Ποινικά ανεύθυνος ο φερόμενος θύτης ξυλοδαρμού σε σχολείο-Ξανά στο προσκήνιο ο νόμος για ανήλικους

Στο αρχείο μπήκε η υπόθεση ξυλοδαρμού 13χρονου μαθητή σε Γυμνάσιο της Επαρχίας Λευκωσίας, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, αφού ο φερόμενος ως θύτης ήταν τελικά ποινικά ανεύθυνο πρόσωπο και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν οι Αρχές να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ποινική διαδικασία εναντίον του.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, πατέρας 13χρονου μαθητή είχε πως ο γιός του δέχθηκε επίθεση και χτυπήθηκε από συμμαθητή του σε Γυμνάσιο της επαρχίας Λευκωσίας. Ο 13χρονος επισκέφθηκε το νοσοκομείο και έλαβε ιατρικό έντυπο, ενώ διαπιστώθηκε πως έφερε μώλωπες.

Ακολούθησε διερεύνηση από μέλη αστυνομικού σταθμού, από την οποία διαπιστώθηκε ότι ο φερόμενος ως θύτης ήταν πρόσωπο ποινικά ανεύθυνο, δηλαδή πρόσωπο κάτω των 14 ετών και ως εκ τούτου οι Αρχές δεν είχαν τη δικαιοδοσία να πράξουν οτιδήποτε, πέραν του να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να επιληφθούν του ζητήματος.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες, οι οποίες παρακολουθούν τον φερόμενο θύτη, αλλά και το θύμα, σε μια προσπάθεια να ακτινογραφήσουν την κατάστασή τους και να ενημερώνουν τους αρμόδιους καθηγητές, αλλά και τους γονείς για τα δύο παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ανάγκη για ξεκάθαρη νομοθεσία για τον εκφοβισμό, οι παγίδες και η αύξηση του φαινομένου

Ξανά στο προσκήνιο η έλλειψη ολοκληρωμένου προγράμματος

Το συγκεκριμένο περιστατικό, όπως και άλλα πολλά που συνέβησαν στο πρόσφατο ή στο μακρινό παρελθόν, εντός και εκτός σχολείων, στα οποία οι φερόμενοι θύτες ήταν πρόσωπα κάτω των 14 ετών, ανοίγει ξανά το κεφάλαιο του κενού που υπάρχει σε σχέση με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα αναμορφώνει παιδιά, τα οποία διαπράττουν ένα αδίκημα.

Ουσιαστικά εάν ένα πρόσωπο διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα, ακόμα κι αυτό του φόνου, και είναι σε ηλικία κάτω των 14 ετών, είναι ποινικά ανεύθυνος. Έχει δηλαδή το ακαταλόγιστο και κανένας δεν μπορεί να τον τιμωρήσει για το έγκλημα που διέπραξε.

Μιλώντας στον REPORTER, ο ποινικολόγος Γιάννης Πολυχρόνης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι κατά την άποψή του δεν πρέπει να στέλνουμε παιδιά στα εδώλια, αλλά να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα, το οποίο θα τα βοηθήσει να αναμορφωθούν.

Όπως εξήγησε ο κ. Πολυχρόνης, «μπορούσε για πολύ σοβαρά αδικήματα οι ποινικά ανεύθυνοι να ήταν μέχρι 12 ετών, όπως για παράδειγμα για ανθρωποκτονία, εμπορία ναρκωτικών και όπλων. Στην Κύπρο, ωστόσο, δεν παρουσιάστηκαν ακόμα τέτοια φαινόμενα, ούτως ώστε να πρέπει να το λύσουμε νομοθετικά το θέμα».

Διερωτήθηκε μάλιστα εάν, «είναι η ποινική η λύση και τόνισε πως η άποψη του είναι πως το πρόβλημα επιλύεται με πρόληψη και επιμόρφωση. «Θεωρήσαμε ότι δεν είναι μέσω ποινικής δικαιοσύνης που πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτή η κατηγορία ατόμων. Ο Νόμος μας θεωρεί ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από τους παραδοσιακούς παιδαγωγικούς τρόπους, όπως είναι η οικογένεια, το σχολείο, το Γραφείο Ευημερίας και λοιπά».

Θεωρώ, συνέχισε «ότι δεν παρουσιάστηκε τέτοιο πρόβλημα στην Κύπρο, που να διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα ανήλικοι, κάτω των 14 ετών που να πρέπει να λάβουμε νομοθετικά μέτρα. Για παράδειγμα στη Βραζιλία ή σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, ξεκινούν από επτά ετών τα παιδιά να εκπαιδεύονται στο έγκλημα. Τα εκπαιδεύουν να γίνουν εκτελεστές, να κάνουν εμπόριο ναρκωτικών και λοιπά».

Ως εκ τούτου, υπέδειξε πως «αφού εμείς δεν έχουμε τέτοια προβλήματα, ακόμα και να το λύσουμε νομοθετικά το πρόβλημα, το επόμενο που πρέπει να κάνουμε είναι να εξεύρουμε χώρους για το που θα βάλουμε αυτά τα μωρά. Έχουμε αναμορφωτήρια για ανήλικους; Δημιουργήσαμε ολοκληρωμένο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, φιλικό προς τα παιδιά, στο οποίο το πιο σημαντικό που πρέπει να έχει είναι ειδικούς χώρους κράτησης για ανήλικα και νεαρά άτομα που να παρέχουν ειδικά αναμορφωτικά προγράμματα και εκπαιδευμένο προσωπικό για την συγκεκριμένη ηλικία;»

Με έντονο τόνο, επισήμανε πως «έχουμε τέτοια κενά που δεν μπορούν να λυθούν εάν δεν δημιουργήσουμε ολοκληρωμένο σύστημα. Δημιουργήσαμε τον περί παίδων σε σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη Νόμο που προνοεί για την ποινική μεταχείριση ανηλίκων και νεαρών παραβατών, αλλά δεν δημιουργήσαμε χώρους κράτησης».

Καταληκτικά, διερωτήθηκε, «τι κάνει η Αστυνομία; Αν διαπράξει ένα παιδί 14-15 ετών ένα αδίκημα, περιμένει να γίνει 16 ή 17 να του επιδώσει κατηγορητήριο και μέχρι να τελειώσει η δίκη θα είναι 18, για να τον πάρουν φυλακή. Άρα λύνεις το θέμα; Από έφηβος γίνεται άντρας ή γίνεται γυναίκα, άρα τιμωρείς κάτι άλλο... »

Δειτε Επισης

Στις φλόγες φορτηγό στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, έκλεισε η μια λωρίδα
Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο λόγω έντονων βροχοπτώσεων-Συστήνεται προσοχή
Έσπασε το σίδερο του κρεβατιού και πήδηξε από το παράθυρο ο δραπέτης-Ζήτησε έκθεση γεγονότων ο Αρναούτης
Επιμένει ο Σταυριανός, άσκησε έφεση επί της... τελεσίδικης απόφασης της Ολομέλειας-Ανύπαρκτη διαδικασία
Το πάθημα του Κομμωτή δεν έγινε μάθημα-Κρίθηκε αναγκαστική η νοσηλεία του δραπέτη αλλά έλαβε μόνος του εξιτήριο
Σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός που φρουρούσε τον 49χρονο δραπέτη
Από την γαστρεντερίτιδα στην κλινική και τελικά στην απόδραση-Στη δημοσιότητα η φωτογραφίες του 49χρνου
Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα μετά από τροχαίο στον Άγιο Συλά
Απέδρασε κρατούμενος που νοσηλευόταν υπό αστυνομική φρούρηση σε ιδιωτική κλινική
Πυκνή τροχαία κίνηση στον Καλοπαναγιώτη λόγω του Χριστουγεννιάτικου Χωριού-Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας