Τη δασκάλα σύμβολο αγώνα Ελένη Φωκά συνάντησε η Αριστοτέλους-«Ανιδιοτελής προσφορά με αγώνες που απαιτούσαν σθένος»
13:00 - 24 Οκτωβρίου 2023
Τον άνθρωπο, την εγκλωβισμένη, την εκπαιδευτικό - σύμβολο αγώνα όπως έχει εδραιωθεί στη μνήμη όλων των Κυπρίων, τη γυναίκα που στάθηκε δίπλα στις μανάδες αγνοουμένων, συμπαραστάτης στον πόνο και τους αγώνες τους, την κα Ελένη Φωκά, προσκάλεσε και υποδέχτηκε στο Γραφείο της η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κα Άννα Αριστοτέλους.
Η Ελένη Φωκά εκπέμπει θαυμασμό και σεβασμό σε όσους την γνώρισαν ή δούλεψαν μαζί της αλλά και σε όλους τους Κύπριους που, για χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, μάθαιναν για τους αγώνες της. Πέτυχε παρά τις δύσκολες συνθήκες εισβολής και κατοχής κάτι πολύ γενναίο και σπουδαίο: τη διατήρηση ψηλά της σημαίας της Κύπρου και του Ελληνισμού στα κατεχόμενα χωριά μας.
Το όνομα και το έργο της εν ζωή ηρωίδας κύπριας αγωνίστριας συνδέθηκε άρρηκτα με τις λέξεις «αγώνας» και «προσφορά». Παρά το γεγονός ότι το κατοχικό καθεστώς της απαγόρευσε, μετά από θέμα υγείας που είχε και αναγκάστηκε να έρθει στις ελεύθερες περιοχές, να επιστρέψει στο χωριό της αν δεν έβγαζε τουρκική ταυτότητα, εντούτοις η ίδια συνέχισε τον αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου, έχοντας ως σημαία της το «Δεν Ξεχνώ». Ήταν παρούσα στην πρώτη γραμμή σε κάθε αντικατοχική εκδήλωση. Ακούραστα μέσα από διαλέξεις και συνεντεύξεις σε Κύπρο και εξωτερικό πρόβαλλε το θέμα της κατοχής της Κύπρου και τις τραγικές συνέπειες της εισβολής.
Η κα Αριστοτέλους με ιδιαίτερη συγκίνηση διαβεβαίωσε την κα Φωκά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ίδια προσωπικά αναγνωρίζουν την ανιδιοτελή προσφορά της σε καιρούς δύσκολους, με συνθήκες αντίξοες και με αγώνες που απαιτούσαν φυσική παρουσία, φωνή, σθένος, ετοιμότητα, δυναμική και αποφασιστικότητα. «Οι ηρωικές μάχες που μένουν στην ιστορία έχουν συνεχές επίκεντρο τον άνθρωπο, την εκπαίδευσή του, το δίκαιό του, και γίνονται από ανθρώπους όπως η κυρία Φωκά. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ψυχή ξεπερνά το φύλο, την ηλικία και το μπόι των ανθρώπων», ανάφερε η κα Αριστοτέλους.