Για πάτημα γραμμής τα πιο πολλά εξώδικα από σταθερές κάμερες-27 χιλιάδες στη Λευκωσία, χίλια στη Λεμεσό
06:00 - 30 Οκτωβρίου 2023
Εβδομήντα πέντε πολίτες την ημέρα, απευθύνονται στην ανάδοχο εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα φωτοεπισήμανσης, ζητώντας πληροφορίες ή διευκρινήσεις, επειδή είδαν τα φλας των καμερών να ανάβουν την ώρα που περνούσαν από μια διασταύρωση. Αυτό προκύπτει στη βάση των πληροφοριών που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, που παράλληλα διευκρίνιζε πως υπεύθυνη για θέματα ενστάσεων δεν είναι η ανάδοχος εταιρεία, αλλά η Αστυνομία.
Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός στη Βουλή, από την έναρξη της λειτουργίας του συστήματος φωτοεπισήμανσης, από την 1η Ιανουαρίου του 2022, μέχρι το τέλος Αυγούστου, συνολικά εκδόθηκαν 239,865 εξώδικα, τόσο από τις σταθερές κάμερες όσο και από τις κινητές κάμερες που λειτουργούν.
Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2022, έχουν τεθεί σε λειτουργία τέσσερις σταθερές συσκευές φωτοεπισήμανσης σε μια διασταύρωση στη Λευκωσία, ενώ ακολούθησαν άλλες τέσσερις διασταυρώσεις. Από τον Ιούλιο του 2023, στην εξίσωση προστέθηκαν και άλλες δύο διασταυρώσεις στη Λεμεσό.
Την ίδια ώρα, στους κυπριακούς δρόμους κυκλοφορούν συνολικά 20 οχήματα εξοπλισμένα με τις κινητές κάμερες, που το σημείο που ελέγχουν καθορίζεται από την Αστυνομία. Συνεπώς δεν υπάρχει σταθερή αναλογία για την κατανομή των συσκευών αυτών ανά επαρχία και συνεπώς ο διαχωρισμός τους δεν έχει στατιστική αξία.
Έχει όμως για τις σταθερές, κάμερες, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή το Υπουργείο Μεταφορών, από αυτές καταγράφηκαν μέχρι τον Αύγουστο 19024 παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, 28303 παραβάσεις γραμμής στάσης στα φώτα τροχαίας και 18800 παραβάσεις κόκκινου σηματοδότη.
Στην αντίπερα όχθη οι κινητές κάμερες τροχαίας κατέγραψαν 192762 παραβάσεις του ορίου ταχύτητας.
Αξίζει να σημειωθεί πως όταν το σύστημα καταγράφει μια παράβαση, που είτε έχει να κάνει με το όριο ταχύτητας από τις κινητές κάμερες, είτε με την παράβαση της γραμμής στα φώτα τροχαίας, ή παράβαση του κόκκινου σηματοδοτεί, καταγράφει επιπλέον και τυχών άλλες παραβάσεις που ενδεχομένως να διαπράττει ο οδηγός, όπως τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, τη χρήση κράνους από τους μοτοσικλετιστές, τη χρήση ζώνης ασφαλείας, ή την οδήγηση κρατώντας άλλα αντικείμενα πέραν του κινητού από τον οδηγό.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα δεδομένα από τις 19024 παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, η συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα οι 18623 καταγράφηκαν από τις σταθερές κάμερες στη Λευκωσία, ενώ μόλις 421 στη Λεμεσό.
Σε ότι αφορά τις παραβάσεις της γραμμής στα φώτα τροχαίας, στη Λεμεσό καταγράφηκαν μέσα σε περίοδο δύο μηνών 1060 παραβάσεις ενώ στη Λευκωσία 27243. Τέλος σε ότι αφορά τις παραβάσεις του κόκκινου σηματοδότη, στη Λεμεσό καταγράφηκαν 2226 παραβάσεις και στη Λευκωσία 16574.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ενώπιον της επιτροπής Μεταφορών στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο αρμόδιος υπουργός από τα 240 χιλιάδες εξώδικα που είχαν εκδοθεί μέχρι τότε, πληρώθηκαν μόλις τα 91 χιλιάδες και για αυτό το λόγο, σε συνεργασία με την Αστυνομία, αναζητούνται τρόποι, έτσι ώστε να μπει τέλος στο φαινόμενο με τους πολίτες που παραλείπουν ή αποφεύγουν να παραλάβουν τα εξώδικα.
Σε ένα άλλο επίπεδο, τόσο η ανάδοχος του έργου των καμερών, όσο και το Υπουργέιο προετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο, που περιλαμβάνει ακόμα 90 σταθερές κάμερες σε 30 σημεία Παγκύπρια καθώς επίσης και άλλες 20 κινητές.