Η απόλυτη ευεξία σ’ ένα διήμερο και τα 20 tips που ξεχωρίσαμε

Η πρόσκληση έφθασε με e-mail εκεί που μόλις είχε αρχίσει να αποδίδει η τακτική της πειθούς «επιστρέφω με κέφι στο γραφείο μετά το καλοκαίρι». Και όπως αποδείχτηκε, ήταν η αφορμή που δεν είχαμε και κατά βάθος γυρεύαμε κι ήλθε εντελώς αναπάντεχα σαν δώρο, για να δώσει αναβολή στη φθινοπωρινή εν άστυ επιστροφή και ομαλότητα: «Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Φαγητού διοργανώνοντας από 16 έως 17 Σεπτεμβρίου το 4ο Lidl Wellness Camp, ένα ξεχωριστό διήμερο υγείας και ευεξίας.

Σε συνεργασία με καταξιωμένους επαγγελματίες στοχεύουμε να προσφέρουμε στους συμμετέχοντες τα εργαλεία για την υιοθέτηση θετικών πρακτικών και συνηθειών σε θέματα διατροφής, σωματικής και ψυχικής υγείας στους καταπράσινους χώρους του ξενοδοχείου, Ρόδον, στον πανέμορφο Αγρό». Ήταν πρόκληση και ελάχιστο χρειάστηκε για να την κάνουμε ευκαιρία. Για την ακρίβεια, ένα «replay» στο e-mail της εταιρείας MSPS, που είχε την ευθύνη της επικοινωνίας και θεμάτων διοργάνωσης «σας ευχαριστούμε, πολύ θα το θέλαμε να παραστούμε» και πήραμε τα βουνά. Εξάλλου, ήταν κι εκείνο το «τροφή για σκέψη», ως σλόγκαν της Lidl, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της φθινοπωρινής σεζόν, που ούτως ή άλλως παραπέμπει σε σκέψεις και αποφάσεις για νέα ξεκινήματα «στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο», όπως είναι διαμορφωμένος σε μια ατάκα ο στόχος των διοργανωτών του ετήσιου camp, όπου είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε, να ακούσουμε και να ρωτήσουμε επιστήμονες, στελέχη και ειδικούς, πώς να δώσουμε τροφή σε μια κουλτούρα με ζητούμενο την καλύτερη ποιότητα ζωής. Και ζήσαμε μια εμπειρία, που δεν είχε περιθώρια να ξεφύγει από το άριστον, καθώς το πρόγραμμα ήταν τόσο επαγγελματικά δομημένο που διατηρούσε αμείωτο το ενδιαφέρον.

DSC_0011_2048px

DSC_0432_2048px

Χαρά Θεού Ήταν ένα περίπου εκατό άτομα. Μεταξύ αυτών εταιρικά στελέχη της Lidl και της MSPS, συνεργάτες, ομιλητές, εκπρόσωποι ΜΜΕ και φιλοξενούμενοι μετά από κλήρωση, στην πλειοψηφία τους οικογένειες - πελάτες της Lidl - με παιδιά, τα οποία είχαν τις δικές τους παιχνιδιάρικες δραστηριότητες με βάση την παιδαγωγική του δάσους. Ακόμα και βρέφη είχαμε στην παρέα - γιατί σε παρεΐστικο κλίμα κύλησε το διήμερο - όλα χαλαρά και όμορφα και ήταν πράγμα που φάνηκε από την αρχή, όπως την καλή τη μέρα, με το που μπήκαμε στο ξενοδοχείο και αναζητήσαμε την πρώτη δόση καπουτσίνο στον κήπο με τα πλατάνια, τις φουντουκιές και τα βότανα. Ένα μείγμα από χρώματα κι αρώματα. Εκεί στηνόταν, εν μέρει, το σκηνικό του τι θα ακολουθούσε. Ο Γιάννης, η Νατάσα και η Χαρά της MSPS να δουλεύουν πυρετωδώς για τη διοργάνωση δίχως υποψία άγχους - τουλάχιστον έτσι τους είδα εγώ - με καφέ, laptop και κινητό σε δράση και την αίσθηση πως όλα θα πάνε καλά. Μια σιγουριά που έχει τη δύναμη να δώσει το ίδιο το περιβάλλον, ειδικά όταν έχει κανείς την ευλογία να δουλεύει στη φύση. «Χαρά Θεού», είπε ο Γιάννης τόσο θερμά όσο το ένιωθε. Ήταν η πρώτη ατάκα που κρατήσαμε και όντως έτσι ζήσαμε το διήμερο με όλες τις εμπειρίες που ακολούθησαν και τα αμέτρητα όσα ακούσαμε, είδαμε, μάθαμε αλλά και θυμηθήκαμε κάτω από την κληματαριά με το ροζέ σταφύλι, δυστυχώς, άγουρο μέχρι τότε.

DSC_1357_2048px

Τροφή για σκέψη Κι έπειτα ήλθε η πρόκληση, που έπρεπε να πάρει τη μορφή ρεπορτάζ. Αυτός ήταν, εξάλλου, κι ο λόγος που ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ βρέθηκε εκεί. Και το ερώτημα: Πώς να συμπυκνώσεις σε ένα κείμενο το απαύγασμα από ομιλίες, εργαστήρια και δράσεις 18 επαγγελματιών που φρόντισαν να μας μεταδώσουν τη γνώση τους τόσο απλά όσο έπρεπε, για να μας γίνει βίωμα; Και η απόφαση προέκυψε μέσα από τον ίδιο τον βασικό στόχο ενός camp ευεξίας. Να απομονώσουμε μια - αναγκαστικά - ατάκα, στιγμή, γνώση ή εμπειρία από κάθε έναν εκ των ομιλητών, που κρατήσαμε ως μέρος των αποσκευών μας στο ταξίδι για μια ακόμα καλύτερη ζωή. Ιδού, λοιπόν, τροφή για σκέψη, μια δεύτερη δυνατή ατάκα που έχει τη δύναμη να καθορίσει τον ίδιο τον τρόπο ζωής μας.

DSC_1377_2048px

- Η μείωση της σπατάλης των τροφίμων είναι ένας από τους στόχους των δράσεων της εταιρείας του, είπε ο Βασίλης Λαγογιάννης, γενικός διευθυντής της Lidl Κύπρου, στο πλαίσιο της κουλτούρας για ενσυνείδητη και υπεύθυνη κατανάλωση, αειφόρο ανάπτυξη και βιωσιμότητα. Οι 100 συμμετέχοντες, ως μέλη νοικοκυριών που καλούνται στις μέρες μας να διαμορφώσουν ένα ακόμα πιο συνετό προϋπολογισμό, λόγω της γενικής ανόδου των τιμών, έλαβαν το μήνυμα του μέτρου ως μια άριστη ευκαιρία για επανεξέταση των επιλογών τους.

DSC_9041_2048px

- Και πώς επιτυγχάνονται οι επιλογές εκείνες που δύνανται να εξασφαλίσουν στον καταναλωτή τα κύρια ζητούμενα - υγεία, γεύση, καλή τιμή, βιωσιμότητα - που αποτελούν στρατηγική και βασικό μέρος των δράσεων της Lidl; Με τη δύναμη της γνώσης, επεσήμανε ο Γιώργος Δημητρουλάκης, υπεύθυνος επικοινωνίας και εταιρικής υπευθυνότητας της Lidl Κύπρου. Έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα, η γνώση είναι μια συνεχής και ανεξάντλητη διαδικασία, στην οποία συμμετέχουμε εάν όντως θέλουμε να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. - Το βάρος των περιττών κιλών από τη μια αλλά και η στέρηση στην οποία υποβάλλουμε τον εαυτό μας με ανορθόδοξες δίαιτες είναι παράγοντες που πλήττουν την ίδια την ποιότητα της ζωής μας, την υγεία και την ψυχολογία μας, είπε η Νικολέτα Μιχαηλίδου, κλινική διαιτολόγος και αθλητική διατροφολόγος, επιστημονική συνεργάτιδα της Lidl Food Academy. Φαντάζει δύσκολο να απαλλαγούμε από το «μαρτύριο» κι όμως είναι απλό: Ποικιλία, ποιότητα και σωστή ποσότητα. Έτσι δεν θα επανέλθουν ποτέ τα χαμένα με τόσες προσπάθειες κιλά. Και κάτι ακόμα. Εκατό με 200 θερμίδες επιπλέον τη μέρα ισούνται με πέντε πρόσθετα κιλά σ’ ένα χρόνο, αν αυτό μας λέει κάτι.

