε στη συνέχεια την όποια ενέργεια αποσκοπεί στον θάνατο αμάχου πληθυσμού, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία για αυτό, όπως δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία και για την τρομοκρατία από όπου και αν προέρχεται.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος, ως το κράτος της περιοχής που βρίσκεται στην ΕΕ και διαθέτει εξαίρετες σχέσεις με όλους, θα πράξει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, και πάντα σε συνεννόηση με τους ισχυρούς εταίρους της, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της ΚΔ, ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να υπάρξει απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια και ό,τι χρειάζεται σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη για εκκένωση πληθυσμών από την περιοχή, με το σχέδιο της Δημοκρατίας να εφαρμόζεται ήδη, γιατί μόνο αυτό θα τερματίσει την κρίση.

«Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν παγωμένες κρίσεις, είναι η έναρξη της πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει στην επίλυση του Παλαιστινιακού», σημείωσε σχετικά.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει βοήθεια από πλευράς ΕΕ για την υλοποίηση της πρότασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι υπήρξαν δημόσια  σχόλια τόσο από τον Γάλλο Πρόεδρο, όσο και από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, μετά την ενημέρωση που έκανε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης.

Πρόσθεσε πως τώρα γίνεται επεξεργασία των λεπτομερειών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να είναι ενήμεροι, με στόχο την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας ξεκινώντας από την Κύπρο, το πιο κοντινό σημείο της ΕΕ στην περιοχή, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ερωτηθείς αν θα αφιχθούν ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Κύπρο προκειμένου να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν μιλάμε για στρατεύματα αλλά για ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα φτάνει στην Κύπρο και από εκεί θα διασφαλίζεται ότι πηγαίνει στη Γάζα. Συμπλήρωσε ότι τα όποια στρατεύματα βρίσκονται στην Κύπρο, τα οποία ήρθαν τις τελευταίες ημέρες, είναι σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη εκκένωσης πληθυσμών από την περιοχή και πρόκειται ειδικότερα για μέλη διπλωματικού προσωπικού από κάποιες διπλωματικές αποστολές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά εξηγήσεις από την Κυβέρνηση για την αποχή στον ΟΗΕ σε ψήφισμα για τη Γάζα το ΑΚΕΛ

Δειτε Επισης

«Την έχω ικανή για όλα, δεν της έχω εμπιστοσύνη»-Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου
Επεισοδιακή καταδίωξη 26χρονου στη Λακατάμεια-Συγκρούστηκε με περιπολικό, κατέληξε στο νοσοκομείο
Κόπηκαν δέντρα, έπεσαν αλουμίνια και πέτρες από υψώματα-Ζημιές από τους σφοδρούς ανέμους στη Λευκωσία
Ανησυχία για το νέο υπερηχητικό πυραυλο Oreshnik-Μπορεί να πλήξη τη Βαρσοβία σε 12 λεπτά
Αποφασίζουν τα επόμενα βήματα οι συντεχνίες του κλάδου σκυροδέματος-Το χρονικό της κρίσης
Διπλό χτύπημα βανδάλων σε Δημοτικό-Έκλεψαν 200 ευρώ που μάζεψαν οι μαθητές για φωτογραφίες
ΒΙΝΤΕΟ: Πέφτουν τα πρώτα χιόνια στο Τρόοδος
Ξεκαθαρίζει ο ΥΠΕΣ για οικονομική αυτονομία των δήμων-«Η κρατική χορηγία προβλέπει παραχώρηση 117 εκ.»
Κ. Λετυμπιώτης: Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια διάρρηξης του αδιεξόδου στο Κυπριακό
Β. Πάλμας: Υπενθύμιση του χρέους μας οι ηρωικές πράξεις των πεσόντων