Αλλαγές στο επίδομα μητρότητας σε περίπτωση θανάτου της μητέρας-Τι προνοεί η πρόταση νόμου

Πολλές φορές λένε η ζωή δίνει τα πιο σκληρά παραδείγματα και πολλοί μαθαίνουν με τον πιο δύσκολο τρόπο. Αυτή η έκφραση αποδεικνύεται σωστή, στην περίπτωση ενός πατέρα που έχασε τη σύζυγό του στον τοκετό, ωστόσο δεν μπορούσε να λάβει τα ωφελήματα που της αναλογούσαν από τις υπηρεσίες του κράτους, αφού ο ίδιος δεν είχε κοινωνικές ασφαλίσεις. Μία περίπτωση που χτύπησε καμπανάκι στη Βουλή, αλλά και την Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να σπεύδουν να αλλάξουν τη νομοθεσία.

Η Βουλή είχε περάσει νομοθεσία, η οποία ουσιαστικά αποτελούσε μία ρύθμιση και προνοούσε ότι σε περίπτωση θανάτου της μητέρας την ώρα του τοκετού, να μεταβιβάζονται όλα τα δικαιώματα που έχει η μητέρα στον πατέρα. Ωστόσο, αυτή η πρόνοια δημιούργησε ένα κενό και άφησε εκτεθειμένους εκείνους τους πατέρες που δεν έχουν κοινωνικές ασφαλίσεις, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται από τη νομοθεσία.

Αυτό το κενό θέλει να διορθώσει η πρόταση νόμου που κατατέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, που υπογράφεται από τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ στην Επιτροπή (σ.σ. Ανδρέα Καυκαλιά, Χρίστο Χριστόφια και Γιώργο Κουκουμά), η οποία σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, επιδιώκει τη στήριξη του πατέρα σε περίπτωση θανάτου της μητέρας πριν ή κατά τη διάρκεια του τοκετού ή κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας, κατά αντίστοιχο τρόπο που, δυνάμει των διατάξεων της υφιστάμενης νομοθεσίας, παρέχεται στήριξη στον πατέρα, σε περίπτωση που η αποβιώσασα μητέρα δεν θεμελιώνει δικαίωμα σε παροχή επιδόματος μητρότητας, αλλά ο πατέρας θεμελιώνει δικαίωμα σε παροχή επιδόματος πατρότητας, όπου το δικαίωμά του σε επίδομα πατρότητας αυξάνεται κατά τόσες εβδομάδες όσες και οι εναπομείνασες βδομάδες επιδόματος μητρότητας που θα δικαιούνταν η μητέρα, εάν δεν είχε αποβιώσει

«Αυτό μπορεί να συμβεί μία φορά στα δέκα χρόνια, όμως συνέβη. Πριν μερικούς μήνες, μία μητέρα πέθανε στη γέννα και ο πατέρας δεν είχε εκείνο το διάστημα δουλειά. Έχασε τη γυναίκα του και δεν μπορούσε να πάρει εκείνα που είναι ρυθμισμένα να πάρει, επειδή δεν είχε κοινωνικές ασφαλίσεις. Μπορεί να είναι κάποιος φοιτητής. Θέλουμε κάποιος να δικαιούται τα ωφελήματα της μητέρας, ανεξάρτητα αν δεν έχει κοινωνικές ασφαλίσεις», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και εισηγητής της πρότασης, Ανδρέας Καυκαλιάς.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι συχνό φαινόμενο, αφού στην Κύπρο παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια ίσως μία φορά και μάλιστα πρόσφατα, ήταν αρκετό αυτό το περιστατικό για να στείλει σήμα κινδύνου στους αρμοδίους, καθώς είχε θορυβήσει τόσο τη Βουλή, όσο και την Κυβέρνηση, που ήθελαν να παρέχουν βοήθεια, όμως λόγω νομοθεσίας δεν ήταν εφικτό.

