Σε πορεία ανανέωσης το ΑΚΕΛ-Οι προωθούμενες αλλαγές και οι παράλληλες δράσεις

Σε πορεία ανανέωσης βρίσκεται το ΑΚΕΛ, την οποία επιθυμεί να επισφραγίσει μέσω των καταστατικών αλλαγών που προωθούνται αλλά και μέσα από παράλληλες δράσεις που τρέχει και έχουν ως στόχο να το καταστήσουν πιο συμμετοχικό, πιο δημοκρατικό και πιο αποτελεσματικό στην παραγωγή πολιτικής. Την ίδια στιγμή, το κόμμα της Αριστεράς θέτει τις βάσεις για μια καλά προετοιμασμένη παρουσία στις διπλές εκλογές, που θα του επιτρέψει να επιτύχει τους στόχους που θέτει.

Σε ό,τι αφορά το Καταστατικό Συνέδριο, που έχει προγραμματιστεί για τις 26 Νοεμβρίου, πλέον, μετά από μεγάλη περίοδο ζύμωσης, οι τελικές εισηγήσεις βρίσκονται προς επεξεργασία σε επίπεδο βάσης και θα επιστρέψουν στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα υποβάλει την τελική πρόταση προς το Συνέδριο. Σε αυτό το στάδιο δεν αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες διαφοροποιήσεις, καθώς οι προσεγγίσεις αυτές είναι αποτέλεσμα του διαλόγου που προηγήθηκε.

Το σκεπτικό πίσω από αυτές τις αλλαγές είναι το κόμμα της Αριστεράς να καταστεί πιο ανοιχτό και ταυτόχρονα πιο λειτουργικό, χωρίς να επηρεάζεται η ιδεολογική του πυξίδα. Για τους επικριτές, βέβαια, ο εκσυγχρονισμός είναι περιορισμένης εμβέλειας εάν δεν αγγίζει τις πολιτικές θέσεις και κάποιες στρεβλώσεις που χτίστηκαν μέσα στον χρόνο και που σήμερα δίνουν μία παρωχημένη εικόνα στο κόμμα. Ωστόσο φαίνεται πως στο ΑΚΕΛ δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για κάτι τέτοιο, καθώς θεωρούν ότι ο εκσυγχρονισμός της δομής και της λειτουργίας είναι επαρκής και θα φέρει τα απαιτούμενα αποτελέσματα.

Έτσι κι αλλιώς, με τα ανοίγματα προς δεξιά, που γίνονται μέσω της πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί με στόχο να κεφαλαιοποιήσει τις δυνάμεις που συσπειρώθηκαν γύρω από την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη και δεν προέρχονται από τον χώρο του ΑΚΕΛ, θεωρείται ότι το κόμμα θα εμβολιάζεται με άλλες ιδέες, χωρίς να επηρεάζεται η δική του ιδεολογική συνέπεια. Για τον σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και αναμένονται το επόμενο διάστημα ανακοινώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες. Στην ουσία σε αυτό το επίπεδο θα προκύψει και η μετεξέλιξη του θεσμού των Νέων Δυνάμεων, ο οποίος αποτελεί πολιτική και όχι καταστατική διαδικασία, αλλά δεν παύει να είναι ένας από τους στόχους που τέθηκαν από την ηγεσία του κόμματος όταν ξεκινούσε αυτή η διαδικασία λίφτινγκ του ΑΚΕΛ. Στην ουσία, αναμένεται πως τα πρόσωπα αυτά, μέσω της παράλληλης πλατφόρμας που θα λειτουργεί, θα μπορούν να καταθέτουν ιδέες και απόψεις και να λαμβάνουν μέρος στον διάλογο και στην παραγωγή πολιτικής και να καταλαμβάνουν θέσεις στα ψηφοδέλτια, χωρίς να συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα και να θεωρούνται κομματικά στελέχη.

Σε ό,τι αφορά τις καταστατικές αλλαγές που προωθούνται, αξιοσημείωτη θα είναι η αλλαγή στον τρόπο εκλογής του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, ο οποίος μέχρι στιγμής εκλεγόταν από την Κεντρική Επιτροπή. Ουσιαστικά, τα μέλη του κόμματος που θα έχουν λόγο σε αυτή τη διαδικασία πολλαπλασιάζονται, αφού θα είναι πλέον αρμοδιότητα του Συνεδρίου, που είναι και το πιο ευρύ συλλογικό όργανο του ΑΚΕΛ.

Επίσης τίθενται περιορισμοί σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στη Βουλή. Μπαίνει όριο δύο θητειών για τους βουλευτές και τους ευρωβουλευές, με τις εξαιρέσεις να μην ξεπερνούν το 10-15% της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και να αφορούν πρώτα και κύρια τον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα του κόμματος. Αυτό αποσκοπεί στην συχνότερη ανανέωση προσώπων που εκπροσωπούν το κόμμα στα νομοθετικά αξιώματα, δίνοντας αφενός τη δυνατότητα να διεκδικούν θέσεις για άλλα αξιώματα και αφετέρου να αξιοποιείται η γνώση και η εμπειρία τους από κομματικά πόστα. Επίσης, καθίσταται πλέον ασυμβίβαστος ο ρόλος του βουλευτή με κάποιες κομματικές ιδιότητες, όπως αυτή του επαρχιακού ή του οργανωτικού γραμματέα, ακριβώς για να αξιοποιούνται ταυτόχρονα όσα περισσότερα στελέχη είναι δυνατόν και να είναι επικεντρωμένα στις συγκεκριμένες αρμοδιότητες που έχουν κατά τον δεδομένο χρόνο και όχι να τον μοιράζουν μεταξύ των διαφόρων καθηκόντων τους. Με βάση αυτή τη λογική, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές θα μπορούν να διεκδικήσουν αυτά τα κομματικά αξιώματα πριν ή μετά την θητεία τους στο νομοθετικό Σώμα της Κύπρου και της ΕΕ.

