Ζητά δράσεις για αλλαγή της αντίληψης περί ατιμωρησίας των πολιτικών ο Ελεγκτής

Πρέπει να γίνουν πολλά για να αλλάξει η αντίληψη περί ατιμωρησίας των πολιτικών, δήλωσε την Παρασκευή σε συζήτηση στο πλαίσιο του 4ου Cyprus Forum, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης και η Πρέσβειρα Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, σε συζήτηση με θέμα το αν η δημοκρατία χρειάζεται να «διορθωθεί» (fixing democracy), όπου αναφέρθηκαν στην ευθύνη των Κυβερνήσεων να διαφυλάσσουν τη δημοκρατία και τη διαφάνεια.

Ο Γενικός Ελεγκτής, στην αρχική τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στο ρόλο των ανώτατων ελεγκτικών ιδρυμάτων κάθε χώρας - σημειώνοντας πως στην Κύπρο είναι η Ελεγκτική Υπηρεσία - για την προώθηση της λογοδοσίας και της διαφάνειας. Σημείωσε πως διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ακόμη και αν η πρόληψη και η αποκάλυψη της διαφθοράς δεν είναι ευθύνη τους.

Η πρωταρχική ευθύνη για την πρόληψη και τον εντοπισμό της απάτης βαρύνει τόσο αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με τη διακυβέρνηση όσο και τη διαχείριση, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως το ποιο σημαντικό από όλα είναι ότι το υπόδειγμα πρέπει να δίδεται από την ηγεσία. Είπε ότι οι Κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύξουν αποτελεσματικές στρατηγικές για τη διαχείριση του κινδύνου απάτης εξετάζοντας τόσο την πρόληψη όσο και τον εντοπισμό της απάτης.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ακόμη ότι, όσο η λογοδοσία είναι μειωμένη και συχνά απουσιάζει εντελώς, και όσο ευδοκιμεί η διαφθορά, η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που δέχεται η ΕΥ αναφέροντας ότι αυτό γίνεται για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπών και ότι υπάρχουν καθιερωμένοι πυλώνες ανεξαρτησίας που πρέπει να διαφυλάσσονται από το Κράτος. Είπε επίσης ότι τα ανώτατα ελεγκτικά ιδρύματα πρέπει να είναι αυστηρά πολιτικά ουδέτερα, να διατηρούν τα πρότυπα τους, ενώ τα λάθη δεν επιτρέπονται, όπως είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με την αίσθηση που κυριαρχεί σε Κύπρο και Ελλάδα για την ατιμωρησία των πολιτικών, είπε ότι συμφωνεί και ότι αυτό που συμβαίνει παραβιάζει τον πυλώνα του δίκαιου Νόμου ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Ίσως επειδή είμαστε μικρές χώρες, πρέπει να γίνουν πολλά για να αλλάξει αυτή η αντίληψη, είπε.

Η Πρέσβης των ΗΠΑ, Τζούλι Φίσερ, στην αρχική της τοποθέτηση αναφέρθηκε στην υποχρέωση της κάθε Κυβέρνησης να διαφυλάσσει τη δημοκρατία και αναφέρθηκε σε μια ομιλία του τέως Προέδρου των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν, στην οποία έλεγε στους Αμερικανούς ότι είναι καθήκον κάθε γενιάς να αγωνιστεί για τη δημοκρατία, επειδή, η δημοκρατία είναι μόλις μια γενιά μακριά από τον αφανισμό.

Είπε ακόμη ότι οι Κυβερνήσεις έχουν ευθύνη προς τους ψηφοφόρους τους να είναι σε θέση να βρίσκουν λύσεις σε μεγάλες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, πανδημίες, ανισότητες, και πρέπει να είναι σε θέση να παράγουν αποτελέσματα σημειώνοντας τη σημασία της καλής διακυβέρνησης.

Αναφέρθηκε ακόμη και στις πρωτοβουλίες του Προέδρου Τζο Μπάϊντεν για ανανέωση της αμερικανικής δημοκρατίας στο εσωτερικό αλλά και δράσεις ενάντια στην απολυταρχία στο εξωτερικό.

Κατά τη συζήτηση αναφέρθηκε στη δήλωση νωρίτερα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι στο τέλος της διακυβέρνησής του θα κριθεί και σημείωσε ότι αυτό είναι ουσιαστικά στην καρδιά των δημοκρατιών, τι θα επιτύχουν δηλαδή, απέναντι στους πολίτες τους.

Πάνω από 200 ομιλητές στο φετινό Cyprus Forum

Στον χαιρετισμό του, ο Γιάννης Θωμάτος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Delphi Εconomic Forum, είπε ότι ήταν πολύ χαρούμενος που η Κύπρος ήταν η πρώτη στάση του Φόρουμ στο εξωτερικό σημειώνοντας πως έχουν παρουσία στα Βαλκάνια, στις Βρυξέλλες στον Καναδά και αλλού. Σημείωσε ότι η περιοχή μας πρέπει να εκφράζεται στα κέντρα αποφάσεων.

Αναφερόμενος στο φετινό θέμα του Φόρουμ που είναι η διαφάνεια, είπε ότι είναι ένα εύστοχο θέμα, αφού αν κάποιος ρίξει μια ματιά στους τίτλους όλου του κόσμου θα δει ότι υπάρχει ένα μοτίβο, η δημοκρατική αποδυνάμωση, και η αύξηση των ανισοτήτων ενώ η κοινωνική συνοχή δέχεται πλήγματα. Υπάρχει η αίσθηση ότι οι θεσμοί δεν λειτουργούν και είναι και η κύρια αιτία της κρίσης της εμπιστοσύνης, είπε, σημειώνοντας πως, η διαφάνεια και λογοδοσία είναι απαραίτητα για να βλέπουμε τι γίνεται πίσω από κάθε απόφαση.

Είπε ότι το Cyprus Forum φέτος είναι μεγαλύτερο από τότε, με πάνω από 200 ομιλητές, με το 1/3 να έχουν έρθει από το εξωτερικό, με περισσότερους από 30 εταίρους που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του περιεχομένου, σημειώνοντας ότι είναι ένας πολύ μεγάλος πλούτος γνώσης.

Ο Προέδρος του Cyprus Forum, Νικόλας Κυριακίδης, στον δικό του χαιρετισμό είπε ότι έχουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις, «τα συμπεράσματα των οποίων ευχόμαστε να αποδειχθούν χρήσιμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και να συνδέσουν την Κύπρο πιο πολύ με κέντρα παραγωγής πολιτικής του εξωτερικού».

Σημείωσε ότι το Φόρουμ άλλαξε τη μορφή του φέτος, αφού οι συζητήσεις θα γίνονται σε παράλληλες σκηνές κοντά στα κέντρα των βασικών θεσμών του Κράτους και στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και ότι θέλουν κάθε χρόνο, αυτή η περιοχή να μετατρέπεται σε έναν ασφαλή χώρο για ανταλλαγή απόψεων.

Ανακοίνωσε ότι το Cyprus Forum 2024, θα διεξαχθεί στις 27-28 Σεπτέμβριου.

Το ΚΥΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του Cyprus Forum.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»