Προσθέτουν αξιωματούχους στις συνεδρίες του Υπουργικού για να μην πάσχει η σύνθεση

Την τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να δικαιούνται κι άλλοι αξιωματούχοι να παρίστανται σε συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου πέραν από τα επίσημα μέλη του, χωρίς να προκαλείται νομικό ζήτημα με τη σύνθεσή του, ξεκίνησε να συζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Πρόκειται για αίτημα της προηγούμενης Κυβέρνησης, το οποίο συνοδεύεται και από σχετικό νομοσχέδιο, και υιοθετείται και από την νυν Κυβέρνηση. Επί της ουσίας δεν φάνηκε να υπάρχει ένσταση από τη Βουλή, αφού θα επιλύσει το νομικό πρόβλημα που παρουσιάζεται και θα κάνει τη σύνθεση του Υπουργικού πιο συμβατή με τον πραγματικό τρόπο που δουλεύει και τις ανάγκες που υπάρχουν.

Στόχος των αλλαγών που προωθούνται είναι να μπορούν να παρίστανται χωρίς πρόβλημα νομιμότητας στις συνεδριάσεις του Υπουργικού αξιωματούχοι που δεν είναι μέλη του και, ως εκ τούτου, δεν συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων. Σε αυτούς, με βάση τη συζήτηση, συμπεριλαμβάνονται οι Υφυπουργοί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας και ενδεχομένως και κάποιοι άλλοι αξιωματούχοι, όπως Επίτροποι.

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, υπάρχει μία σειρά αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων, βάσει των οποίων έπασχε η σύνθεση και η συγκρότηση του Υπουργικού Συμβουλίου, που θεωρείται συλλογικό όργανο, λόγω της παρουσίας του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, που καταγραφόταν στα πρακτικά, οι οποίοι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν είναι μέλη του. Μετά από αίτημα για γνωμάτευση, ο Γενικός Εισαγγελέας εισηγήθηκε όπως τροποποιηθεί το Άρθρο 55 του Συντάγματος, το οποίο δεν είναι θεμελιώδες. Για τους Υφυπουργούς, οι υφιστάμενοι νόμοι προβλέπουν όπως συμμετέχουν στις συνεδρίες αλλά αποχωρούν κατά τη λήψη αποφάσεων, ενώ με την τροποποίηση θα μπορούν να συμμετέχουν και στη συζήτηση, χωρίς να επηρεάζεται η σύνθεση.

Οι βουλευτές που έλαβαν τον λόγο δεν εξέφρασαν διαφωνία επί της αρχής, αν και έθιξαν κάποια πρακτικά ζητήματα, όπως επίσης και θέματα που αφορούν το λεκτικό, τα οποία θα συζητηθούν στην κατ’ άρθρον συζήτηση. Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, όσο και οι βουλευτές των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, και του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, επισήμαναν ότι οι αξιωματούχοι αυτοί θα πρέπει να καθοριστούν, έτσι ώστε να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Η Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Πόλη Παπαβασιλείου, δήλωσε στη Βουλή ότι δεν φέρει ένσταση να υπάρξει καλύτερος προσδιορισμός και έτσι ο κ. Τορναρίτης της ζήτησε να στείλει λίστα στην Επιτροπή με τους αξιωματούχους που διαχρονικά, βάσει της εφαρμοσμένης πρακτικής, χρειάζεται να παρίστανται στις συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να νομιμοποιηθεί αυτή τους η παρουσία. Η Βουλή θα αναμένει αυτόν τον κατάλογο για να συνεχίσει τη συζήτηση.

Διευκρινίστηκε, παράλληλα, πως παρόλο που αυτά τα άτομα θα έχουν νόμιμη παρουσία για σκοπούς σύνθεσης, συνεχίζουν να μην διατηρούν το δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης απόφασης. Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, επεσήμανε πως καλό θα είναι να υπάρξει περιορισμός για την ώρα της λήψης της απόφασης, ώστε να αποχωρούν. Αυτό, σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, καλύπτεται αυτή τη στιγμή από τους νόμους των Υφυπουργείων, αλλά παραμένει το κενό για τους άλλους αξιωματούχους, σε κάποιους εκ των οποίων αναφέρονταν οι δικαστικές αποφάσεις. Με τις αλλαγές όλοι οι αξιωματούχοι θα μπορούν να συμμετέχουν και στη συζήτηση αλλά όχι στη λήψη αποφάσεων. Εισήγηση κάποιων βουλευτών είναι να εισαχθεί πρόνοια ώστε να μην χρειάζεται να αποχωρούν, παρόλο που δεν θα δικαιούνται να ψηφίσουν.

Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης έθεσε και το ερώτημα κατά πόσον οι αξιωματούχοι αυτοί θα δεσμεύονται από τις νομοθεσίες που αφορούν τη σύγκρουση συμφέροντος, δεδομένου ότι δεν υπογράφουν τη Χάρτα που υπογράφουν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, που προβλέπεται η δήλωση της σύγκρουσης. Η κ. Παπαβασιλείου απάντησε πως και οι Υφυπουργοί υπογράφουν την Χάρτα, με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ να επισημαίνει πως οι Επίτροποι δεν το κάνουν. Η Γραμματέας του Υπουργικού ανέφερε πως θα δουν πώς θα το διασφαλίσουν, επισημαίνοντας ότι ετοιμάζεται Κώδικας Δεοντολογίας.

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»