Μετρούν δυνάμεις και δυναμικές ενόψει τοπικών εκλογών στον ΔΗΣΥ

Περαιτέρω συζήτηση αναφορικά με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, στο οποίο φαίνεται ότι πλέον θα κάνει συστηματικές εμφανίσεις ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως ανακοίνωσε η Πινδάρου, «όσο αφορά τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιβεβαιώθηκε και αποφασίστηκε ομόφωνα όπως προχωρήσει η προσπάθεια για πολιτικές συνεργασίες με άλλα κόμματα, με μοναδικό γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των τοπικών κοινωνιών. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα προχωρήσουν παράλληλα τόσο οι επαφές με τη βάση και ευρύτερα με τις τοπικές κοινωνίες όσο και οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο ηγεσιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση οι συνεργασίες να προχωρήσουν με τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ. Ήδη για το θέμα έχει διευθετηθεί για σήμερα το μεσημέρι συνάντηση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ με την ηγεσία του ΔΗΚΟ.

Σε ό,τι αφορά τον πλουραλισμό εν δυνάμει υποψηφίων που παρουσιάζεται σε κάποιες περιοχές, στόχος είναι το κόμμα να παρουσιαστεί στις εκλογές με ένα και μόνο υποψήφιο για κάθε θέση, κατόπιν των αποφάσεων που θα ληφθούν με τα συνεργαζόμενα κόμματα σε κάθε περίπτωση. Γίνεται, ωστόσο, κατανοητό ότι δεν πρόκειται να αποφευχθούν και τα αντάρτικα σε κάποιους Δήμους, αν και η πρόθεση είναι να τα περιορίσουν στο ελάχιστον. Σε κάποιες περιοχές, ωστόσο, όπως στην ελεύθερη Αμμόχωστο, αυτό θεωρείται αδύνατο υπό τα δεδομένα, όμως κάτι τέτοιο συνέβαινε και στο παρελθόν, όπως επεσήμανε και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, «κλείδωσε» η πραγματοποίηση δημοσκοπήσεων, οι οποίες θα καταγράψουν πού «στέκεται» το κάθε πρόσωπο στα μάτια της κοινής γνώμης. Τα αποτελέσματά τους θα αναλυθούν στους υποψήφιους και θα γίνει συζήτηση, ενώ δεν αναμένεται αυτός να είναι ο μοναδικός παράγοντας που θα ληφθεί υπόψη, καθώς μπορεί ένα πρόσωπο να προηγείται αλλά ένα άλλο να αυξάνει συνεχώς τη δυναμική του και ως εκ τούτου να είναι πιο δυνατό πιο κοντά στην ημερομηνία πραγματοποίησης των εκλογών. Υπάρχει, επίσης, το ενδεχόμενο κάποιος που να προτιμάται από τους τοπικούς ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, να μην είναι δημοφιλής στις βάσεις των κομμάτων του Κέντρου, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η άντληση υποστήριξης από άλλες πολιτικές δυνάμεις για αυτό το πρόσωπο. Οι δημοσκοπήσεις αυτές, ωστόσο, αν και δεν είναι το απόλυτο κριτήριο, αναμένεται να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο, ώστε να ξεκαθαρίσει σε κάποιο βαθμό το σκηνικό ανάμεσα στους πολλούς ενδιαφερόμενους για την ίδια θέση.

Σύμφωνα με πηγές από την Πινδάρου, όταν θα έχουν τα αποτελέσματα στα χέρια τους, οι τρείς αντιπρόεδροι, Μάριος Πελεκάνος, Σάβια Ορφανίδου και Γιώργος Κάρουλλας, οι οποίοι έχουν από δύο επαρχίες υπό την ευθύνη τους, θα αναλύσουν τα ευρήματα, θα συζητήσουν με τους υποψήφιους και θα ενημερώσουν τον αναπληρωτή πρόεδρο, ο οποίος είναι επικεφαλής των προεκλογικών εκστρατειών, για τις εισηγήσεις του. Ακολούθως, ο κ. Δίπλαρος θα υποβάλει έκθεση προς το Εκτελεστικό Γραφείο, το οποίο θα καταρτίσει τελικό κατάλογο εισηγήσεων προς το Πολιτικό Γραφείο, το οποίο θα έχει τον τελικό λόγο.

Σε περίπτωση, πάντως, που δεν τελεσφορήσουν οποιεσδήποτε συνεργασίες σε ένα Δήμο, τότε θα ακολουθηθεί η καθιερωμένη εσωκομματική διαδικασία για εξεύρεση υποψηφίων δημάρχων, αντιδημάρχων και περιφερειαρχών, χωρίς να αποκλείεται και το στήσιμο κάλπης, αν και αυτή δεν είναι η προτιμητέα λύση, καθώς θα προκαλέσει καθυστέρηση και ενδεχομένως και αχρείαστες εντάσεις, σε μία περίοδο που ο ΔΗΣΥ προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του από τη μεγάλη κρίση των Προεδρικών Εκλογών. Στόχος, εξάλλου, είναι να επιτευχθούν συνεργασίες για όλα τα υψηλόβαθμα αξιώματα.

Η δημοσκόπηση του REPORTER και της IMH πάντως, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα και έδειχνε το ΑΚΕΛ να ξεπερνά τον ΔΗΣΥ κατά δύο μονάδες στην πρόθεση ψήφου, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα την Πινδάρου, καθώς σημειώνουν το γεγονός πως το κόμμα της Αριστεράς καταγράφει αρκετά πιο ψηλή συσπείρωση και έτσι εύκολα αυτή η διαφορά μπορεί να υπερκαλυφθεί, όταν επιστρέψει πλήρως η ηρεμία στο κόμμα και συσπειρώσει. Αυτό που φαίνεται να αξιολογούν ιδιαίτερα θετικά ήταν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά υπέρ της παράταξης, ότι δηλαδή θεωρείται κόμμα με μέλλον και προοπτική και διαθέτει ικανά στελέχη, όπως και η σταθερά υψηλή δημοφιλία της προέδρου του ΔΗΣΥ, Αννίτας Δημητρίου. Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι δεν είναι μεγάλο πρόβλημα η δεύτερη θέση σε αυτό το χρονικό σημείο και με τα υφιστάμενα δεδομένα.

Βήμα για να πέσουν οι τόνοι θεωρείται, πάντως, και η επιστροφή του τέως Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, στην «αγκαλιά» του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πετρίδης αποτελούσε, το προηγούμενο διάστημα, μία από τις ισχυρότερες φωνές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της αναβάθμισης της Κύπρου, προέβη ο ίδιος, εκ μέρους του ΔΗΣΥ, σε δήλωση για το θέμα. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, που εκπροσωπούσε επίσημα τη γραμμή της παράταξης και αποτελεί ένδειξη της προσέγγισης που υπήρξε με την ηγεσία. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι και μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου, το οποίο θα προσφέρει συμβουλές και εισηγήσεις στην κ. Δημητρίου για διάφορα θέματα και στο οποίο κλήθηκαν να συμμετέχουν όλα τα στελέχη του ΔΗΣΥ που διατηρούσαν στο παρελθόν πολιτειακά αξιώματα.

Δειτε Επισης

Το σχόλιο Χακάν Φιντάν για Κυπριακό-«Ελλάδα και Τουρκία έχουν τις θέσεις τους»
Αρχίζει το κτίσιμο των νέων προσφυγικών πολυκατοικιών-Αγκάθι οι πέντε που αρνούνται να φύγουν
Κάποιοι ζώνονται απ' τα Φ(ε)ιδία, άλλοι τον αποθεώνουν κι άλλοι πρέπει να ανησυχούν για το πολιτικό μέλλον
Οι διώξεις και το ξέφρενο πάρτι εκατομμυρίων από τους σφετερισμούς-Ξανά ενώπιον Κακουργιοδικείου ο Αϊκούτ
Διέταξε έρευνα το ΥΠΑΝ μετά τις καταγγελίες παιδιών με ΔΕΠΥ-Στα σκαριά τροποποίηση της νομοθεσίας
Ο Τατάρ ως «δικηγόρος» των σφετεριστών, οι εσωτερικές πιέσεις και η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα
Ισχυρισμοί Τατάρ ότι ο ΓΓ ζήτησε από τον Πρόεδρο να «χορηγήσει αμνησία» στους σφετεριστές
Απαγόρευσε τη χρήση των κινητών στα σχολεία Μέσης η Βουλή-Πράσινο στις αλλαγές ΥΠΑΝ
Την Παρασκευή συνέρχεται η «βουλή» στα κατεχόμενα για την «εκλογή προέδρου»
Τρεις τόνους φαρμάκων και αναλώσιμων αποστέλλει η Κυπριακή Δημοκρατία στον Λίβανο