Περιμένουν «Κεραυνούς» μέτρων για να αναπνεύσουν τα νοικοκυριά

Ο Οκτώβρης μπήκε φουριόζος και εκτός από βροχές, που μας υπενθύμισαν μετά από μια περίοδο παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών πως υπάρχει και το φθινόπωρο, έφερε στα νοικοκυριά και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτά τα δύο, ο καιρός και οι λογαριασμοί της ΑΗΚ, είναι τα δύο θέματα που μονοπωλούν τις συζητήσεις μεταξύ γνωστών και φίλων που συναντώνται τυχαία στον δρόμο ή στις καφετέριες.

Κι αν ο καιρός, έφερε αλλαγή της ψυχολογίας μας με το μουντό και βροχερό σκηνικό σε διάφορες περιοχές, το δεύτερο προκαλεί νευρικό κλονισμό, αφού οι ψηλοί λογαριασμοί με την αυξημένη τιμή της κιλοβατώρας, φέρνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αδιέξοδο. Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων δεδομένων, όπως οι τιμές των καυσίμων που έφτασαν στον Θεό μαζί με τα επιτόκια, οι τσιμπημένες τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ, οι διάφοροι φόροι που παραμονεύουν μέχρι το τέλος του χρόνου, οι μισθοί που περιμένουν στάσιμοι μαρτυρούν μια αβέβαιη και αδιέξοδη κατάσταση, όχι για αυτούς που η Κυβέρνηση ονομάζει ευάλωτους, αλλά για ολόκληρη την μεσαία τάξη, που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια που θα ζήλευαν και οι οικονομολόγοι του Υπουργείου Οικονομικών προς τη πλήρη αποσύνθεσή της.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό που περιγράφεται πιο πάνω, ο υπουργός Οικονομικών, έχει εξαγγείλει μέτρα, τα οποία όπως είπε θα ανακοινωθούν εντός Οκτωβρίου. Μέτρα που μελετώνται εδώ και αρκετό καιρό, όπως ο ίδιος ο Μάκης Κεραυνός επεσήμανε στις αρχές της εβδομάδας, για αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού γενικά, που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

«Καταλαβαίνετε ότι γίνονται διάφορα σενάρια, κοστολογούνται, αξιοποιούνται και κυρίως εκείνο το οποίο κοιτάζουμε είναι όχι μόνο να εξαγγέλλουμε μέτρα, αλλά να εξαγγέλλουμε μέτρα τα οποία θα βοηθούν ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες αλλά και να μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα», είπε ο Μάκης Κεραυνός.

Κι εδώ είναι που κρύβεται για άλλη μια φορά ο κίνδυνος, αφού πρώτον, τα όποια μέτρα έχουν ως στόχο τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δεν θα βοηθήσουν την μεσαία τάξη η οποία κλήθηκε και στο παρελθόν κι ακόμα καλείται να σηκώσει δυσανάλογα το βάρος των διαφόρων κρίσεων που πλάκωσαν την τελευταία δεκαετία, και δεύτερον η στοχευμένη στήριξη των πιο ευάλωτων στρωμάτων, ζημιώνει και την μεγάλη εικόνα, αφού αφενός τα συγκεκριμένα στρώματα, δεν έχουν ιδιαίτερη αγοραστική δύναμη για να κινήσουν τους τροχούς της οικονομίας και αφετέρου η ανασφάλεια παγιώνεται ως αίσθημα στη μεσαία τάξη, η οποία πλέον καθίσταται πολύ πιο συντηρητική στις αγορές της. Και τα δύο αυτά, ζημιώνουν το κράτος από μια σειρά από απώλεια φόρων και ταυτόχρονα συρρικνώνουν την οικονομία.

Άλλωστε τα προηγούμενα μέτρα της Κυβέρνησης, που ήταν η εφαρμογή μηδενικού φόρου κατανάλωσης σε καφέ και ζάχαρη, δεν κάνουν κανένα αισιόδοξο ότι τα νέα μέτρα που επεξεργάζονται στο Υπουργείο Οικονομικών, θα είναι πιο επιδραστικά στην κοινωνία. Άλλωστε και σε ένα πιο γενικό πλαίσιο, αν αξιολογήσει κανείς την επίδραση του μηδενικού ΦΠΑ, σε είδη πρώτης ανάγκης, θα διαπιστώσει με μια σύγκριση τιμών, ότι αρκετά προϊόντα, βρίσκονται στα ίδια επίπεδα, ακόμη και πιο πάνω, από αυτά που ήταν πριν την εφαρμογή του μέτρου.

Το θετικό βέβαια, είναι ότι ο υπουργός φαίνεται πως βάζει νερό στο κρασί του, σε σχέση με τις πιέσεις που δέχθηκε για να επανεξετάσει την επαναφορά της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και την επιδότηση των λογαριασμών της ΑΗΚ, κάτι βέβαια που ακόμα κι αν γίνει, είναι λίγο αργά, δεδομένου ότι οι νέες διμηνιαίες ήρθαν.

Με αυτά τα δεδομένα και ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα, αναμφίβολα κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για τις μέρες που έρχονται, δεδομένων και των διεθνών συνθηκών, με τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ και την αύξηση των τιμών, την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος παγκόσμια, λόγω των ασταθών συνθηκών σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