«Κατέλαβαν» το Παρίσι οι κοριοί-Συναγερμός από την επανεμφάνιση του εντόμου

Συναγερμό σήμαναν οι υγειονομικές αρχές στο Παρίσι μετά τον εντοπισμό κοριών σε χώρους του λυκείου Elisa-Lemonnier, στο 12ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Μαθητής του εν λόγω λυκείου αποκάλυψε ότι τον τσίμπησαν κοριοί μέσα σε αίθουσα διδασκαλίας, με αποτέλεσμα το διδακτικό προσωπικό να ξεκινήσει με τη βοήθεια του επιστάτη έρευνα, και λίγο αργότερα εντόπισαν κάποια από τα ενοχλητικά έντομα σε καθίσματα. Ο λυκειάρχης ενημέρωσε στη συνέχεια τις αρμόδιες αρχές, που έστειλαν ομάδα ειδικών με εκπαιδευμένους σκύλους, σαν κι αυτούς που επιστρατεύει το υπουργείο Μεταφορών της χώρας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι ειδικοί εντόπισαν στρατιές κοριών σε διάφορους χώρους του λυκείου, όπως αποδυτήρια και γραφεία, με αποτέλεσμα 80 από τους 120 καθηγητές να αποφασίσουν σε έκτακτη συνεδρίαση παρουσία μαθητών να απόσχουν από τα μαθήματα μέχρι να γίνει απεντόμωση.

Στην επανεμφάνιση των κοριών τις τελευταίες εβδομάδες σε δημόσιους χώρους της Γαλλίας, που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, έχουν συντελέσει, επίσης, η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι αυξημένες τουριστικές ροές που καταγράφονται στη μετά Covid εποχή.

Και μπορεί Γάλλοι αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον, να επιχειρούν να καθησυχάσουν ότι δεν υφίσταται πρόβλημα κοριών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, παρά τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ωστόσο το κύμα αποστροφής και ανησυχίας στη Γαλλία εξαπλώνεται.

Επιδημία; Εισβολή κοριών ή απλώς πανικός;

Ιστορικοί επισημαίνουν, όπως εξηγεί η Liberation, ότι η επανεμφάνιση των κοριών δεν συνιστά «εισβολή», αλλά μάλλον «επανένωση» με έναν αρχαίο σύντροφο του ανθρώπου, που υπάρχει από την εποχή των δεινοσαύρων, αφού οι κοριοί εξελίχθηκαν παράλληλα με τους σύγχρονους ανθρώπους επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, σύμφωνα με αναλύσεις του γονιδιώματός τους. Μια συμβιωτική σχέση, που ξεκίνησε αφότου οι άνθρωποι άρχισαν να ζουν σε ομάδες, να απολαμβάνουν τη ζεστασιά και το σκοτάδι σε σπηλιές - αναγκαίες συνθήκες επιβίωσης και για ξενιστές των κοριών, όπως νυχτερίδες και πουλιά.

Πώς εξηγείται η σύντομη εξαφάνιση των κοριών στα μέσα του περασμένου αιώνα και η επανεμφάνισή τους στις αρχές του 20ού; Η απάντηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, είναι τρία γράμματα: DDT (διχλωρο-διφαινυλο-τριχλωροαιθάνιο), η ισχυρά τοξική χλωριούχος ένωση, που άρχισε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να χρησιμοποιείται ως εντομοκτόνο για την καταπολέμηση των κουνουπιών στις ελώδεις περιοχές για τον περιορισμό μετάδοσης της ελονοσίας.

Με τον ψεκασμό μεγάλων ποσοτήτων DDT μέσα σε σπίτια, οι κοριοί «εξαλείφθηκαν», όπως φάνηκε, στον δυτικό κόσμο, αλλά μαζί τους και η γνώση του πληθυσμού αναφορικά με τον εντοπισμό και την αντιμετώπισή τους, καθιστώντας έτσι τις νέες γενιές ευάλωτες στα έντομα και αφελείς ξενιστές τους.

Γιατί επανεμφανίστηκαν οι κοριοί

Ειδικοί δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τα αίτια της ανησυχητικής επανεμφάνισης των κοριών. Εν μέρει, όπως εξηγεί το δημοσίευμα, αυτό εξηγείται από την απαγόρευση της χρήσης του DDT τη δεκαετία του 1970 λόγω της τοξικότητάς του για τους ανθρώπους και το περιβάλλον, αλλά και την αυξανόμενη αντοχή των κοριών στα εντομοκτόνα.

Όπως αναφέρθηκε, ένας πρόσθετος λόγος είναι ίσως η έκρηξη των τουριστικών ροών στην εποχή τού Airbnb, αλλά και η υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία πιθανώς ευνοεί την αναπαραγωγή τους.

Όσο για το από πού ήρθαν οι κοριοί, κάποιοι υποστηρίζουν «από την Ανατολική Ευρώπη», συνδέοντας το πρόβλημα με την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος. Γενετιστές, πάλι, «δείχνουν» την Αμερική, καθώς εισβολή των αηδιαστικών εντόμων είχε παρατηρηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στη Νέα Υόρκη, προτού επιστρέψουν οι κοριοί στην Ευρώπη. Άλλοι, πάλι, πιθανολογούν ότι οι κοριοί ξεπήδησαν από πτηνοτροφεία πουλερικών στις ΗΠΑ, καθώς τα κοτόπουλα λειτουργούσαν ως ξενιστές για τα έντομα αυτά τις τρεις δεκαετίες που θεωρούνταν εξαφανισμένα.

Πηγή: iefimerida

Δειτε Επισης

Ο Ερντογάν ζητά εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ
Fitness expert ανέβασε βίντεο-σοκ με προπόνηση παιδιού για να παρακινήσει τους followers
Ο θάνατος Σινουάρ μπορεί να αποτελέσει «σημείο καμπής» για κατάπαυση του πυρός
Νέο βίντεο από τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς-Η στιγμή που το τανκ ανοίγει πυρ και τον σκοτώνει
Ο Γιαχία Σινουάρ παραμένει «πηγή έμπνευσης» στη Μέση Ανατολή κατά την Τεχεράνη
Η ίδια η Μοσάντ έφτιαξε και «πούλησε» τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ
Ο Πούτιν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι πυροδοτούν εντάσεις στην Ασία
Τραβάει το σκοινί με τους Τούρκους το Ισραήλ-«Πάρτε πίσω τον βιαστή και δολοφόνο φίλο σας, Σινουάρ»
Η Πιονγκγιάνγκ απέστειλε απόσπασμα 1.500 στρατιωτών στη Ρωσία και αναμένονται και άλλοι
Η Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο του Σινουάρ-«Η ομάδα θα είναι νικηφόρα»