- Απολαμβάνουμε στο έπακρον το φαγητό μας, την κάθε μπουκιά, την υφή και τη γεύση του; Είμαστε ικανοποιημένοι με τις επιλογές μας και για το ότι σεβόμαστε όσο πρέπει το σώμα μας; Απαντήσεις στον κύκλο της ενσυνείδητης διατροφής - γιατί, τι, πόσο, πότε, πώς, πού τρώω - όπως πολύ παραστατικά μας τον παρουσίασε η δρ Ελένη Ανδρέου Γεωργάκη, κλινική διαιτολόγος, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Λευκωσίας και πρόεδρος Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου.

- Οι έντονες επιθυμίες του τύπου «θέλω οπωσδήποτε μια σοκολάτα αυτή τη στιγμή» είναι παιγνίδια του μυαλού, σαν τα κύματα που έρχονται και πάνε. Αξίζει να ενδώσουμε; Δεν θα ήμασταν περήφανοι για τον εαυτό μας εάν τα καταφέρναμε να αλλάξουμε μια συνήθεια του στιλ «πατατάκια κάθε βράδυ με την αγαπημένη μου σειρά στην τηλεόραση;». Ας βάλουμε στην τραμπάλα από τη μια τα κύματα των επιθυμιών και από την άλλη την αλλαγή για καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, μας πρότεινε η κλινική ψυχολόγος, δρ Μαρία Καρεκλά και το βρήκαμε απόλυτα εύστοχο.

- Εύστοχη αποδείχθηκε και η προσθήκη στο πρόγραμμα του διημέρου και δυο εναλλακτικών προτάσεων ευεξίας. Προσωπικά, πρώτη φορά άκουα να γίνεται λόγος για capoeira. Έμαθα από τον εκπαιδευτή, Mestre Casquinha, ότι πρόκειται για μια μορφή έκφρασης, η οποία εμπεριέχει στοιχεία πολεμικής τέχνης, μουσικής, χορού, παιχνιδιού, ακροβασίας, φιλοσοφίας και άθλησης.

- Και ύστερα, αφεθήκαμε στις ευεργετικές ιδιότητες της γιόγκα. Δεν χρειάστηκε πολύ για να μας σηκώσει από τις καρέκλες μας η γυμνάστρια, Κρίστη Λουκά. Είχαμε ήδη χαλαρώσει από την παρουσία μας στο φυσικό και συνάμα φιλικό περιβάλλον και νιώσαμε πως η τόνωση εκείνη τη στιγμή του σώματος και του συναισθήματος της ευφορίας θα βοηθούσε στην καλύτερη περαιτέρω συγκέντρωση, όπως και έγινε.

- Καθηλωμένους στις θέσεις μας μάς κράτησε η Μαρία Μάρκου Πικκούα, παραολυμπιονίκης άρσης βαρών σε πάγκο, και μόνο όταν τελείωσε με την κατάθεση της δικής της μαρτυρίας σηκωθήκαμε όλοι για να τη χειροκροτήσουμε. «Σταθείτε στα πόδια της ψυχής και ζήστε τη μαγεία της ζωής», μας είπε δίχως να αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, καθώς παρότι σε καροτσάκι, δεν βάζει ποτέ όρια στα μπορώ και τα θέλω της. Αυτό την έκανε πρωταθλήτρια, εν ολίγοις το πείσμα της και η θέληση. Μπορούμε, λοιπόν, κι εμείς να τα καταφέρουμε!

- Μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, φτάνει να θέλουμε, όπως το να επιτύχουμε το επιθυμητό «μακάρι να περνούσα κι άλλο χρόνο στη δουλειά», που στην πράξη μεταφράζεται σε αγαπώ αυτό που κάνω και το κάνω καλά, προβαίνω στις απαραίτητες παρεμβάσεις τόσο στο σύστημα εργασίας όσο και στις προσωπικές μου εκτός εργασίας δραστηριότητες, ώστε να μειώσω το στρες και να δώσω στη ζωή μου το νόημα που της αξίζει. Συμβουλές από την Ελένη Καραγιάννη, κλινική ψυχολόγο και συντονίστρια κλινικής εκπαίδευσης στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

- Κι επειδή στο νόημα της ζωής εμπίπτουν και οι αντιξοότητες, κανείς δεν τη γλυτώνει, σήμερα ή αύριο, κάποια στιγμή θα τις βρούμε μπροστά μας, καλά κάνουμε να τις δούμε ως ευκαιρίες για ενδυνάμωση των ψυχικών μας αντοχών, αντί να σπαταλιόμαστε στο «γιατί σε μένα». Ιδού πεδίον δράσης λαμπρόν, λοιπόν, ιδιαίτερα για τους γονείς, που καλούνται, σύμφωνα με την δρα Ανθή Λούτσιου, κλινική ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια και υπεύθυνη κλινικής εκπαίδευσης στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, να αφήσουν τα παιδιά τους να δοκιμαστούν, να κάνουν λάθη, να μάθουν από αυτά, να δυναμώσουν, να είναι εκεί όταν τους χρειαστούν κι όχι ένα βήμα πιο μπροστά τους.

- Με τη δρα Μυρτάνη Πιερή, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, είδαμε την ενδυνάμωση σώματος και ψυχής στο πλαίσιο του τι μπορεί να κάνει κανείς, για να επιτύχει το στοίχημα της μακροβιότητας. Ή απλώς, «κάν’ το όπως στην Ικαρία», όπου το μυστικό των ανθρώπων δεν είναι άλλο από την καθημερινότητά τους. Τρώνε υγιεινά, κοιμούνται καλά, αγαπούν την άσκηση, λίγο αγχώνονται, ακόμα λιγότερο πίνουν και καπνίζουν, έχουν το προνόμιο της κοινωνικοποίησης και των καλών ανθρωπίνων σχέσεων. Παρεμπιπτόντως, πλένουμε τα χέρια καλά, πιστεύουμε στην ιατρική και κάνουμε τα εμβόλιά μας.

- Πάνω απ’ όλα, όμως, ψυχραιμία, συστήνει ο δρ Αδάμος Χατζηπαναγή, καθηγητής παιδιατρικής και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής, απευθυνόμενος κυρίως στους γονείς. Μιλούσε για τον πυρετό, σύμπτωμα που μας φοβίζει άδικα, καθώς μέχρι και χρήσιμο θεωρείται, καθώς αποτελεί απάντηση του οργανισμού στη λοίμωξη, την πρώτη άμυνα εναντίον του εισβολέα, τον οποίο η καλή συνεργασία με τον γιατρό ασφαλώς και μπορεί να αναχαιτίσει αποτελεσματικά.

- Εκείνο, πάντως, που δεν μπορέσαμε να αναχαιτίσουμε στην Κύπρο και παγκόσμια, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες από όπου κι αν προέρχονται, είναι η αναχαίτιση της κακής χρήσης των φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την Κούλλα Κίκα, χημικός στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο 65% από 668 δείγματα φυτικής προέλευσης ανιχνεύτηκαν φυτοφάρμακα, στο πλαίσιο δειγματοληψίας, εκ των οποίων το 8% μη συμμορφούμενο με τα επιτρεπτά όρια. Τι κάνουμε εμείς ως καταναλωτές; Εφαρμόζουμε απλές πρακτικές, όπως, να πλένουμε φρούτα και λαχανικά με μια σταγόνα υγρό των πιάτων και μετά να ξεπλένουμε πολύ καλά, να μη τα φυλάμε άπλυτα στο ψυγείο και μάλιστα τοποθετημένα κοντά σε άλλα τρόφιμα και όταν θα κάνουμε τη σαλάτα μας να αφαιρούμε από τα φυλλώδη λαχανικά τα εξωτερικά τους φύλλα.

- Η ευθύνη μας ως καταναλωτών εκτείνεται, όμως, οπωσδήποτε και στο νερό. Προσέχουμε για να έχουμε και δεν είναι τυχαίο που η Παγκόσμια Μέρα Φαγητού είναι φέτος αφιερωμένη σ’ αυτό. Ένα δεδομένο για εμάς αγαθό, όχι όμως και για 2.5 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες έλλειψης νερού, σύμφωνα με τον Σωκράτη Σωκράτους, εκπρόσωπο του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

- Την ευθύνη μου ως καταναλώτριας συνειδητοποίησα και για ένα άλλο ζήτημα, για το οποίο επέδειξα μέχρι σήμερα, ομολογουμένως, ελάχιστο ενδιαφέρον. Περί πλαστικού ο λόγος. Ένα υλικό που διευκόλυνε τη ζωή μας αλλά κατέστη επικίνδυνο για το περιβάλλον και την υγεία μας από τη στιγμή που αποτύχαμε στη διαχείρισή του, καθώς το μετατρέψαμε σε σκουπίδι και το σκορπίσαμε παντού. Δια του λόγου το αληθές, ένα μικρό παράδειγμα από τη δρα Ξένια Λοϊζίδου, πολιτικό μηχανικό, ακτομηχανικό και πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών και Έρευνας Ακτή. Στο πλαίσιο σχετικής κοινής δράσης Ακτής και Lidl ανιχνεύτηκαν σε ένα και μόνο τετραγωνικό ακτής στην Κύπρο 4000 μικροπλαστικά σε μέγεθος καρφίτσας. Μπορούμε να μένουμε μετά κι από αυτό αμέτοχοι;