Άλλη μία αλλαγή που προωθείται είναι το πλαφόν στη συμμετοχή των επαγγελματικών στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ. Έχει διαπιστωθεί ότι, λόγω της συμμετοχής τους στον κομματισμό μηχανισμό και της αναγνωρισιμότητάς τους, η παρουσία των στελεχών αυτών στην Κεντρική Επιτροπή είναι πολύ διευρυμένη, με αποτέλεσμα να υπερεκπροσωπείται, ουσιαστικά, μία επαγγελματική ομάδα. Το ΑΚΕΛ, ως κόμμα των εργαζομένων, χτίστηκε σε ένα αντιπροσωπευτικό μοντέλο που είχε χώρο για όλους και, αυτή τη στιγμή, στελέχη που προέρχονται από άλλους επαγγελματικούς χώρους μένουν εκτός και κατ’ επέκταση μένουν εκτός και οι εξειδικευμένες τους γνώσεις και προσβάσεις. Με την εισαγωγή πλαφόν γύρω στο 40%, θα δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για τη συμμετοχή στελεχών που προέρχονται από άλλους χώρους στο σημαντικότερο συλλογικό όργανο του κόμματος, με αποτέλεσμα τις καλύτερες ισορροπίες στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων και στον καθορισμό της ατζέντας αλλά και την αξιοποίηση περισσότερων στελεχών από το ΑΚΕΛ. Επίσης, θα καταστεί πιο δύσκολο να «ελέγχεται» μια πιο πλουραλιστική Κεντρική Επιτροπή από συγκεκριμένα άτομα.

Στο πλαίσιο των καταστατικών αλλαγών θα αλλάξει και η διαδικασία για επιλογή υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα καταστεί πολύ πιο απλή και γρήγορη, ώστε να δίνεται στο κόμμα ο απαραίτητος χρόνος να προχωρήσει με τις διεργασίες και τον προεκλογικό του, χωρίς να περιορίζεται η συμμετοχικότητα στη λήψη της απόφασης. Επίσης, στα μέλη θα δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω application, το οποίο πέραν από την ενημέρωση, θα προσφέρεται και για καταγραφή θέσεων και τάσεων, αφού θα έχει τη δυνατότητα να συλλέγει απόψεις μέσω δημοσκοπήσεων. Ταυτόχρονα, προωθούνται και αλλαγές που σχετίζονται με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, οι οποίες έχουν ετοιμαστεί στη βάση των συστάσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Την ίδια στιγμή, στο ΑΚΕΛ έχουν ανανεώσει τα πάντα, σε ό,τι αφορά την εικόνα τους, από την ανακαίνιση του κτιρίου, μέχρι την ανακαίνιση του… λογοτύπου, ταυτόχρονα με την έντονη δραστηριότητα που παρατηρείται σε διάφορα επίπεδα μετά το καλοκαίρι. Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι συνεχείς διαβουλεύσεις σε ό,τι αφορά ψηφοδέλτια και υποψήφιους για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήδη, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ολόκληρο το ψηφοδέλτιό του για το Δημοτικό Διαμέρισμα Λάρνακας, καθώς και τον υποψήφιο που υποστηρίζει για τον Δήμο Ανατολικής Πάφου.

Πριν από μερικές ημέρες το κόμμα παρουσίασε τις προτάσεις του σε ό,τι αφορά τους νέους γονείς και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για ουσιαστική στήριξή τους, ενώ στα σκαριά βρίσκονται κι άλλες θεματικές δράσεις αυτού του είδους. Αυτή την περίοδο η έμφαση δίνεται στην Οικονομία, καθώς διοργανώνει την Τρίτη Φόρουμ Οικονομίας με τίτλο το σλόγκαν που χρησιμοποιεί το κόμμα το τελευταίο διάστημα, το «Με το βλέμμα στο μέλλον». Στο Φόρουμ κλήθηκαν ομιλητές πέραν από το χώρο του ΑΚΕΛ, με στόχο να γίνει μια ουσιαστική και εις βάθος συζήτηση για θέματα Οικονομίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως θέση στο πάνελ δόθηκε στην πρόεδρο του ΔΗΣΥ και στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, καθώς και στον Υπουργό Οικονομικών, ενώ ομιλητές που προέρχονται από διάφορους τομείς της οικονομίας και τον ακαδημαϊκό κόσμο θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους παράλληλα με τα στελέχη του ΑΚΕΛ.

Δειτε Επισης

Αναλύει το Κυπριακό, αποφασίζει για το συνέδριο η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ
Άρχισε να στήνεται το παζλ υποψηφίων για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ-Ποιοι βρίσκονται στο κάδρο
Εμβαθύνεται η συνεργασία με την Ελλάδα, διευρύνεται η τριμερής με Ιορδανία
Κάθετος ο Πρόεδρος και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση -«Το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις»
Η συζήτηση για το Κυπριακό υπενθυμίζει την ανάγκη λύσης-Παρούσα και η ΕΕ
Μηδενικές οι ροές μεταναστών διά θαλάσσης-Στις 9,000 οι αναχωρήσεις μέσα σε δέκα μήνες
Με δέσμη δέκα δράσεων ο προϋπολογισμός ΥΠΕΣ-Έμφαση στη στεγαστική και προσφυγική πολιτική
Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας με τριμερείς μηχανισμούς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο
Με τρίπτυχο εξήγγειλε υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Σωτήρης Φλουρέντζος
Την Τετάρτη η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας