Οι απαγορεύσεις και οι αλλαγές για τα θερμαινόμενα τσιγάρα με άρωμα-Ενώπιον της Βουλής η συζήτηση

Πρώτα στην Επιτροπή Υγείας για συζήτηση και μετά στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, θα οδηγηθούν οι τροποποιητικοί κανονισμοί που θα απαγορεύουν τη διάθεση και των θερμαινόμενων προϊόντων καπνών που περιέχουν αρωματικές ουσίες. Οι τροποποιητικοί κανονισμοί που εγκρίθηκαν πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο, με χρονικό ορίζοντα για να τεθούν σε ισχύ τον Οκτώβριο, πιθανόν να καθυστερήσουν, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει αρχίσει η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η αρχική οδηγία δόθηκε το 2014, η οποία μεταφέρθηκε στην εθνική νομοθεσία και τέθηκε σε εφαρμογή το 2017. Επί της ουσίας, η νέα οδηγία επεκτείνει την απαγόρευση της διάθεσης προϊόντων καπνού με χαρακτηριστικό άρωμα γεύσης και στα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, η οποία, μέχρι σήμερα, ίσχυε μόνο για συμβατικά και τυλιχτά τσιγάρα.

Σημειώνεται πως, η νομοθεσία ορίζει ως θερμαινόμενο προϊόν καπνού, «ένα νέο προϊόν καπνού που θερμαίνεται για την παραγωγή εκπομπών που περιέχουν νικοτίνη και άλλες χημικές ουσίες, οι οποίες στη συνέχεια εισπνέονται από τον χρήστη και το οποίο με τα χαρακτηριστικά του είναι μη καπνίζομενο προϊόν καπνού ή προϊόν καπνού για κάπνισμα».

Παράλληλα, πέραν της απαγόρευσης διάθεσης θερμαινόμενων προϊόντων καπνών με αρώματα γεύσης, η νέα οδηγία που αναμένεται να ψηφιστεί επιβάλει την πρόσθεση κατάλληλων προειδοποιητικών σημάνσεων για την υγεία των χρηστών, όπως αυτές που φέρουν στα πακέτα των τυλιχτών τσιγάρων και των καπνών για ναργιλέ, ακόμη και με εικονογραφημένες προειδοποιήσεις.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER, o προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Ηρόδοτος Ηροδότου, σύμφωνα με τη νέα οδηγία που εγκρίθηκε από το Υπουργικό, στα πακέτα των θερμαινόμενων τσιγάρων θα πρέπει να τοποθετηθούν λεκτικές σημάνσεις που θα προειδοποιούν για την υγεία των χρηστών, όπως επίσης και άλλες δεκατέσσερις εικονογραφημένες προειδοποιήσεις. «Ο ορισμός του θερμαινόμενου καπνού στη νομοθεσία, αναφέρει πως ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του θερμαινόμενου προϊόντος καπνού που είναι μη καπνιζόμενο προϊόν ή προϊόν καπνού για κάπνισμα που περιλαμβάνουν την καύση μέσα , θα πρέπει να έχουν τις προειδοποιήσεις. Τα μη καπνιζόμενα προϊόντα καπνού έχουν ξεχωριστή πρόνοια για την προειδοποίηση», είπε ο κος Ηροδότου.

Υπενθυμίζεται πως, από την εν λόγω τροποποίηση της οδηγίας δεν συμπεριλαμβάνονται τα προϊόντα ατμίσματος (vape) που έχουν μέσα υγρό. Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διέπονται από ξεχωριστό άρθρο, τόσο στην οδηγία, όσο και στην εθνική νομοθεσία. Δεν περιέχουν καπνό, αλλά περιέχουν υγρό με την προσθήκη ή όχι νικοτίνης, όπως επίσης και διάφορα αρώματα. Η τροποποίηση δεν περιλαμβάνει τα συγκεκριμένα προϊόντα».

Για την συγκεκριμένη τροποποίηση της οδηγίας, τα εμπλεκόμενα μέλη είχαν προχωρήσει σε σχετικές διαβουλεύσεις και υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από τα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο πριν οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, θα πρέπει πρώτα να τύχει συζήτησης από τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, πράγμα που ως φαίνεται μπορεί και να καθυστερήσει. «Εμείς αναμένουμε ότι θα προχωρήσει και θα ψηφιστεί. Πρόκειται για μια τροποποίηση, ωστόσο δεν μπορώ να προβλέψω το οτιδήποτε», σχολίασε ο κος Ηροδότου.

Πάντως, για την ιστορία, η τροποποίηση έχει τεθεί σε ισχύ σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η απόφαση είχε παρθεί καθώς επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι τα αρωματικά τσιγάρα διευκολύνουν την εισπνοή του καπνού και πιθανόν να έχουν ρόλο στο ξεκίνημα του καπνίσματος τις νεαρές ηλικίες. Ακόμη, συνδέονται με μεγαλύτερα επίπεδα εξάρτησης των καπνιστών.

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας