Ο Ισπανός βασιλιάς έδωσε στον Πέδρο Σάντσεθ την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε έδωσε την Τρίτη στον αναπληρωτή Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, αφού ο συντηρητικός αντίπαλός του απέτυχε στην προσπάθειά του να γίνει πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Φρανσίνα Αρμενγκόλ.

Ο Σάντσεθ είπε ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες με τα βασικά κόμματα την Τετάρτη, «χωρίς να χάσει χρόνο», ξεκινώντας από την Υπουργό Εργασίας του Γιολάντα Ντίαζ, επικεφαλής της αριστερής Σουμάρ.

Στις γενικές εκλογές της 23ης Ιουλίου, στις οποίες καμιά παράταξη δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία, το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα του Σάντσεθ εξασφάλισε λιγότερες έδρες από τους συντηρητικούς του Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, αλλά ο Σάντσεθ ήταν ανένδοτος ότι μπορεί να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για την υποψηφιότητά του.

«Δέχτηκα το καθήκον που μου ανέθεσε ο αρχηγός του κράτους... Είμαι πρόθυμος να εργαστώ για να σχηματίσω το συντομότερο δυνατόν μια προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού με αρκετή υποστήριξη για να εγγυηθεί τη σταθερότητα που χρειάζεται η χώρα», είπε ο Σάντσεθ στους δημοσιογράφους.

Για να φτάσει στο όριο των ψήφων που απαιτούνται για να παραμείνει στην εξουσία, θα πρέπει να προσελκύσει καταλανικά και βασκικά κόμματα, μερικά από τα οποία υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της περιφέρειάς τους από τη Μαδρίτη.

Αντιμετωπίζοντας το διχαστικό ζήτημα, ο Σάντσεθ είπε ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της Κυβέρνησής του θα είναι να εργαστεί για τη συνύπαρξη και την αρμονία μεταξύ των Ισπανών, ειδικά στην Καταλονία.

Η Αρμενγκόλ είπε ότι ο Σάντσεθ δεν έχει ακόμη μοιραστεί μαζί της το προτεινόμενο πρόγραμμά του για τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, πρέπει να προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η κοινότητα Κορμακίτη ενώνεται με την Παγκύπρια Πορεία Χριστοδούλας
Άγνωστοι επιτέθηκαν και κτύπησαν 16χρονο στη Λεμεσό-Βρισκόταν σε χωράφι δίπλα από Εκκλησία
Χειροπέδες σε 23χρονο έξω από το γήπεδο της Πάφου-Ήταν φορτωμένος με κροτίδες
Ελεύθερος ο 62χρονος που παρέσυρε με φορτηγό τον 33χρονο και την αστυνομικό στην Χαλκιδική
Οδικές εργασίες σε αυτοκινητόδρομους και αστικές περιοχές
Συντριπτική επανεκλογή Οζέλ στο CHP-Κάλεσε τον Ερντογάν σε πρόωρες εκλογές
ΠτΒ: Αμέριστη συμπαράσταση Βουλής σε όσους αγωνίζονται κατά καρκίνου
Διπλωματικό επεισόδιο Βρετανίας και Ισραήλ- Δεν επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα δύο βουλευτών των Εργατικών
Ιατρικό ελικόπτερο συνετρίβη σε θαλάσσια περιοχή στο Ναγκασάκι-Εντοπίστηκαν και οι 6 επιβαίνοντες
Περισσότερες από 50 χώρες μίλησαν με Λευκό Οίκο για έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων