Πρόταση απόρριψης των κατηγοριών για Κενάν Αγιάζ κατέθεσαν οι δικηγόροι του

Κοινό δελτίο Τύπου σχετικά με την υπόθεση του Κενάν Αγιάζ για πρόταση απόρριψης των κατηγοριών του και την αποφυλάκισή του εξέδωσαν οι δικηγόροι υπεράσπισης του Antonia von der Behrens, Stephan Kuhn και Ευστάθιος Γ. Ευσταθίου.

Στο δελτίο Τύπου το οποίο έχει αναρτηθεί σε ιστότοπο παρατηρητηρίου για την δίκη του Κενάν Αγιάζ (kenanwatch.org) και αποστάληκε στα ΜΜΕ από το δικηγορικό γραφείο του Ε. Ευσταθίου, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η κράτηση "ήταν ιδιαίτερα σκληρή για τον Κενάν Αγιάζ και ότι μετά από έξι και πλέον μήνες κράτησης, η αρχή της αναλογικότητας δικαιολογεί την απελευθέρωσή του".

Όπως εξηγείται, στις 25 Σεπτεμβρίου, η ομάδα υπεράσπισης του Κενάν Αγιάζ κατέθεσε αίτηση στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Αμβούργου για την απόρριψη των κατηγοριών και την αποφυλάκιση του.

Προστίθεται ότι η υπεράσπιση υποστήριξε ότι το κατηγορητήριο που κατέθεσε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία στις 3 Αυγούστου, "δεν παρέχει επαρκείς λόγους για να οδηγηθεί σε δίκη".

"Σημειώνεται ότι το κατηγορητήριο δεν κατηγορεί τον Κενάν Αγιάζ για τίποτα άλλο εκτός από το ότι είναι μέλος του PKK επισημαίνοντας ότι δεν κατηγορείται για πράξεις βίας ή συμμετοχή σε επιθέσεις του PKK", αναφέρεται.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, η  υπεράσπιση υποστήριξε ότι η υπόθεση της εισαγγελίας "βασίζεται κυρίως σε αβάσιμες πληροφορίες από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, σε απλές υποθέσεις για το πώς φέρεται να λειτουργεί το PKK στη Γερμανία και σε μηνύματα κειμένου που, σύμφωνα με την ανάγνωση του εισαγγελέα, αναφέρονται σε συμμετοχή σε διαδηλώσεις, συναντήσεις και συλλογή δωρεών".

Όπως αναφέρεται οι δικηγόροι κατέδειξαν ότι ακόμη και σύμφωνα με τους ευρείς αντιτρομοκρατικούς νόμους της Γερμανίας, "αυτό δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαστεί ο Κενάν Αγιάζ" και προστίθεται ότι τώρα το δικαστήριο πρέπει να αποφασίσει αν θα απορρίψει εντελώς την υπόθεση ή τουλάχιστον ορισμένες από τις κατηγορίες ή αν θα στείλει την υπόθεση σε δίκη.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι εάν το δικαστήριο δεν απορρίψει τις κατηγορίες, η υπεράσπιση ζήτησε επίσης την υπό όρους απελευθέρωση του Κενάν Αγιάζ.

Αναφέρεται ακόμη ότι στην αίτηση η υπεράσπιση έδωσε στο δικαστήριο μια σύντομη επισκόπηση της σοβαρής δίωξης που υπέστη ο Κενάν Αγιάζ στην Τουρκία και υποστηρίχθηκε ότι "ως επιζών από βασανιστήρια που φυλακίστηκε άδικα στην Τουρκία σε πολύ νεαρή ηλικία, η εκ νέου φυλάκιση είναι πολύ σκληρή γι’ αυτόν".

Στο δελτίο Τύπου επισημαίνεται ότι τονίστηκαν οι πολύ σκληρές συνθήκες στις φυλακές του Αμβούργου στις οποίες κρατείται ο Κενάν Αγιάζ, ενώ η υπεράσπιση υποστήριξε ότι ο Κενάν Αγιάζ δεν θα διαφύγει από τη διαδικασία αν αφεθεί ελεύθερος, αλλά θα δικαστεί στο Αμβούργο με στόχο να επιστρέψει στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό.

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε απόπειρα φυγής από τη Γερμανία θα ήταν επικίνδυνη για τον ίδιο, καθώς θα μπορούσε να εκδοθεί στην Τουρκία.

Επίσης, στο κοινό δελτίο Τύπου των τριών δικηγόρων αναφέρεται ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία "έχει ζητήσει από την Ιντερπόλ να εκδώσει κόκκινη ειδοποίηση εναντίον του, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύλληψη σε οποιαδήποτε χώρα και έκδοση στην Τουρκία, όπου θα αντιμετώπιζε σοβαρές πολιτικές διώξεις".

«Μόνο η Γερμανία δεν θα τον εκδώσει στην Τουρκία, διότι έχει διαβεβαιώσει την Κύπρο ότι δεν θα υπάρξει έκδοση του Κενάν Αγιάζ στην Τουρκία», αναφέρει το δελτίο Tύπου και σημειώνεται ότι  το Δικαστήριο πρέπει επίσης να μετανοήσει για την πρόταση αυτή.

Δειτε Επισης

Με μία μαχαιριά σκότωσε τον γιο του ο 71χρονος-«Πάλευε να τον σώσει από τα ναρκωτικά»
Σκέψεις για τριπλή απόσυρση στην ΕΔΕΚ-Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων με τον Νίκο Αναστασίου
Περιμένει τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη για διαπραγματεύσεις με Ουκρανία ο Ερντογάν-«Παράθυρο ευκαιρίας για ειρήνη»
Ερντογάν σε Μακρόν: Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας
Ένας από τους τελευταίους εν ζωή κρατούμενους του Αλκατράζ θυμάται όσα έζησε-Δεν θέλει να ξανανοίξει
Προανήγγειλε διεύρυνση του επιδόματος τέκνου ο Πρόεδρος-«Τρίτη δέσμη μέτρων για δημογραφικό αρχές του 2026»
Ένα μήνα μετά κλείνει το θλιβερό κεφάλαιο του συγκροτήματος στην Ορόκλινη-Αποχωρούν οι τελευταίοι διαμένοντες
Κωμικοτραγικές καταστάσεις σε Δικαστήριο-Ανακριτής μετέφερε κρατούμενο στην αίθουσα ελλείψει αστυνομικού
Πατέρας μαχαίρωσε και σκότωσε τον 45χρονο γιο του στη Νέα Σμύρνη
Ζήτησε να μην προστεθούν αυξήσεις στο ρεύμα ο Χριστοδουλίδης-Ενέργειες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας