Στα... 300 εκατομμύρια τα χρωστούμενα στο κράτος από τα ανεξόφλητα εντάλματα

Τριακόσια εκατομμύρια ευρώ έχει να παίρνει το κράτος από τα ανεξόφλητα εντάλματα που αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, με το πρόβλημα να διογκώνεται χρόνο με το χρόνο περισσότερο, με τους αρμόδιους να βάζουν στο τραπέζι την εισήγηση για δημιουργία ανεξάρτητου φορέα, ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα δεδομένα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που άνοιξε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, Χριστόφορος Μαυρομμάτης, εξήγησε πως αυτός ο ανεξάρτητος φορέας θα πρέπει να έχει την εξουσία να ελέγχει τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών, ώστε να έρχεται σε διακανονισμό μαζί τους, ενώ ενδεχομένως να του δίνεται η εξουσία για να προχωρεί σε κατάσχεση περιουσίας, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Βοηθό Αρχηγό, για την εξόφληση των ενταλμάτων, που αυτή τη στιγμή αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ασχολούνται αποκλειστικά 69 μέλη της Αστυνομίας, ενώ κατά καιρούς απασχολούνται και άλλοι αστυνομικοί που υπηρετούν σε σταθμούς ανά το παγκύπριο.

Σε σχέση με τα προβλήματα που παρουσιάζονται, ο κος Μαυρομμάτης ανέφερε πως αυτά κατά κύριο λόγο αφορούν τον εντοπισμό προσώπων, πρόβλημα το οποίο ενδεχομένως να επιλυθεί με την εφαρμογή του eJustice, όπου τα δεδομένα των πολιτών θα καταχωρούνται στο σύστημα.

Όπως υποστήριξε ο κ. Μαυρομμάτης, «αρκετά από τα φυσικά πρόσωπα, των οποίων δεν έχουν εξοφληθεί τα πρόστιμα, είναι πολίτες που βρίσκονται σε διακανονισμό με την Νομική Υπηρεσία, ενώ έχουμε και αριθμό εταιρειών που μπορεί να είναι υπό διάλυση ή υπό εκκαθάριση, από τις οποίες δεν μπορούμε να εισπράξουμε».

Από πλευράς της η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, ανέφερε πως, «η εξόφληση των προστίμων είναι ένα θέμα που απασχολεί επί το πλείστον την Αστυνομία. Ο ρόλος μας είναι, όταν κρίνεται ότι υπάρχουν ή συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις να παρέχει ο Γενικός Εισαγγελέας την σύμφωνη του γνώμη, ώστε να πληρώνει ο πολίτης με δόσεις τα οφειλόμενα που έχει. Εάν για παράδειγμα κάποιος πολίτης παραλείψει να πληρώσει, η Αστυνομία έχει κάθε ευκαιρία να εμπλακεί και να προχωρήσει στην άμεση εκτέλεση, τόσο του εντάλματος που εκδίδεται, όσο και στις επιστολές για δικαίωμα της αναστολής».

Όσον αφορά τον εμπλοκή κάποιου ανεξάρτητου φορέα, η Νομική Υπηρεσία δεν διαφωνεί, αντιθέτως ανέφερε πως ενδεχομένως να συνδράμει στην εκτέλεση των ανεξόφλητων ενταλμάτων, ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό της κατά πόσο νομικά μπορούν να μετακινηθούν εξουσίες από την Αστυνομία σε ένα ανεξάρτητο φορέα.

Επί του συγκεκριμένου προβληματισμού τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο οποίος ανέφερε πως υπάρχουν τρόποι για επίλυση του ζητήματος, εκφράζοντας τη θέση πως ο ανεξάρτητος φορέας, είτε αυτός είναι κρατικός, είτε ημικρατικός, είτε ακόμα και ιδιωτικός, θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις αρχές, ώστε να ελέγχει ποια είναι η κινητή και η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, κάλεσε, τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και τη Νομική Υπηρεσία, να επανέλθουν με τι δικές τους εισηγήσεις, όταν και εφόσον το θέμα συζητηθεί ξανά ενώπιον της Επιτροπής.

Δειτε Επισης

Μοιραίο μπάνιο για γυναίκα στη Λεμεσό-Ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα
Στο κελί για τρεις μέρες η 25χρονη που λήστεψε και παρέσυρε με το όχημά της τον 89χρονο
Επιχείρησε να πηδήξει σε πισίνα από μπαλκόνι και τραυματίστηκε-Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
Συνελήφθη 60χρονος που καταζητείτο για θανατηφόρο που σημειώθηκε το 2006
Γυναίκα έκλεψε το πορτοφόλι 89χρονου στην Ορόκλινη-Τον παρέσυρε με το όχημά της και τον εγκατέλειψε
Έσπασαν κάθε ρεκόρ τα ρατσιστικά περιστατικά το 2023-Επιθέσεις για καταγωγή και σεξουαλικό προσανατολισμό
Οδεύει προς... καταδίκη το e-justice, δεν επιλύονται τα προβλήματα-«Αγορεύσεις» για την τύχη του συστήματος
Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028
Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών
Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)