«Ήταν μία τρύπα και δυστυχώς συνέβη το περιστατικό και μπορεί να ξανασυμβεί. Είναι ένας θάνατος σε τοκετό και την ίδια ώρα ο πατέρας να είναι άνεργος ή να μην έχει κοινωνικές ασφαλίσεις. Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να καλύψουμε αυτό το κενό, για να μην παρατηρηθεί ξανά αυτό το φαινόμενο. Είναι εμπειρία ζωής».

Πάντως, από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι υπάρχει ένα κοινό έδαφος για να προκύψει αλλαγή στη νομοθεσία, με τον κ. Καυκαλιά να σημειώνει πως είναι ανοιχτοί να ακούσουν τις απόψεις όλων, με απώτερο σκοπό να επέλθει η αλλαγή. «Η Κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση αυτή, όμως θέλουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση. Μπορεί να μας πουν ότι είναι αντισυνταγματική η πρόταση νόμου και θέλουν να φέρουν νομοσχέδιο, τότε εμείς θα αποσύρουμε την πρότασή μας και είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης».

Πρόταση νόμου για αλλαγή στην καταβολή επιδόματος τέκνου

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Εργασίας έχει ενώπιον της και πρόταση νόμου που επιφέρει αλλαγές στην καταβολή του επιδόματος τέκνου. Συγκεκριμένα, με πρόταση νόμου του βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Μάριου Μαυρίδη, μπαίνει στο τραπέζι η σκέψη να δίνεται επίδομα τέκνου σε οικογένειες, που το ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά, σε αρκετά μικρό ποσό, το ανώτατο όριο που έχει τεθεί, με τον κ. Μαυρίδη να σημειώνει πως οι υπηρεσίες του κράτους μπορούν να αποκόπτουν από την καταβολή, το ποσό της διαφοράς.

Όπως εξήγησε, σε περίπτωση που το ετήσιο εισόδημα μίας οικογένειας είναι 61,000 ευρώ, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούσαν να καταβάλουν το επίδομα που δικαιούται η οικογένεια, ανάλογα με τα παιδιά που υπάρχουν, ωστόσο να υπάρχει αποκοπή 2,000 ευρώ, που είναι η διαφορά με το ανώτατο όριο που έχει θέσει το κράτος.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, στόχος είναι σε περίπτωση που το οικογενειακό εισόδημα υπερβαίνει το κατά περίπτωση προβλεπόμενο ανώτατο όριο εισοδηματικού κριτηρίου, για την παροχή των εν λόγω επιδομάτων, αντί να χάνεται το δικαίωμα παροχής του επιδόματος, θα καταβάλλεται στην ενδιαφερόμενη οικογένεια το ποσό του επιδόματος που θα καταβαλλόταν σε αυτήν ετησίως, εάν δεν υπήρχε η υπέρβαση του ορίου, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί από αυτό ποσό ίσο με το ποσό της υπέρβασης.

Δειτε Επισης

Αποκαταστάθηκε η παροχή ρεύματος σε Λάρνακα και Αμμόχωστο-Βλάβη σε εξοπλισμό του Συστήματος Μεταφοράς
Κάτω από 10 λεπτά οι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας Ιούλιο και Αύγουστο
Ισχύος 3,8 βαθμών ο σεισμός τα χαράματα Κυριακής
Δύο πτήσεις ακυρώθηκαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Τελ Αβίβ
Στην Πτολεμαΐδα το χρυσό δελτίο των 18,6 εκ. ευρώ-Στην Κύπρο το ένα πεντάρι του Τζόκερ
Με συννεφιά και βροχές φεύγει ο Σεπτέμβρης-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανησυχητικές εκτιμήσεις για τον τερματισμό μέτρων στήριξης-«Επιβάρυνση 201 εκατομμυρίων στα νοικοκυριά»
«Ανεξεταστέοι» οι μαθητές από τη χρήση των κινητών στην τάξη-Πέφτουν οι μαθησιακές τους ικανότητες
Τρέχει για το Νομοσχέδιο επικίνδυνων οικοδομών το ΥΠΕΣ-Προς κατάθεση στην επόμενη συνεδρία Υπουργικού
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 18,5 εκατ. ευρώ του Τζόκερ