Στο ακουστικό για νέα από Γκουτέρες η Λευκωσία-Ο διορισμός απεσταλμένου και ο παράγοντας Ε.Ε.
Μιχάλης Πολυδώρου 06:00 - 24 Οκτωβρίου 2023
Το μήνυμα ότι η εικόνα που δίδεται, πως ο πόλεμος στο Ισραήλ, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, δεν επηρεάζει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, είναι λανθασμένη, επιχειρεί να στείλει η Κυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο προαναγγέλλει μια σειρά από εξελίξεις, το επόμενο διάστημα, μεταξύ των οποίων θα είναι και ο διορισμός απεσταλμένου από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Αντόνιο Γκουτέρες, στο περιθώριο της Συνόδου για τη Γάζα που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Κάιρο και φαίνεται ότι εκεί ενημερώθηκε για τις προθέσεις του Γενικού Γραμματέα, για να προχωρήσει με τον διορισμό απεσταλμένου.
Υπενθυμίζεται πως από εκεί που συζητούσαμε για απεσταλμένο και μια διαδικασία που θα έλυνε εκκρεμότητες για να οδηγηθούμε σε μια τελική διάσκεψη για λύση του Κυπριακού, λόγω της άτεγκτης στάσης της άλλης πλευράς, πλέον και ο Γενικός Γραμματέας, φαίνεται να χώνεψε πως οι όροι εντολής αυτού ή αυτής που θα διορίσει, θα είναι απλά να επαναφέρουν τις δύο πλευρές σε ένα πλαίσιο διαλόγου, για να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει έδαφος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.
Άλλωστε, ο κατοχικός ηγέτης φέρεται να έκανε αποδεκτό το αίτημα του Γενικού Γραμματέα, αφού πρώτα ικανοποιήθηκε ο όρος που έθεσε πως αυτός δεν θα είναι ειδικός απεσταλμένος, αλλά προσωπικός. Η μεγάλη διαφορά, σύμφωνα και με τα όσα ισχυρίζεται ο Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα, είναι πως ο προσωπικός απεσταλμένος του Αντόνιο Γκουτέρες, θα λογοδοτεί απευθείας στον ίδιο, ενώ ο ειδικός θα λογοδοτεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Κατ΄ επέκταση, ένας προσωπικός απεσταλμένος, θα έχει μεγαλύτερη ελευθερία και εύρος ευελιξίας, στις εκτός πλαισίου θέσείς που εκφράζει η άλλη πλευρά, ενώ ένας ειδικός απεσταλμένος, θα πρέπει να κινείται, εντός των ορίων που τίθενται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνεπώς, δεν θα μπορεί να μεταφέρει στην έδρα του Οργανισμού, τις εκτός πλαισίου θέσεις που διατηρούν.
Θα μοιάζει δηλαδή, πιο πολύ με τον ρόλο που είχε αναλάβει στο παρελθόν η Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία μέτρησε δεκάδες συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, χωρίς βέβαια να επιτύχει τον αντικειμενικό σκοπό της αποστολή της, που ήταν να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Εξάλλου και ο νέος απεσταλμένος, το όνομα του αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Αντόνιο Γκουτέρες τις επόμενες, ημέρες, με το πότε να καθορίζεται ως ένα βαθμό και από την εξέλιξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή, θα έχει ως στόχο σε πρώτο στάδιο να εκπονήσει ένα οδικό χάρτη, σε σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθήσει, αλλά και το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως η προηγούμενη προσπάθεια με την Τζέιν Χολ Λουτ ξεκίνησε από το 2018, ένα χρόνο μετά το ναυάγιο στο Κρανς Μοντάνα και πρακτικά, δεν ανακοινώθηκε ποτέ η λήξη της, αν και στην πορεία, τα κάστανα από τη φωτιά επιχείρησαν να τα βγάλουν οι Βοηθοί του Αντόνιο Γκουτέρες και πάλι χωρίς επιτυχία.
Τα πράγματα βέβαια, δεν έχουν αλλάξει και πολύ από τότε που η Τζέιν Χολ Λουτ άκουγε για ώρες τους Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ, αφού αφενός η Λευκωσία διατηρεί πάνω κάτω την ίδια στάση και μιλάμε για αλλαγές προσώπων, αφετέρου ο κατοχικός ηγέτης, δεν αλλάζει ούτε κατά ένα «ι», τις εκτός πλαισίου θέσεις του.
Πάντως το γεγονός ότι εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, ο Αντόνιο Γκουτέρες ενημέρωσε τις πλευρές για τις προθέσεις του και έλαβε σχετικές απαντήσεις για το όνομα του απεσταλμένου, ανοίγει τον δρόμο για ανακοινώσεις, που όπως επανέλαβε χθες ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Υπενθυμίζεται πως το πλάνο που αφέθηκε να νοηθεί ότι θα εφαρμοστεί, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ήταν οι ανακοινώσεις από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, να προηγηθούν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για κινητικότητα και εντός των θεσμών της ΕΕ, που θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στο Κυπριακό. Μένει, ωστόσο να διαφανεί, πρώτον εάν ο Γενικός Γραμματέας θα προχωρήσει με ανακοινώσεις πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και δεύτερον, αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θα συζητήσουν το Κυπριακό, μετά και το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή και την κρισιμότητα της κατάστασης.
Το γεγονός πάντως πως ο διορισμός απεσταλμένου, δεν ανοίγει τον δρόμο των διαπραγματεύσεων, όπως ήταν η αρχική επιδίωξη, αλλά αποτελεί ουσιαστικά μια προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένας δίαυλος ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των μερών, δεν δημιουργεί και ιδιαίτερη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα, με δεδομένη και την πρόσφατη προϊστορία και την τύχη που είχαν ανάλογες προσπάθειες.