Αυξημένα τα περιστατικά λοιμώξεων στο Μακάρειο μετά το άνοιγμα των σχολείων

Ως ήταν αναμενόμενο, λίγες ημέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, αυξήθηκε ο αριθμός των περιστατικών λοιμώξεων σε παιδιά, κυρίως του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού, με την πληρότητα στην Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου να φτάνει μέχρι και το 90%.

Τα περισσότερα παιδιά που νοσηλεύονται, αυτό το διάστημα στο Μακάρειο, είναι κυρίως βρέφη, ενώ η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία, αφού τα πλείστα λαμβάνουν εξιτήριο μετά από τρεις με τέσσερις ημέρες. Η εικόνα της κατάστασης στο νοσοκομείο, αναμένεται ότι θα αλλάξει τον χειμώνα και αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό, τόσο από το εάν θα υπάρξει έξαρση του ιού, RSV όσο και από το εάν θα υπάρξει μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία θα είναι ικανή να επηρεάσει τα μικρά παιδιά.

Ως εκ τούτου, όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER, ο δρ Αβραάμ Ηλία, πέραν της έναρξης της σχολικής χρονιά και τον συγχρωτισμό μικρών παιδιών σε κλειστούς χώρους, εστία της μεταφοράς των μικροβίων είναι τα μεγαλύτερα παιδιά, τα οποία μεταβαίνουν στο σχολείο χωρίς συμπτώματά, έρχονται σε επαφή με μικρότερα παιδιά της οικογένειας, τα οποία στη συνέχεια χρειάζονται περίθαλψη. «Τα παιδιά συνήθως παρουσιάζουν υψηλό πυρετό και ανορεξία. Είναι κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο, για αυτό δεν μπορώ να πω ότι έχουμε έξαρση επιδημιών αυτό το διάστημα, αφού η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί», είπε.

Αυτό που προτείνει στους γονείς, ο δρ Ηλία, είναι να περιορίζουν τα παιδιά τους για τουλάχιστον μια ημέρα, εάν και εφόσον αντιληφθούν τα συμπτώματα, όπως επίσης θα πρέπει να τηρούν ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής. «Τα παιδιά με συμπτώματα, δεν πρέπει να πηγαίνουν σχολείο, γιατί εάν πάνε, είναι πολύ πιθανό να μεταδώσουν τη λοίμωξη σε άλλα παιδιά, και αυτά στη συνέχεια στα μέλη της οικογένειάς τους. Θα πρέπει να παραμένουν περιορισμένα μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα τους», σημείωσε.

Ο περασμένος χειμώνας στην Κύπρο, είχε χαρακτηριστεί από αύξηση των περιπτώσεων σοβαρής μικροβιακής πνευμονίας με επιπλοκές, κάτι που εάν και δεν αναμένεται να δούμε και φέτος, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα. Η έκβαση των δεδομένων θα εξαρτηθεί από το εάν θα υπάρξει επιδημία του RSV, αύξηση των περιστατικών της Γρίπης ΄Α, αλλά και της covid-19 σε παιδιά.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο δρ Ηλία, «ο RSV, ο οποίος προσβάλει παιδιά κάτω των δύο ετών, γίνεται η κυρία αιτία εισαγωγής παιδιών στα νοσοκομεία κατά τους χειμερινούς μήνες και είναι ένα αίτιο θανάτου πολλών παιδιών λόγω των επιπλοκών του. Επίσης, η αύξηση εισαγωγών θα εξαρτηθεί και από τον ιό της Γρίπης Ά΄. Όμως έχουμε και τον κορωνοϊό, ο οποίος παρόλο που το στέλεχος που επικρατεί, αυτή την περίοδο, φαίνεται να μην είναι τόσο επικίνδυνο για τα παιδιά εντούτοις είναι ένας ιός που θα οδηγήσει τα παιδιά στο νοσοκομείο. Αυτό τον καιρό, νοσηλεύονται ένα με δύο παιδιά με κορωνοϊο στο Μακάρειο. Εάν όμως εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του ιού τον χειμώνα, τα πράγματα ίσως είναι διαφορετικά», είπε.

Επί της ουσίας, οι επόμενοι μήνες είναι και αυτοί που θα καθορίσουν την επιδημιολογική εικόνα που αφορά τα παιδιά, και ως φαίνεται εάν δεν τηρούνται οι κανόνες ατομικής προστασίας, δεν αποκλείεται να βρεθούμε ενώπιον νέων εξάρσεων σε λοιμώξεις που θα είναι ικανές να περιορίσουν τα μικρά παιδιά στο σπίτι.

Δειτε Επισης

Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της
Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα
Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