Ο «αόρατος εχθρός» που κρύβεται στα κρεβάτια μας-Πώς μπορούν να καταπολεμηθούν οι κοριοί
Μύρια Οδυσσέως 07:03 - 22 Οκτωβρίου 2023
Διαστάσεις προσλαμβάνει το τελευταίο διάστημα η έξαρση των κοριών στη Γαλλία. Εικόνες από δρόμους γεμάτους στρώματα κρεβατιών, λεωφορεία και μετρό άδεια από κόσμο και βίντεο από Γάλλους να ελέγχουν κάθε σημείο που βρίσκονται πριν καθίσουν, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Πολλές φορές ακόμη και χιουμοριστικά, γίνεται λόγος για μια νέα «πανδημία».
Μετά το Παρίσι, ακολούθησε η Βρετανία με όλο και περισσότερες αναφορές για κοριούς σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα στη Νοτιοδυτική Βρετανία, πολίτες αναγκάστηκαν να πετάξουν τα στρώματά τους, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι ψεκασμοί. Πολλά, όμως, έγιναν και τα περιστατικά που αναφέρθηκαν πρόσφατα και στην Ελλάδα, καθώς έκλεισε προσωρινά ξενοδοχείο, μετά την εμφάνιση κοριών.
@screenshothq Replying to @Vinicius France has now even been forced to shut seven schools over growing concerns over an infestation of bedbugs 😳 When will it stop? #bedbugs #paris #insects #london ##bedbuginfestation #bedbugsbite #bedbugstreatment ♬ Suspense, horror, piano and music box - takaya
Τα πιο πάνω δεδομένα προκαλούν ανησυχία, ενώ εύλογα προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο ενδέχεται να υπάρξει έξαρση των κοριών στην Κύπρο, καθώς και εάν υπάρχουν τα εργαλεία για να τους διαχειριστούμε.
Οι κοριοί, είναι ένα είδος εντόμων που πάντα υπήρχε και υπάρχει, ενώ έχουν χαρακτηριστεί ως ο «αόρατος εχθρός», αφού καταφέρνουν να τρυπώνουν και να κρύβονται σε σημεία που μπορεί να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό τους. Επίσης, πρόκειται για ένα έντομο που τρέφεται από ανθρώπινο αίμα, για αυτό πάντα επιλέγει να τσιμπάει το σώμα μας και να τραφεί από αυτό, όταν είμαστε σε ευάλωτη στιγμή, όπως για παράδειγμα όταν κοιμόμαστε. Τα τσιμπήματά τους μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στο δέρμα, με κοκκινίλες ή και φυσαλίδες.
Ως ειδικός και θέλοντας να αναδείξει όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, μίλησε στον REPORTER, ο πιστοποιημένος εκπαιδευτής της ΑνΑΔ για εγκεκριμένα προγράμματα από το Υπουργείο Γεωργίας στην εκπαίδευση επαγγελματιών ψεκαστών, Φίλιππος Πέτσας, ο οποίος ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του κοριού και τους τρόπους καταπολέμησής του.
Τα δύο είδη και τα χαρακτηριστικά των κοριών
Δύο είναι τα είδη των κοριών που τρέφονται από το αίμα των ανθρώπων. Το cimex lectularius και το cimex hemipterus, τα οποία είναι άπτερα, έχουν ωοειδές και πεπλατυσμένο σχήμα. Τα χαρακτηριστικά τους βοηθούν στο να σφηνώνουν, να μην ανιχνεύονται και να κρύβονται σε χαραμάδες, σχισμές, ενώσεις και διπλώσεις στα κρεβάτια.
Όπως εξήγησε ο κος Πέτσας, «το μήκος τους είναι τέσσερα μέχρι επτά χιλιοστά, όπως είναι για παράδειγμα το μέγεθος του κουκουτσιού ενός μήλου. Πριν απομυζήσουν αίμα έχουν απόχρωση κίτρινου χρώματος, μετά αλλάζουν χρώμα και γίνονται καφέ. Οι κοριοί έχουν μια μικρή προβοσκίδα με μυζητικά στοματικά μόρια. Εκκρίνουν μια ποσότητα ενζύμου στοχεύοντας να χαλαρώσει ο πόρος του δέρματος, να ανοίξει και να βάλουν την προβοσκίδα τους για να πάρουν αίμα. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο πολλαπλασιασμός των εντόμων προκύπτει από την γονιμοποίηση του θηλυκού με το αρσενικό. Όλα αυτά συνδέονται με τον χώρο που βρίσκονται, δηλαδή το αίμα που υπάρχει για να τραφούν, την υγρασία και άλλα».
Παράλληλα, η ενόχληση που προκαλείται στους ανθρώπους αποτελεί επακόλουθο του τσιμπήματος με τη δημιουργία κάποιων φουσκαλίδων, ερεθίσματος, κνησμών που μπορεί να οδηγήσουν και στη μόλυνση. Οι κοριοί, όπως είπε ο κος Πέτσας, εντοπίζουν τα ακάλυπτα μέρη του σώματος όπως είναι τα πόδια και σα χέρια.
Πώς αντιμετωπίζεται
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, δεν υπάρχει έξαρση στην Κύπρο, όμως πάντα υπάρχουν αναφορές για κοριούς που τρυπώνουν στα σπίτια και τσιμπάνε ανθρώπους, ενώ λόγω της δυσκολίας του εντοπισμού τους στο χώρο έχούν χαρακτηριστεί από τους ειδικούς, ως «ο αόρατος εχθρός».
Από εργαστηριακούς ελέγχους που έγιναν στον κόσμο, διαπιστώθηκε ότι αιματολογικά οι κοριοί, μπορούν να μεταφέρουν τον ιό της ηπατίτιδας Β΄, χωρίς όμως αυτό να καθίσταται ανησυχητικό, σε μεγάλο βαθμό. Από την άλλη, οι ειδικοί σε θέματα ψεκασμού και εξόντωσης εντόμων, αντιμετωπίζουν καθημερινές δυσκολίες που έχουν να κάνουν με τη γενετική ανθεκτικότητα των κοριών στα βιοκτόνα. «Είναι τόσο δυνατό το γενετικό τους υλικό, που αντέχουν στη χημική καταπολέμηση. Όμως σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ΕΕ αποσύρει την πλειοψηφία των πιο αποτελεσματικών βιοκτόνων που χρησιμοποιούμε ως επαγγελματίες, βρισκόμαστε σε δυσχερέστερη θέση να αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο εχθρό. Στο παρόν στάδιο χρησιμοποιούμε συνθετικές πυρεθρίνες, οι οποίες είναι άοσμες και είναι σε κάποιο βαθμό αποτελεσματικές, δεδομένου ότι, ο συγκεκριμένος εχθρός καταφεύγει σε κρύπτες σε βάθος που δεν μπορείς να τον εντοπίσουν τα χημικά και να τον εξαλείψουν», είπε ο κος Πέτσας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθιέρωσε τις βασικές αρχές που θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλες τις χώρες, για την ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών. Οι αρχές αυτές, πολλές φορές, προκαλούν τεχνικές δυσκολίες στους pest controllers (ειδικοί καταπολέμησης παρασίτων). Όπως εξήγησε, «οι αρχές του ΠΟΥ, αφορούν στη διαφοροποίηση συνθηκών του εχθρού, στην εφαρμογή βιολογικών μεθόδων, στην εφαρμογή φυσικών μέτρων ή μεθόδων και εάν και εφόσον δεν αποδώσουν, τότε μπορείς και επιτρέπεται να χρησιμοποιήσεις την χημική μέθοδο με χαμηλής τοξικότητας βιοκτόνων. Τα χημικά βιοκτόνα είναι πάντα, πιο αποτελεσματικά, όμως απαγορεύονται, για αυτό πολλές φορές υπάρχουν υπολείμματα κοριών στους χώρους που θα γίνει ένας ψεκασμός».
Ο ρουχισμός και τα ταξίδια
Όσον αφορά τον τρόπο μεταφοράς των κοριών, ο κος Πέτσας, εξήγησε πως δεν μεταφέρονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ούτε από τις προμήθειές μας, αλλά από τον ρουχισμό μας. Μάλιστα, μεγάλο ρόλο παίζουν τα ταξίδια από χώρα σε χώρα, για αυτό άλλωστε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν σημάνει συναγερμό μετά την έξαρση που καταγράφηκε στο Παρίσι.
Ένα από τα πιο συχνά παραδείγματα είναι η μεταφορά των κοριών στις ταξιδιωτικές αποσκευές. «Φεύγεις από το σπίτι σου και δεν έχεις κοριούς, ο μόνος τρόπος να μην τους φέρεις μαζί σου είναι να ακολουθήσεις τη σωστή πρακτική. Πρέπει ο κόσμος να κατανοήσει και να αφομοιώσει πως όταν πηγαίνουμε σε ένα ξενοδοχείο δεν πρέπει να πετάμε τα ρούχα μας κάτω. Οι κοριοί αρπάζουν την ευκαιρία και εισέρχονται στα ρούχα που εσύ στην συνέχεια θα βάλει στην αποσκευή σου και θα φέρεις πίσω στο σπίτι σου. Συμβουλεύω πάντα ότι πρέπει η ταξιδιωτική βαλίτσα να έχει πλαστικό κάλυμμα και τα λερωμένα ρούχα να μπαίνουν αμέσως σε πλαστική σακούλα», εξήγησε ο κος Πέτσας και συμπλήρωσε πως στο εξωτερικό υπάρχει η γνώση, σε αντίθεση με την Κύπρο που δεν παρέχει εκπαίδευση στους πολίτες, για αυτά τα καθημερινά φαινόμενα.