Ξανά στην Επιτροπή Ανθρωπίνων οι γυναίκες υπαξιωματικοί-Οι δύο προτάσεις του Υπουργείου Άμυνας
06:00 - 02 Οκτωβρίου 2023
Ξανά ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, θα βρεθεί το θέμα που έχει προκύψει μετά από παράπονα και καταγγελίες για παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, που κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση και διάκριση στην εργασία τους λόγω του φύλου τους.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις παρεμβάσεις, τόσο από βουλευτές, όσο και από την Επίτροπο Διοικήσεως ώστε να βρεθεί λύση από το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται πως μέχρι σήμερα, κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί εφικτό. Ήδη οι γυναίκες υπαξιωματικοί απέρριψαν την συμβιβαστική πρόταση των Υπουργείων, που είχαν προτείνει μισθολογική αύξηση 70 ευρώ ως αντιπρόταση στα αιτήματα τους, για την επαγγελματική τους ανέλιξη στη βάση της ισότητας με τους άνδρες συναδέλφους τους.
Με την πρότασή του τότε το Υπουργείο Άμυνας είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, αφού γινόταν παραχώρηση αφορά μόνο τις υπαξιωματικούς της 5ης, 6ης και 7ης σειράς, αφήνοντας εκτός τις υπαξιωματικούς της 8ης σειράς.
Ως εκ τούτου, οι βουλευτές της Επιτροπής, έκριναν αναγκαίο να εγγράψουν το θέμα ξανά ώστε να διαφανεί εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο ζήτημα που προκύπτει και στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν μάλιστα από το Υπουργείο Άμυνας να πραγματοποιηθεί σύγκριση μεταξύ των γυναικών υπαξιωματικών που προέρχονται από διαφορετικές σειρές εθελοντριών, με σκοπό να εξαχθούν συμπεράσματα οικονομικού χαρακτήρα.
Σε επιστολή του, το Υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε αρμοδίως την πρόεδρο της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ότι η σύγκριση που τους έχει ζητηθεί, επιχειρήθηκε αλλά δεν κατέστη εφικτή επικαλούμενο αντικειμενικές δυσκολίες και το θέμα παραπέμφθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, για περαιτέρω διερεύνηση.
Παράλληλα, το Υπουργείο Άμυνας, στην επιστολή του σημειώνει πως έχει απευθυνθεί προς το Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο πρότεινε δύο λύσεις με σκοπό τη βελτίωση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων που λαμβάνουν οι Υπαξιωματικοί του στρατού, κατά την ηλικία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης.
Οι δύο λύσεις τις όποιες έχει προτείνει το Υπουργείο Άμυνας είναι :
-Θεσμοθέτηση κατώτατης επαγγελματικής σύνταξης, 1000 ευρώ, για τα μέλη του Στρατού της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα για τους Υπαξιωματικούς (Συμβασιούχους και Μόνιμους) ή
-Πλασματικη αναγνώριση πρόσθετης συντάξιμης υπηρεσίας για όσους Υπαξιωματικούς δεν συμπληρώνουν τους 400 μήνες συντάξιμης υπηρεσίας, με ανώτατο όριο τα έξι έτη, δηλαδή τα έτη που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα μεταξύ της ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης και της ηλικίας στην οποία ο Υπαξιωματικός λαμβάνει τη θεσμοθετημένη σύνταξη δυνάμει του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου.
Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Άμυνας έχει θέσει υπόψιν του Υπουργείου Οικονομικών τις θέσεις που διατυπώθηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, ανάμεσα στην πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κα Μαρία Στυλιανού Λοττίδου και την Επίτροπο Ισότητας Φύλων, κα Τζόζη Χριστοδούλου και το υπουργό Άμυνας, Μιχάλη Γιωργάλλα, για το ζήτημα. «Το Υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε συνεχή αξιολόγηση και επεξεργασία των Κανονισμών που διέπουν τους όρους εργασίας των μελών του Στρατού της Δημοκρατίας», καταλήγει η επιστολή.