Εμμένουν στη διαμαρτυρία οι συντεχνίες, παραλύουν τα νοσοκομεία-Βολές κατά ΟΚΥπΥ για τις συλλογικές συμβάσεις

Την άρνηση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) να προχωρήσει στη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν προσληφθεί από τον ΟΚΥπΥ από την ημέρα που έχει δημιουργηθεί αυτός ο οργανισμός, κατήγγειλαν έξι συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ), ενόψει της εξαγγελθείσας οκτάωρης παγκύπριας απεργίας στα δημόσια νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ την Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023, από τις 0.7.00 μέχρι τις 15.00.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έγινε στα γραφεία της ΠΕΟ, κατά την οποία ενημέρωσαν για την απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων των εργαζομένων για λήψη απεργιακών μέτρων στον ΟΚΥπΥ, η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι η απόφαση για απεργιακά μέτρα, η οποία «δεν λήφθηκε ελαφρά την καρδία, είναι το αποτέλεσμα της άρνησης του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας που είναι ένας ημιδημόσιος οργανισμός, να προχωρήσει στη σύναψη συλλογικής σύμβασης για τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί από τον ΟΚΥπΥ από την ημέρα που έχει δημιουργηθεί αυτός ο οργανισμός».

Ανέφερε επίσης ότι η απόφαση για απεργιακά μέτρα είναι «και αποτέλεσμα των πολλών και χρονιζόντων προβλημάτων που υπάρχουν και για τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων που έχουν μεταφερθεί στον ΟΚΥπΥ από τα δημόσια νοσηλευτήρια».

«Δυστυχώς εδώ και δύο χρόνια συζητούμε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι οργανώσεις και οι εργαζόμενοι «έχουν κάνει πάρα πολλή υπομονή όλο αυτό το χρονικό διάστημα» και «φθάσαμε σε ένα σημείο που δεν μπορεί να συνεχιστεί ο εκφυλισμός αυτής της διαδικασίας».

«Ο εκφυλισμός υποτιμά τους εργαζόμενους, υποτιμά τις υπηρεσίες και την προσφορά αυτών των εργαζομένων», πρόσθεσε.  

Η ΓΓ της ΠΕΟ είπε ακόμη ότι «το γεγονός ότι περισσότερο από δύο χρόνια συζητούμε χωρίς αποτέλεσμα απογοητεύει τους εργαζόμενους, υποσκάπτει την ίδια την επιχειρησιακή δυνατότητα και τις προοπτικές του οργανισμού αφού αυτή η εργασιακή ανασφάλεια έχει οδηγήσει και οδηγεί καθημερινά πολλούς εργαζόμενους με την πρώτη ευκαιρία να παραιτούνται και να αναζητούν εργασιακή προοπτική και μέλλον σε άλλους οργανισμούς».

Ανέφερε επίσης ότι «κατ΄ απαίτηση του οργανισμού έγινε τεχνική επιτροπή η οποία εξέτασε τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τις δυνατότητες που ο ίδιος ο οργανισμός έθεσε μπροστά μας σε ό,τι αφορά τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων και έχει διαφανεί και με αριθμούς ότι αυτά που ζητούμε δεν είναι μακριά και πέρα από τις οικονομικές δυνατότητες του οργανισμού».

Επιπλέον, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι η συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης «σημαίνει ένα συγκεκριμένο οργανόγραμμα με κλίμακες στις οποίες να τοποθετηθεί το προσωπικό με βάση τα καθήκοντα του εντός του οργανισμού με μία προοπτική ανέλιξης και συνέχισης του οργανισμού που θα αντικατοπτρίζει την προσφορά του και τα χρόνια υπηρεσίας του».

«Δυστυχώς, αντί στην τελευταία συνάντηση να γίνει συζήτηση επί τούτου και συγκεκριμένη ο οργανισμός και η διεύθυνση του συνέχιζε με διάφορα επιχειρήματα να αρνείται να συζητήσει την ουσία», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και για να μπορέσει να λειτουργήσει ο μηχανισμός ασφάλειας» και εξέφρασε την ετοιμότητα των συντεχνιών «μέχρι και την τελευταία στιγμή» για να εξευρεθεί λύση.

«Δεν μπορεί η πολιτεία της οποίας είναι ιδιοκτησία τα δημόσια νοσηλευτήρια, να παρακολουθεί με απάθεια και να μην τοποθετείται για ένα ζήτημα που και η ίδια η Κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί, δηλαδή για την ανάγκη οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας να επεκταθούν και να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους ως είναι και δέσμευση του κράτους μέσα από την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι «η πολιτική που αφορά τους όρους εργοδότησης των εργαζομένων δεν καθορίζεται από ατομικές παρεμβάσεις ή προσεγγίσεις», προσθέτοντας σε σχέση με το θέμα του ΟΚΥπΥ ότι έχουν βιώσει «μια επαναλαμβανόμενη έλλειψη πρόθεσης από το ΔΣ και τη Διεύθυνση του οργανισμού για να συνδράμει με θετική διάθεση στη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης».

«Η ποιοτική αναβάθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων ως βασική συνιστώσα ανάπτυξης του ΓεΣΥ είναι άριστα συνδεδεμένη με τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών απασχόλησης των εργαζομένων, είτε αφορά το ιατρικό και παραϊατρικό είτε το διοικητικό και το βοηθητικό προσωπικό», ανέφερε και πρόσθεσε πως προς αυτή την κατεύθυνση οι συντεχνίες που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους «ενωμένες, δηλώνουν ακόμη μια φορά ότι δεν πρόκειται να υποστείλουν τη σημαία του αγώνα και της προσπάθειας με στόχο να καταλήξουμε στη συνομολόγηση μίας επαρκώς ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης».

Ο κ. Μάτσας είπε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο μας προβληματίζει έντονα σε μία περίοδο όπου προσπαθούμε να επεκτείνουμε, να διευρύνουμε και να εδραιώσουμε τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων με στόχο να καλύψουμε το σύνολο των εργαζομένων τόσο όσον αφορά τα μισθολογικά αλλά και τα παρεμφερή ωφελήματα τους στη βάση και στη λογική της προώθησης της ποιότητας και της αξιοπρέπειας στην απασχόληση, σε ένα οργανισμό ο οποίος χρηματοδοτείται και είναι υπόλογος από και προς το κράτος να υπάρχει αυτή η δυστοκία».

«Είναι σημαντικό να υπάρξει συγκροτημένη παρέμβαση από την Κυβέρνηση και από το σύνολο της πολιτείας έτσι ώστε το βασικό και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των εργαζομένων να διασφαλίσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα μέσα από μια συλλογική σύμβαση να εφαρμοστεί στην πράξη», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίος είπε ότι «αυτή η ιστορία δεν είναι σημερινή, έχει καιρό που έχει ξεκινήσει», προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει συλλογική σύμβαση σε έναν ημικρατικό οργανισμό».

«Το Υπουργείο Εργασίας δίδει κίνητρα στους ιδιώτες για να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις και εδώ έχουμε έναν ημικρατικό οργανισμό που δεν έχει υπογράψει ακόμη συλλογική σύμβαση, τα αυτονόητα δηλαδή», πρόσθεσε.

Ο κ. Ματθαίος είπε ότι ζητούν «ίση μεταχείριση με τους άλλους ημικρατικούς οργανισμούς» και πρόσθεσε πως στόχους τους είναι «η διασφάλιση και της επαγγελματικής αξιοπρέπειας των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια».

Ανέφερε ότι «δεν μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η επαγγελματική ανασφάλεια» και «δεν μας έχουν αφήσει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσουμε σε δυναμικά μέτρα».

Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου είπε ότι τους προβληματίζει «έντονα, η επιμονή του μεγαλύτερου ημικρατικού οργανισμού του τόπου, στον πιο ευαίσθητο τομέα της οικονομίας και της κοινωνίας που είναι ο τομέας της υγείας, να υπογράψει ή να συμφωνήσει ή να συνομολογήσει συλλογική σύμβαση η οποία να διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων» και πρόσθεσε πως παρά τις επίμονες προσπάθειες των τελευταίων δύο ετών «δυστυχώς η διεύθυνση και η διοίκηση του ΟΚΥπΥ οχυρώνονται πίσω από έωλα επιχειρήματα όπως η οικονομική βιωσιμότητα και η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων».

Αναφέροντας ότι είναι και δική τους ανησυχία το ζήτημα που αφορά γενικότερα τη βιωσιμότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων, ο κ. Αθανασίου είπε ότι αυτό που δεν μπορούμε να δεχθούμε είναι η επίμονη άρνηση τους να συνομολογήσουν συλλογική σύμβαση στα πρότυπα των υπόλοιπων ημικρατικών οργανισμών, κατά τρόπο που να διασφαλίζονται βασικά και θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων».

«Δεν είναι δική μας επιλογή η απεργία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «υπήρχε όλος ο χρόνος από τον περασμένο Ιανουάριο όταν έγινε η στάση εργασίας, να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις ώστε να εξευρεθεί μία λύση».

Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ είπε ότι οι συντεχνίες τήρησαν «καθόλα εποικοδομητική στάση», προσθέτοντας ότι «έγινε τεχνική επιτροπή, έγινε κοστολόγηση των αιτημάτων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, σε σύγκριση με αυτά που πρόβαλε η εργοδοτική πλευρά, και η διαφορά ήταν μηδαμινή και θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συλλογική σύμβαση».

«Το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η επίμονη άρνηση μας βάζει σε προβληματισμό και σε έγνοια ότι υποκρύπτονται σκοπιμότητες να οδηγηθούμε σε ένα πλέγμα εργασιακών σχέσεων και σε μια συλλογική σύμβαση παρόμοια με αυτή που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε και πρόσθεσε πως «αυτό δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης είπε ότι μετά από πέντε χρόνια λειτουργίας του ΟΚΥπΥ και μετά από δύο χρόνια συνεχώς συζητήσεων με αυτό τον οργανισμό δεν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε το αυτονόητο» και «αυτό που ο ίδιος ο οργανισμός θα έπρεπε από την λειτουργία του να έχει δώσει στο προσωπικό το οποίο προσλαμβάνει, δηλαδή τις συλλογικές συμβάσεις».

«Δυστυχώς ο ίδιος ο οργανισμός με δική του υπαιτιότητα μας έχει φέρει όλους σήμερα να μιλάμε για μια απεργιακή κινητοποίηση αλλά παράλληλα για μια κλιμάκωση αυτών των μέτρων στην περίπτωση που ο οργανισμός αρνηθεί να δώσει μια συλλογική σύμβαση στην βάση των συλλογικών συμβάσεων που δίδονται σε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι όλοι ενωμένοι θα βρεθούν στις 25 του μήνα έξω από τα νοσοκομεία και θα ζητούν αυτό που δικαιούνται, την συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης.  

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας είπε ότι «η στάση του ΟΚΥπΥ αντικατοπτρίζει την φιλοσοφία και αντίληψη του στο τι σημαίνει διαχείριση δημοσίων νοσηλευτηρίων», προσθέτοντας ότι αυτή η αντίληψη είναι «εντελώς λανθασμένη» και «αυτό η πολιτεία, θα πρέπει να το λάβει ιδιαίτερα υπόψη».

Σύμφωνα με τον κ. Κούμα, «όταν διαχειρίζεσαι δημόσια νοσηλευτήρια, μονάδες υγείας, δεν μπορείς με τέτοια ελαφρά την καρδία να αντιμετωπίζεις τους εργαζόμενους σου και να επιμένεις να διατηρείς κατηγορίες εργαζομένων εντός των δημοσίων νοσηλευτηρίων».

«Αυτό έχει ιδιαίτερη αρνητική επίπτωση σε αυτό που οι ίδιοι στοχεύουν και κατ΄ επανάληψη δηλώνουν, την έννοια της παραγωγικότητας όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται», πρόσθεσε.

Ο κ. Κούμας είπε ακόμη ότι ενώ είναι γνωστό ότι θα πήγαιναν σε μέτρα εδώ και ένα μήνα και έχουν προηγηθεί οι τοπικές ΓΣ, «προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη και εντύπωση το ότι εκ μέρους του οργανισμού και της ίδιας της πολιτείας, του Υπουργείου Υγείας δεν έγινε καμία προσπάθεια να αποφευχθεί η απεργιακή κινητοποίηση για τις 25 του μήνα».

Ανέφερε ότι η κοινωνία θα πρέπει να αντιληφθεί ποιος έχει τις ευθύνες και πρόσθεσε ότι «τις ευθύνες δεν τις έχει ο εργαζόμενος γιατί έντεχνα ο οργανισμός ανάγει την οικονομική πτυχή αλλά δεν μας έχει απαντήσει τι έχει κάνει ο ίδιος ώστε αυτή η οικονομική ευημερία του οργανισμού να είναι πραγματική ευημερία».

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ είπε ότι αναφέρεται στην πρόσφατη συμφωνία του ΟΚΥπΥ με τον ΟΑΥ όπου «έχουν οι ίδιοι δηλώσει ότι έχουν απωλέσει 80 εκατομμύρια» και κάλεσε τον οργανισμό να πει κατά πόσον «αυτά τα 80 εκ. συγκρίνονται με αυτά που θα δώσει για την συλλογική σύμβαση».

Δειτε Επισης

Αποδέχτηκε η Ολομέλεια την αναπομπή για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Έρχεται αναθεωρημένο Στεγαστικό Σχέδιο για νέους και ζευγάρια εντός Ιανουαρίου
Χωρίς νερό η Μέσα Γειτονιά λόγω βλάβης-Το μεσημέρι θα γίνει η αποκατάσταση
Ξεκινά η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης έργων στρατηγικής ανάπτυξης
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
ΒΙΝΤΕΟ: Στον Κοτσιάτη η φωταγώγηση της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας-«Ευχή μας η επιστροφή»
Έκτακτη συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής για τις συναλλαγές μεγάλων ποσών
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε