Στο ακουστικό οι εκπαιδευτικοί για το συνταξιοδοτικό, περιμένουν να εφαρμοστεί η νομοθεσία

Στο ακουστικό παραμένουν οι εκπαιδευτικοί, όσον αφορά στο μείζον θέμα του συνταξιοδοτικού, που τους έχει απασχολήσει αρκετά τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, αφού δέκα μήνες μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας τον περασμένο Δεκέμβριο, ακόμη περιμένουν από την Κυβέρνηση να τους ενημερώσει για τον τρόπο εφαρμογής τους.

Παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Βουλή των Αντιπροσώπων έβαλε ένα τέλος σε ένα θέμα που απασχόλησε αρκετά από το 2013 τόσο τους εκπαιδευτικούς, όσο και γενικά τους δημόσιους υπαλλήλους, που έμειναν ανασφάλιστοι, μετά από απόφαση της Κυβέρνησης, εντούτοις μέχρι και σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί ο τρόπος που θα εφαρμοστεί η απόφαση.

Τόσο οι καθηγητές, όσο και οι δάσκαλοι έχουν απευθυνθεί αρκετές φορές προς την εκτελεστική εξουσία, ώστε να λάβουν απαντήσεις για το πώς και πότε θα τεθεί σε ισχύ η νέα νομοθεσία, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει καμία απάντηση. Προς αυτό το σκοπό, η οργάνωση των δασκάλων έστειλε τις προηγούμενες ημέρες επιστολή προς τους αρμοδίους, θέτοντας τα εξής ερωτήματα:

-Κατά πόσο έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες, για τα αναδρομικά που οφείλουν οι επηρεαζόμενοι συνάδελφοι – μέλη μας, στη βάση και της νέας νομοθεσίας που αφορά στο Συνταξιοδοτικό.

-Κατά πόσο έχει ληφθεί πρόνοια, για τον συνυπολογισμό της υπηρεσίας τους που αφορά και την περίοδο που υπηρετούσαν ως έκτακτοι/ες (αντικαταστάτες/τριες ή/και συμβασιούχοι) στο Δημόσιο, κάτι που προνοείται και στη νομοθεσία.

-Κατά πόσο έχουν γίνει οι απαραίτητες ρυθμίσεις για όσους συναδέλφους/ισσες μονιμοποιήθηκαν έγιναν αορίστου χρόνου, μετά την 1/10/2011.

Πάντως, αυτό που ζητά η ΠΟΕΔ είναι όπως λάβουν άμεσα ενημέρωση όλα τα μέλη της, από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να ξεκαθαρίσει η εικόνα που επικρατεί.

Μένουν ακάλυπτοι όσο αφυπηρέτησαν πριν το 2022

Παρά το γεγονός ότι δόθηκε μία λύση από πλευράς Βουλής, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να βοηθηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που έμεναν ακάλυπτοι, εντούτοις, υπάρχει μία παράμετρος που δεν την καλύπτει η νομοθεσία που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2022. Όσοι αφυπηρέτησαν από την εργασία τους πριν την ψήφιση της νομοθεσίας, δεν μπορούν να καλυφτούν από το συγκεκριμένο πλάνο.

Σημειώνεται πως το πλάνο που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2022 αφορούσε στους δημόσιους υπαλλήλους που μονιμοποιήθηκαν μετά το 2011, οι οποίοι δεν καλύπτονταν από κάποιο σχέδιο της Κυβέρνησης που θα τους παρείχε ασφάλεια και συνταξιοδοτικά ωφελήματα, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτοι. Προς αυτό το σκοπό, τόσα χρόνια πραγματοποιούνταν συνεχώς συζητήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες του κράτους, με τις συντεχνίες των εκπαιδευτικών, αλλά και των υπόλοιπων δημόσιων υπαλλήλων, για να βρεθεί η χρυσή τομή.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το νομοσχέδιο που είχε ενώπιον της, το οποίο κάλυπτε όλους τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν από το 2011 και μετά και παραμένουν ακόμη στις θέσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι προσλήφθηκαν από τον Οκτώβριο του 2011 και μετά, ωστόσο αφυπηρέτησαν πριν την ψήφιση της νομοθεσίας, μένουν ακάλυπτοι. Πάντως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για εκείνους που έχουν αφυπηρετήσει εντός του τρέχοντος χρόνου, καθώς η νομοθεσία ισχύει από την ημέρα που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας και όχι από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ.

Δειτε Επισης

Το μήνυμα Θεοδοσίου για τις νέες αρμοδιότητές της-«Σκοπός μας να εγκύψουμε στα θέματα ευημερίας ζώων»
Μ. Παναγιώτου: Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει νέα δυναμική στους αγρότες
Δεν αποδέχονται ως έχει το προσχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας ΟΚΥπΥ οι συντεχνίες
Διαψεύδει τα περί απόρριψης της πρότασής του από συντεχνίες ο ΟΚΥπΥ
Θέμα για την παραγωγή χαλλουμιού στα κατεχόμενα θέτουν οι αγελαδοτρόφοι στην ΕΕ
Αποσύρονται ακατάλληλα καλλυντικά προϊόντα από την αγορά (pics)
Δωρεάν μαθήματα Ελληνικών για Τουρκοκύπριους από τα ΚΙΕ
Αυξάνεται σε 140.000 ευρώ η ετήσια χορηγία προς φιλοζωικές οργανώσεις
Ψάχνουν να ενημερωθούν για καταφύγια οι Κύπριοι-Συζητήσεις με Μητροπόλεις για παροχή υπογείων σε ναούς
Συνεχίζονται οι πτήσεις Λάρνακα-Τελ Αβίβ και οι αφίξεις σκαφών από Λίβανο