Μ. Βορκάς: Στις προτεραιότητες του Δικηγορικού Συλλόγου οι καθυστερήσεις εκδίκασης

Στις προτεραιότητες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ) θα είναι σίγουρα τα ζητήματα των καθυστερήσεων στην εκδίκαση των υποθέσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΠΔΣ, Μιχάλης Βορκάς, ο οποίος αναφέρεται, επίσης, και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητες.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, διαισθανόμενο και τη βαριά ευθύνη που έχει από το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας, θα πρέπει να προχωρήσει, και θα προχωρήσει, σε μια προσπάθεια επίλυσης των σοβαρών ζητημάτων και προβλημάτων που απασχολούν τη δικαιοσύνη, δήλωσε ο κ. Βορκάς.

Το χθεσινό αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου έδωσε τη νίκη στον ίδιο προσωπικά και στο συνδυασμό, ο οποίος τον υποστήριζε, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «το νέο Συμβούλιο, με τριετή θητεία, θα συνέλθει σύντομα με σκοπό να καταρτιστεί σε σώμα υπό την αιγίδα πάντα του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος είναι ο επίτιμος Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, σύμφωνα με τον Περί Δικηγόρων Νόμο».

Ακολούθως, ανέφερε, «το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ακολουθώντας και διαισθανόμενο και τη βαριά ευθύνη που έχει από το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας, θα πρέπει να προχωρήσει -και θα προχωρήσουμε- σε μια προσπάθεια επίλυσης των σοβαρών ζητημάτων και προβλημάτων που απασχολούν τη δικαιοσύνη».

Αυτό, τόνισε ο κ. Βορκάς, «θεωρώ ότι θα μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια συλλογική δουλειά και μια καλή συνεργασία τόσο με το Ανώτατο Δικαστήριο όσο και με το κράτος γενικότερα και τις εξουσίες του».

Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι προτεραιότητες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Βορκάς είπε ότι προτεραιότητες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι σίγουρα τα ζητήματα των καθυστερήσεων στην εκδίκαση των υποθέσεων.

Αυτό, σημείωσε, θα μπορέσει να επιλυθεί μέσα από μια καλή διαβούλευση και κατάληξη με το Ανώτατο Δικαστήριο, για να συμπληρώσει πως «η μόνη λύση που θεωρώ ότι θα υπάρξει, είναι η πρόσληψη νέων δικαστών, κάτι το οποίο από ό,τι αντιλαμβάνομαι ήδη είναι στις σκέψεις του Ανώτατου Δικαστηρίου».

Οι νέοι δικαστές θα ασχοληθούν με την εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν την πρωτόδικη δικαιοδοσία, ανέφερε. «Θέση δική μας ήταν πάντοτε, αν χρειάζεται για κάλυψη αυτής της ανάγκης, να συνεργαστούν με το Ανώτατο Δικαστήριο και συνταξιούχοι δικαστές ή κάποιοι έμπειροι δικηγόροι που θα κριθούν κατάλληλοι», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα, είπε ο κ. Βορκάς, στις προτεραιότητες τους τίθεται και το θέμα της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων.

«Διότι μια δικαστική απόφαση η οποία θα ληφθεί από το δικαστήριο χωρίς να είναι βέβαιο πως θα υπάρξει για αυτήν αποτελεσματική εκτέλεση και σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθίσταται στο τέλος της ημέρας χωρίς αντίκρισμα», επεσήμανε.

«Συνεπώς με γνώμονα αυτές τις κατευθύνσεις θεωρούμε ότι παράλληλα θα πρέπει να εγκύψει το ίδιο το κράτος και να συνεργαστεί, ούτως ώστε μέσα από τις κατάλληλες διαδικασίες να βρεθούν τρόποι ανάπτυξης και αύξησης της δικηγορικής ύλης, ούτως ώστε το δικηγορικό επάγγελμα και δη οι δικηγόροι κατά κύριο λόγο να βρουν απασχόληση ευκολότερα, να βοηθούν και αυτοί αλλά ταυτόχρονα βοήθεια θα δοθεί και στην ίδια την οικονομία του τόπου και στην κοινωνία», πρόσθεσε.

Μια άλλη προτεραιότητα, είπε ο κ. Βορκάς, έχει να κάνει με το θέμα της μέχρι σήμερα μεταρρύθμισης, εντός της οποίας συγκαταλέγεται και η θέσπιση νέων κανόνων Πολιτικής Δικονομίας.

«Από την 1η του Σεπτέμβρη λοιπόν έχουμε εισάξει μετά από δεκάδες χρόνια νέα Πολιτική Δικονομία, με πολύ – πολύ καινοφανείς διαδικασίες, για τις οποίες πρέπει οι δικηγόροι να επιμορφωθούν μέσα από μια πρακτική άσκηση. Παράλληλα δε θα πρέπει να δούμε εκείνα τα σημεία αυτής της Δικονομίας, τα οποία πιθανόν να χρήζουν είτε τροποποιήσεων είτε κάποιας άλλης ίσως αναστολής μέχρις ότου καταστεί δυνατόν σε όλους τους δικηγόρους ασκώντας το λειτούργημα τους, η εξυπηρέτηση των πελατών τους και της δικαιοσύνης να είναι πιο αποδοτική, χωρίς προβλήματα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βορκάς σημείωσε ότι στο θέμα της προσφοράς υπηρεσιών που είναι άμεσα συνυφασμένες με την ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου, θα πρέπει το κράτος να σταθεί αρωγός στους δικηγόρους, οι οποίοι συμμετέχουν καθημερινά μέσα από τη δράση τους στην προσφορά αυτών των υπηρεσιών, κυρίως σε ξένους επιχειρηματίες ή πρόσωπα που επενδύουν στην κυπριακή οικονομία, να έχουν την βοήθεια της δημόσιας υπηρεσίας και των διάφορων θεσμών, ούτως ώστε να μην γίνεται δύσκολη η προσφορά των υπηρεσιών, κάτι το οποίο εκθέτει και την Κύπρο αλλά καθίσταται και απαγορευτικό σε πολλούς πελάτες στο να επενδύσουν στην κυπριακή οικονομία με αποτέλεσμα να επιλέγουν άλλους προορισμούς.

«Εν ολίγοις μας απασχολούν θέματα ουσίας, για τα οποία θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει υλοποίηση στόχων και σκοπών για ένα καλύτερο αύριο», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Στις εργασίες Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμμετέχει ο ΠτΔ στις Βρυξέλλες
Κεραυνός: Μείωση επιτοκίων 1% ανακοινώνουν εντός της εβδομάδας οι τράπεζες
Ο στρατός του Ισραήλ αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη
Πρόκληση για τον Τραμπ η Μέση Ανατολή–Τα διλήμματα και τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του
Ανησυχία του ΟΗΕ για κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο
Η στιγμή της συντριβής αεροσκάφους στη Χαβάη-Νεκροί και οι δύο επιβαίνοντες
Με νέα μέθοδο θα ανιχνεύουν το κυπριακό γάλα στο χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι-Στο 95% η επιτυχία της
Από τους πιο υγιείς πληθυσμούς της ΕΕ οι Κύπριοι-Πρόκληση το κάπνισμα και η παιδική παχυσαρκία
Η απόφαση του Ανωτάτου χωρίς νικητή, το περί δικαίου αίσθημα και το δημόσιο συμφέρον
Οχήματα με ΤΑΚΑΤΑ σε Εθνική Φρουρά και Πυροσβεστική-Δεδομένη η ακινητοποίηση τους