- Πάντως, εκεί που συμμετείχαμε όλοι και με το παραπάνω ήταν στην πρόσκληση του σεφ κι εκπαιδευτικού Γιώργου Γεωργίου, να δοκιμάσουμε πρωτότυπες συνταγές που απευθύνονταν, ανάλογα με το είδος και των ποσότητα των υλικών αλλά και των τρόπων που μαγειρεύτηκαν, σε διατροφικές ανάγκες διαφορετικών ανθρώπων.

- Κι αυτό, μετά την παρουσίαση της κλινικής διαιτολόγου, Χριστίνας Αριστοτέλους, από την οποία κρατήσαμε πως ο καθένας από εμάς επιλέγει τη διατροφή που ταιριάζει στις ανάγκες, στις επιθυμίες και στις συνήθειές του, καλύτερα με τη συμβολή ειδικού προς αποφυγήν δυσάρεστων επιπτώσεων, ειδικά σε περιπτώσεις που σκέφτεται να ακολουθήσει κάποια από τις δημοφιλείς και συχνά ελκυστικές δίαιτες που μπορεί να μην ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του οργανισμού.

- Ακούσαμε, είδαμε, δοκιμάσαμε, καταγράψαμε και προτού βάλουμε τελεία - όχι τυχαία, μάλλον, στο κλείσιμο του προγράμματος -, τον λόγο έλαβε ο δρ Νίκος Κωνσταντίνου, αναπληρωτής καθηγητής γνωστικής νευροεπιστήμης στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης ΤΠΚ, για να περιγράψει απλά και παραστατικά πώς να αποθηκεύσουμε αποτελεσματικά όσα μάθαμε. Πάμε, λοιπόν, για ύπνο, καθώς ο ύπνος είναι που θα μας βοηθήσει να πατήσουμε το κουμπί της αποθήκευσης στη μνήμη όσων μάθαμε και περάσαμε σήμερα. Ο εγκέφαλος, μας είπε, είναι ένα σφουγγάρι. Ο ύπνος τον… σφίγγει και τον στεγνώνει, ώστε να είναι έτοιμος να αποθηκεύσει την επόμενη μέρα.

Αυτά και άλλα πολλά, μα πόσα να κρατήσει κανείς, αλλά παρόλα αυτά, αποθηκεύσαμε εκείνο που θέλαμε: Ραντεβού στο 5ο Lidl Wellness Camp, εννοείται, η τροφή για σκέψη, εξάλλου, ωφελεί σοβαρά την υγεία.

DSC_9050_2048px

DSC_9317_2048px

DSC_9493_2048px

Δειτε Επισης

Δεν τηρούσαν τα συμφωνηθέντα αλλά έπαιρναν βεβαιώσεις και περνούσαν τα κριτήρια κάποιες ομάδες
«Η καλύτερη διαχρονικά επίδοση με αύξηση 5,6% όγκου επιβατών το 2024»-Ικανοποιημένο το Υπ. Μεταφορών
Στους τρεις ανήλθαν οι νεκροί από γρίπη Α-Απεβίωσαν άλλοι δύο ασθενείς
«Δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Κύπρο»-Φώναξαν έξω από το Προεδρικό κατά του Χέρτσογκ
Επανήλθε η πρόσβαση στις κυβερνητικές υπηρεσίες-«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κυβερνοεπίθεση»
Εξέδωσε προειδοποίηση για το Τμήμα Μετεωρολογίας η Ελεγκτική-Εντόπισε αδυναμίες σε θέματα εισπράξεων
«Κύπρος γέφυρα ειρήνης, όχι ορμητήριο πολέμου»-Διαμαρτυρία και στη Λάρνακα για την επίσκεψη Χέρτσογκ
Άρχισε η αφαίρεση του φράκτη από τη Νεκρή Ζώνη (pics)
Παρατείνεται μέχρι την άλλη εβδομάδα η υποβολή φορολογικών δηλώσεων
Έχασε τη ζωή του 43χρονος που νοσηλευόταν με γρίπη Α-Άλλοι πέντε διασωληνωμένοι