«Έκοψαν 75 ευρώ από την μικρή σύνταξη της μητέρας μου... Πώς θα ζήσει με 250 ευρώ το μήνα;»

«Έχω λάβει μήνυμα από κόρη μιας συνταξιούχου, της οποίας αφαίρεσαν 75 ευρώ από τη μικρή της επιταγή, χωρίς να γνωρίζουμε τον λόγο. Aυτό που μου είπε η κόρη της είναι ότι δεν θα το πει της μητέρας της, γιατί εάν καταλάβει η μάμα της ότι πρέπει ζήσει με 250 ευρώ για ένα μήνα και να πληρώνει παράλληλα φροντίστρια για να την προσέχει, θα πεθάνει από το μαράζι της. Πώς θα πληρώσει αυτή η γυναίκα το ρεύμα της, το ψωμί της και το γάλα της, απλά για να ζήσει;».

Λόγια απόγνωσης, λόγια αγωνίας, λόγια που ψάχνουν απαντήσεις, μα δυστυχώς, δεν υπάρχουν για να δοθούν. Από τη μια η ακρίβεια που συνεχίζει την ανοδική της πορεία και από την άλλη οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ανάμεσά τους και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι δίνουν τον δικό τους αγώνα καθημερινώς, για το πιο απλό, για να καταφέρουν να ζήσουν.

Όσο ουτοπικό και να ακούγεται, πλέον για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, κατάντησε καθημερινώς να μετρά τα «κουκιά» της, για να καταφέρει να αγοράσει, ένα ψωμί και ένα γάλα. Ανάμεσά μας λοιπόν, υπάρχουν και οι χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν έχουν κάποιο άλλο εισόδημα, παρά μόνο τη σύνταξή τους, που για μια μερίδα εξ αυτών, είναι αρκετά χαμηλή ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες που έχουν στην καθημερινότητά τους.

Όσο συνεχίζουν οι τιμές να ανεβαίνουν προς τα πάνω σε όλους τους τομείς, τα πράγματα γίνονται δύσκολα για τον μέσο καταναλωτή, αλλά ακόμη πιο δύσκολα για τους συνταξιούχους, που ορισμένοι εξ αυτών, ίσως να μην έχουν και κανένα δίπλα τους για να τους βοηθήσει και ίσως η μόνη τους βοήθεια κάθε μήνα, να είναι εκείνη η σύνταξη που θα πάρουν.

Φανερά προβληματισμένος, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΥΣΥ, Κώστας Σκαρπάρης, λέει ότι οι συνταξιούχοι από την πλευρά τους, έκαναν τα ανάλογα διαβήματα που έπρεπε, αναμένοντας από εκεί και πέρα, μέτρα από πλευράς Κυβέρνησης. «Υπάρχει από τη μια το μεγάλο κόστος στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος και από την άλλη τα καύσιμα, για τα οποία αντί μείωση βλέπουμε αύξηση γύρω στα 25 σεντς το λίτρο. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μεγάλος ο επηρεασμός με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλα τα προϊόντα που αγοράζει για να ζήσει ο συνταξιούχους».

Μάλιστα, δυσφορία έχει προκαλέσει στους συνταξιούχους, η απόφαση της Κυβέρνησης για την επέκταση της εφαρμογής του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης για άλλους έξι μήνες, όπου πρόσθεσε στον κατάλογο προϊόντων τον καφέ και τη ζάχαρη. «Διερωτώμαι εάν οι οικονομολόγοι της Κυβέρνησης που έκαναν αυτή την πρόταση και πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο, αντιλαμβάνονται την κοροϊδία που υπάρχει για τους συνταξιούχους, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Πόσο θα είναι το όφελος ενός συνταξιούχου με τον μηδενικό συντελεστή στον καφέ και τη ζάχαρη; Θα είναι μερικά σεντ τον μήνα. Οι συνταξιούχοι επέκριναν εντονότατα αυτήν την απόφαση σε όλα τα συνέδρια παγκύπρια και ζητούν επιτέλους από την Κυβέρνηση να πάρει πραγματικά μέτρα προς όφελος των συνταξιούχων και βεβαίως του υπόλοιπου πληθυσμού».

Αναμφισβήτητα, αρκετοί συνταξιούχοι σήμερα υποφέρουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών τους, γιατί είναι χαμηλές οι συντάξεις τους και χωρίς να έχουν την ίδια ώρα καθόλου άλλα εισοδήματα, αναμένουν να λάβουν κάτι επιπρόσθετο, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτό το κύμα ακρίβειας.

Το δεύτερο σοβαρότερο επίσης πρόβλημα που σχολιάζεται ιδιαίτερα ανάμεσα στους συνταξιούχους είναι η κατάργηση του πέναλτι του 12% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας. «Μας έλεγαν ότι θα ολοκληρωνόταν η μελέτη εντός Σεπτεμβρίου και σήμερα μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, δεν έγινε οποιαδήποτε ακόμη πρόταση μέχρι στιγμής».

Μετά τις παγκύπριες συνεδρίες που πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι, αποφάσισαν όπως προχωρήσουν σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τέσσερα Υπουργεία. Συγκεκριμένα, με το Υφυπουργείο Πρόνοιας, το Υπουργείο Ενέργειας, το Υπουργείο Εργασίας και Υπουργείο Υγείας, για να θέσουν τις απαιτήσεις τους, όπως για παράδειγμα για τη ρύθμιση του θέματος σε σχέση με το ακριβό κόστος που παρατηρείται για την αγορά φαρμάκων μέσω του ΓεΣΥ. «Ο συνταξιούχος σήμερα πληρώνει από την τσέπη του, ενώ προηγουμένως δεν πλήρωνε για τα φάρμακά του. Καθημερινώς μιλάω με συνταξιούχους και τα προβλήματά τους είναι πάρα πολλά και παραμένουν άλυτα. Πρόκειται για χιλιάδες συνταξιούχους. Η Κυβέρνηση βεβαίως, δεν τα βλέπει και είναι κρίμα».

Πάντως, το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουν προς την Κυβέρνηση οι συνταξιούχοι, είναι ότι θέλουν τουλάχιστον σεβασμό. «Σεβασμό, για να αναγνωριστούν τα προβλήματα των συνταξιούχων και όχι μόνο να αναγνωριστούν, αλλά πρέπει να επιλυθούν. Δεν γίνεται η Κυβέρνηση να πήρε τον τελευταίο χρόνο περίπου ενάμιση δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της ακρίβειας, που πληρώνει όλος ο κόσμος συμπεριλαμβανομένου των συνταξιούχων και να μην επιστρέφει πίσω ένα μέρος, για να γλυκάνει τον πόνο, ιδιαίτερα των συνταξιούχων».

Δειτε Επισης

Τιμήθηκαν οι επτά ήρωες του Φρενάρους-«Δεν δείλιασαν, δεν οπισθοχώρησαν, δεν σκιάχτηκαν»
Δύο νέες πτήσεις από Βηρυτό μεταφέρουν Αυστραλούς υπηκόους στη Λάρνακα
Καταγγέλλει παραπλανητικές προσφορές ο Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ζητά διαφάνεια και πριν από το e-kalathi
Οι τρεις ενέργειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου
Μετά την επίθεση, πάνε σε δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό
Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας
Επαναπατρίστηκαν 6 από 11 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από Βηρυτό μέσω Λάρνακας
Στο Λιμάνι Λεμεσού ξανά το αμερικανικό πολεμικό σκάφος USS–WASP
Επιχείρηση απομάκρυνσης πέραν των 500 Αυστραλών από τον Λίβανο δια μέσου της Κύπρου