Εγγράφει στη Θεσμών για συζήτηση τη νέα έκθεση της GRECO o Δημητρίου-Ζητούν μέτρα τα κόμματα

Στην αυτεπάγγελτη εγγραφή του θέματος των εκθέσεων αξιολόγησης της Κύπρου από την GRECO, θα προχωρήσει αύριο ο πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημητρης Δημητρίου, στον απόηχο της δημοσιοποίησης της έκθεσης για τον πέμπτο γύρο αξιολόγησης, που αφορά την κεντρική κυβέρνηση και την Αστυνομία, την ίδια ώρα που τα κόμματα εκφράζουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για τα όσα καταγράφονται.

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Λευκωσίας του ΔΗΣΥ, αναφέρει πως, «ο πέμπτος γύρος αξιολόγησης της Greco και η έκθεση που από χθες δημοσιοποιήθηκε είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να βελτιώσουμε τη χώρα μας στους τομείς που τουλάχιστον αυτή αφορά, δηλαδή στην κεντρική κυβέρνηση και στα όργανα επιβολής του νόμου».

Παράλληλα καταγράφει την ανάγκη υλοποίησης των συστάσεων, υποδεικνύοντας πως, «την ίδια ώρα θα πρέπει να δούμε ως κράτος πως εφαρμόζονται μέχρι τέλους όλες οι συστάσεις και αυτού του γύρου και των προηγούμενων. Η ψήφιση, για παράδειγμα, των νομοθεσιών που αφορούσαν τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς, την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, και το λόμπι, που καταγράφονται σε αυτή την έκθεση ως θετικό βήμα, θα πρέπει να ελέγχεται συνεχώς και η εφαρμογή τους».

«Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε και εντός κοινοβουλίου και εκτός, στην πρόθεση της κυβέρνησης για να συμμορφωθεί με τις συστάσεις. Την ίδια ώρα δηλώνουμε πως εκεί που βλέπουμε τυχόν απροθυμία στην εφαρμογή ή προσπάθεια αιτιολόγησης ζητημάτων που δεν δικαιολογούνται, θα ασκούμε κριτική και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που πρέπει», καταλήγει ο κ. Δημητρίου. Μάλιστα ο κ. Δημητρίου, θα ζητήσει κι από βουλευτές άλλων κομμάτων, να συνυπογράψουν την πρόταση του για να συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή, με προσκεκλημένους, αξιωματούχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, όπως το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τη Νομική Υπηρεσία, την Αρχή κατά της Διαφθοράς, την Αστυνομία και τον Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της GRECO στην Κύπρο.

Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Ανδρέας Πασιουρτίδης, αναφέρει σε δήλωση του πως, «η έκθεση της Επιτροπής είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, το οποίο θα μελετήσουμε και θα αξιολογήσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα. Εκεί και όπου χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση θα συμβάλουμε με θέσεις και προτάσεις για συμμόρφωση της χώρας μας με τις αντίστοιχες συστάσεις».

«Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε ευρήματα, τα οποία εμφανέστατα καταδεικνύονται στην έκθεση». ανέφερε.

Η διαφθορά, συνέχισε ο κ. Πασιουρτίδης, «αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην Κύπρο με το  94% των πολιτών να θεωρεί  ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα. Η αντίληψη αυτή έχει γιγαντωθεί και εδραιωθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία 5 χρόνια, από τον τρόπο που η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ εφάρμοσε και χειρίστηκε το πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων».

Και προσθέτει: «Η ψήφιση βασικών νομοθεσιών για αντιμετώπιση της διαφθοράς, όπως η σύσταση Αρχής κατά της Διαφθοράς, η νομοθεσία για την προστασία των πληροφοριοδοτών και ο νόμος για τη ρύθμιση του λόμπυ είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Η αποτελεσματικότητά τους όμως τίθεται σε κίνδυνο από θεσμικά ελαττώματα, συμπεριλαμβανομένων της πληθώρας των επιτροπών με λίγο συντονισμό, της έλλειψης επαρκών πόρων, της έλλειψης τεχνογνωσίας και εξουσίας, της έλλειψης ανεξαρτησίας, καθώς επίσης και της έλλειψης αποτελεσματικής συνεργασίας και μηχανισμών ελέγχου και αντίβαρου. Αυτά είναι στοιχεία τα οποία θα πρέπει να βελτιώσουμε και να τα ενισχύσουμε».

Ζήτημα, συνεχίζει ο κ. Πασιουρτίδης, «επίσης εντοπίζεται με τη Χάρτα Δεοντολογίας που οι Υπουργοί (αλλά όχι ο Πρόεδρος) υπογράφουν κατά τον διορισμό τους, η οποία κατά την GRECO είναι περισσότερο μια δήλωση αρχών, παρά ένα πλήρες σύστημα δεοντολογίας προς συμμόρφωση, το οποίο δεν επιφέρει επιπτώσεις σε περιπτώσεις παραβάσεων».

Και προσθέτει: «Ακόμη το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων, σε σχέση με τις περιστρεφόμενες πόρτες (μεταπήδηση στον ιδιωτικό τομέα), είναι μια ειδική πρόκληση που πρέπει να  αντιμετωπίσουμε αφού μέχρι πολύ πρόσφατα, περιορίζεται σε μια λίστα ασυμβατοτήτων».

«Συμπερασματικά, το πλήγμα που έχουν δεχτεί το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, με τη μέγιστη ευθύνη να βαραίνει την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ, είναι σε τέτοιο βαθμό που απαιτούνται να γίνουν πάρα πολλά, ούτως ώστε η εικόνα της Κύπρου τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, να συνάδει με την εικόνα μιας χώρας όπου το επίπεδο του Κράτους Δικαίου ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών της», κατέληξε ο κ. Πασιουρτίδης.

Από πλευράς ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, σε ανακοίνωση σημειώνεται πως, «εξ αφορμής της συζήτησης γύρω από την πέμπτη Έκθεση Αξιολόγησης της Κύπρου, της επιτροπής «GRECO» και της αποσπασματικής ανάδειξης στρεβλώσεων, που ομολογουμένως ταλανίζουν τη δημόσια ζωή του τόπου, θεωρούμε ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο η νομοθετική διόρθωση αυτών των στρεβλώσεων συνολικά».

Και προστίθεται: «Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία, σε συνέχεια προτάσεων Νόμου που έχουμε καταθέσει στο παρελθόν, επαναφέρουμε στη δημόσια συζήτηση την αναγκαιότητα θέσπισης εργαλείων ελέγχου και ισορροπίας, ίσης μεταχείρισης των αξιωματούχων που προέρχονται από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ικανοποιούν το περί δικαίου και ηθικού αίσθημα της κοινής γνώμης».

Την ίδια ώρα η ΔΗΠΑ τονίζει πως, «ότι συνολικά πρέπει να εξεταστούν τα θέματα των πολλαπλών συντάξεων αξιωματούχων, του δικαιώματος στη σύνταξη ταυτόχρονα με την κατοχή θέσης αξιωματούχου, το Ασυμβίβαστο, η χρήση ονομάτων κρατικών αξιωματούχων σε εμπορικούς συνεταιρισμούς, το ενδεχόμενο περιορισμού θητειών, η δημιουργία πλαισίου ελέγχου για όσους οι ίδιοι ασκούν έλεγχο, καθώς και η δημιουργία συνθηκών πραγματικής ανεξαρτησίας των θεσμών. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εγκύψουμε στην ορθή εφαρμογή και επαρκή εποπτεία των υφιστάμενων Νόμων, σημεία στα οποία ως χώρα υστερούμε, ως αντίδοτο στα προβλήματα που αναδύονται στη δημόσια ζωή».

Στο ίδιο μοτίβο και οι Οικολόγοι, αναφέρουν πως, «η Επιτροπή για την καταπολέμηση της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέσα από την ετήσια έκθεση αξιολόγησης για την «Πρόληψη της διαφθοράς και προώθηση της ακεραιότητας στις κεντρικές κυβερνήσεις και τα όργανα επιβολής του νόμου», καθιστά σαφές ότι ενώ η ΚΔ έχει θεσπίσει σχετικές νομοθεσίες, αυτές παραμένουν στα χαρτιά και ανεφάρμοστες ή αναποτελεσματικές. Επισημαίνει, επίσης, την απουσία ισχυρού συστήματος λογοδοσίας και εξειδικευμένης πολιτικής κατά της διαφθοράς των αξιωματούχων. Πιο επίκαιρη από ποτέ για την Κύπρο, είναι και η αναφορά για τις διαδικασίες διορισμού και απομάκρυνσης του Αρχηγού και Υπαρχηγού της Αστυνομίας».

Και προσθέτουν: «Ως εκ τούτου, η GRECO, στην έκθεσή της, δίνει ένα προς ένα τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε το κράτος διαφάνειας και δικαιοσύνης στην Κύπρο, να μην παραμείνει έκθεμα βιτρίνας αλλά να καταφέρουμε πραγματικά να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά».

Οι Οικολόγοι υπενθυμίζουν ότι, «η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, τον Απρίλιο του 2023, κατέθεσε Πρόταση Νόμου για τροποποίηση του Άρθρου 13 του Συντάγματος, για τον διαχωρισμό των ρόλων και εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να μη λειτουργούν ως νομικοί σύμβουλοι του κράτους, καθώς πολλές φορές, αυτή τους η ιδιότητα συγκρούεται με το συνταγματικό τους καθήκον να ενεργούν ως δημόσιοι κατήγοροι. Εξάλλου, αναφορικά με τα ποικίλα θέματα διαφθοράς στην Κύπρο, η κα Ατταλίδου, την ίδια περίοδο, απέστειλε επιστολή στον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης, με αφορμή την επίσκεψή του στην Βουλή των Αντιπροσώπων, με θέμα «Ο τρόπος άσκησης των εξουσιών του Γεν. Εισαγγελέα στην Κυπριακή Δημοκρατία και οι συνακόλουθες επιπτώσεις στο επίπεδο του κράτους δικαίου», μέσα από την οποία καταγράφονται λεπτομερώς περιστατικά απουσίας θεσμικών αντιβάρων στον έλεγχο των εξουσιών».

«Επιπρόσθετα, αγώνας είχε δοθεί και για την προσθήκη ακόμα ενός όπλου στην φαρέτρα της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς προκειμένου αυτή να έχει ανακριτικές εξουσίες, κάτι το οποίο καταψήφισε η ολομέλεια της Βουλής».

«Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, συνεχίζουμε μέσα από τη δράση μας και το κοινοβουλευτικό μας έργο να επιδιώκουμε την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς. Το κράτος δικαίου και η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος δεν επιδέχονται την αυθαίρετη λειτουργία των θεσμών, ούτε την ενάσκηση της εξουσίας από αξιωματούχους ιερές αγελάδες», καταλήγει η ανακοίνωση των Οικολόγων.

Δειτε Επισης

«Ικανοποιητικό ενδιαφέρον για τα Στεγαστικά Σχέδια της Κυβέρνησης»
ΥΠΑΜ: Η θυσία των ηρώων της Κύπρου μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής
Αποφασισμένο το ΥΠΕΣ να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα-Πώς χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα
Ξεκαθάρισμα Πάλμα για τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»-«Δεν θα γίνει ορμητήριο οποιουδήποτε κράτους»
Α. Δημητρίου: Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή
Αναφορά στο Κυπριακό στο έγγραφο προτεραιοτήτων του ΕΛΚ για το 2025
Ανακοίνωσε κάθοδο Αμερικανών για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πρόεδρος
Όλα δείχνουν ομόφωνη απόφαση για ανανέωση εντολής στην UNFICYP-Στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες το Σ.Α.
Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά