Κατά της αναστολής βοήθειας στην Παλαιστινιακή Αρχή οι πλείστοι ΥΠΕΞ της ΕΕ

Η συντριπτική πλειοψηφία των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τάχθηκε ενάντια στην πρόταση Βαρχέλι για αναστολή της βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, στηρίζοντας όμως την αναθεώρηση των προγραμμάτων στήριξης ώστε να διασφαλιστεί πως δεν χρησιμοποιήθηκαν έμμεσα ή άμεσα για σκοπούς τρομοκρατίας, υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη υβριδική συνάντηση των 27 ΥΠΕΞ στο Μουσκάτ του Ομάν.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπορέλ συμφώνησε με την αξιολόγηση των Ηνωμένων Εθνών πως ενώ το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αυτή πρέπει να διεξαχθεί στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και πως ορισμένες πρακτικές όπως η διακοπή των τροφίμων, του νερού και του ηλεκτρισμού δεν συνάδουν με αυτές τις αρχές.

Τόνισε ακόμα πως η αναθεώρηση των προγραμμάτων στήριξης πρέπει να είναι ταχεία, και διευκρίνισε πως η αναθεώρηση δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους, αλλά τη στήριξη προς τις δομές της Παλαιστινιακής Αρχής. Υπογράμμισε πως δεν είναι όλος ο Παλαιστινιακός λαός τρομοκράτες και πως «συλλογική τιμωρία» θα ήταν αντιπαραγωγική και δώρο στη Χαμάς.

Όπως σημείωσε ο κ. Μπορέλ, στην συνάντηση είχαν κληθεί να συμμετάσχουν και οι ΥΠΕΞ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, ωστόσο δεν μπόρεσαν να παραστούν.

Η έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την προγραμματισμένη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ με τους ομολόγους τους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) στο Ομάν. Οι ΥΠΕΞ που βρίσκονταν στο Ομάν συμμετείχαν με φυσική παρουσία, μεταξύ τους και ο Κύπριος ΥΠΕΞ, ενώ οι υπόλοιποι συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ερωτηθείς για το πώς οι ΥΠΕΞ σχολίασαν τις χθεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι για αναστολή των πληρωμών, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως αν και δεν μπορεί να αναφερθεί λεπτομερώς στα όσα συζητήθηκαν εντός της αίθουσας, αλλά πως «η συντριπτική πλειοψηφία ήταν ενάντια στην πρόταση για αναστολή πληρωμών στην Παλαιστινιακή Αρχή», και πως η αναθεώρηση των προγραμμάτων στήριξης δεν σημαίνει και ακύρωση πληρωμών.

Στις εισαγωγικές δηλώσεις του ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως πριν τη συνάντησή τους, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συζήτησαν με τους ομολόγους τους των χωρών του Κόλπου την κατάσταση στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς, και αναφέρθηκε στην κοινή δήλωση των ΥΠΕΞ των δύο ομάδων κρατών με την οποία καταδικάζεται η τρομοκρατική επίθεση και ζητείται η επιστροφή των ομήρων.

Παράλληλα, σημείωσε, οι Υπουργοί συμφωνούν πως δεν θα πρέπει να διακοπεί η παροχή νερού σε πολίτες, αλλά και να υπάρξει ανθρωπιστικός διάδρομος ώστε κάτοικοι της Γάζας να μπορούν να διαφύγουν μέσω της Αιγύπτου από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως προσωπικά βλέπει για τέταρτη φορά στη ζωή του μια επίθεση από τη Γάζα και αντεπίθεση του Ισραήλ, όμως τόνισε πως τώρα «πρέπει να σκεφτούμε τι γίνεται μετά», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια που γίνεται με τον Αραβικό Σύνδεσμο, και την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, για αναβίωση του Αραβικού Ειρηνευτικού Σχεδίου.

Όπως είπε, είναι αναγκαίο πέρα από την ειρήνη μεταξύ των Αραβικών κρατών και του Ισραήλ, να υπάρξει και ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, αλλιώς ο κύκλος της βίας θα ξαναρχίσει, τονίζοντας πως πρέπει να διατηρηθεί η στήριξη για λύση δύο κρατών, καθώς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.

Επεσήμανε παράλληλα πως «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, όμως αυτό πρέπει να γίνεται κατά τρόπο σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», και επεσήμανε πως κάποιες αποφάσεις έρχονται σε αντίθεση με αυτές τις αρχές.

Σε σχέση με τη στήριξη προς την Παλαιστινιακή Αρχή, επεσήμανε πως η ΕΕ διαχωρίζει ξεκάθαρα την ΠΑ από τη Χαμάς, σημειώνοντας πως όπως έχει δείξει και σήμερα, η Χαμάς αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, ενώ η ΠΑ είναι εταίρος της ΕΕ.

«Δεν είναι όλος ο Παλαιστινιακός λαός τρομοκράτες. Για αυτό η συλλογική τιμωρία κατά των Παλαιστινίων θα ήταν άδικη και αντιπαραγωγική, κατά των συμφερόντων μας και κατά της προσπάθειας για ειρήνη» τόνισε.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών, με δύο ή τρεις εξαιρέσεις, επεσήμανε, ανέφεραν κατά τη συνάντηση πως η συνεργασία με την ΠΑ πρέπει να συνεχιστεί και να μην υπάρξει διακοπή της βοήθειας. Πρόσθεσε πως κάποια κράτη μέλη θέλουν την αναθεώρηση της βοήθειας που προτείνει η Κομισιόν, σε σχέση με «ποιος τη λαμβάνει» και «για να διασφαλιστεί πως δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της στήριξής μας και τρομοκρατικών ενεργειών».

Η αναθεώρηση αυτή «πρέπει να γίνει γρήγορα», τόνισε, προσθέτοντας πως αν μετά από τέσσερα χρόνια θητείας της Κομισιόν διαπιστωθεί πως χρήματα της ΕΕ κατευθύνονταν σε τρομοκρατικές ενέργειες «κάποιος πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη», εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, αλλά προσθέτοντας πως ο έλεγχος πρέπει να γίνει.

Σημείωσε πως θα ήταν «μεγάλο λάθος σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή να σταματήσει η στήριξη στην Παλαιστινιακή Αρχή καθώς θα αποτελούσε το καλύτερο δώρο για τη Χαμάς».

Πρόσθεσε πως από χθες δέχεται συνεχώς ερωτήσεις και εκκλήσεις να μη σταματήσει η βοήθεια, και πως και κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους ΥΠΕΞ του Κόλπου ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων και Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Γιάνες Λέναρτσιτς, εξήγησε πως η αναθεώρηση δεν επηρεάζει την ανθρωπιστική βοήθεια.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Χωρίς Χέιλι και Πομπέο η κυβέρνηση του Τραμπ
Πρόοδο στις προσπάθειες για εκεχειρία στον Λίβανο ζήτησε ο Τραμπ από την κυβέρνηση Μπάιντεν
Εντόπισε το πρώτο πιθανό ανθρώπινο κρούσμα με γρίπη των πτηνών H5 Ν1 ο Καναδάς
Ταλιμπάν θα λάβουν μέρος στην κλιματική διάσκεψη του ΟΗΕ στο Μπακού
Οι ΗΠΑ επισπεύδουν τη παράδοση πυραύλων Patriot και NASAMS στο Κίεβο
Τελεσίγραφο για τους βανδαλισμούς σε λεωφορεία-«Άλλοι ξηλώνουν καρέκλες, άλλοι πετούν αντικείμενα»
Ευημερούν οι αριθμοί, αλλά δυσκολεύονται οι πολίτες-Σκωτσέζικο ντους οι τιμές των αγαθών
Η αδυναμία αυτοκριτικής, οι ανησυχίες των πολιτών και οι τοποθετήσεις για τα προσχήματα
Έκλεισε μια και καλή το ζήτημα των διαγραφών ο ΔΗΣΥ-Το βλέμμα στα επόμενα βήματα
Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Μπαρντελά, εν μέσω της δίκης της Λεπέν για υπεξαίρεση χρήματος