Αυξημένα τα περιστατικά λοιμώξεων στο Μακάρειο μετά το άνοιγμα των σχολείων

Ως ήταν αναμενόμενο, λίγες ημέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, αυξήθηκε ο αριθμός των περιστατικών λοιμώξεων σε παιδιά, κυρίως του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού, με την πληρότητα στην Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου να φτάνει μέχρι και το 90%.

Τα περισσότερα παιδιά που νοσηλεύονται, αυτό το διάστημα στο Μακάρειο, είναι κυρίως βρέφη, ενώ η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία, αφού τα πλείστα λαμβάνουν εξιτήριο μετά από τρεις με τέσσερις ημέρες. Η εικόνα της κατάστασης στο νοσοκομείο, αναμένεται ότι θα αλλάξει τον χειμώνα και αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό, τόσο από το εάν θα υπάρξει έξαρση του ιού, RSV όσο και από το εάν θα υπάρξει μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία θα είναι ικανή να επηρεάσει τα μικρά παιδιά.

Ως εκ τούτου, όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER, ο δρ Αβραάμ Ηλία, πέραν της έναρξης της σχολικής χρονιά και τον συγχρωτισμό μικρών παιδιών σε κλειστούς χώρους, εστία της μεταφοράς των μικροβίων είναι τα μεγαλύτερα παιδιά, τα οποία μεταβαίνουν στο σχολείο χωρίς συμπτώματά, έρχονται σε επαφή με μικρότερα παιδιά της οικογένειας, τα οποία στη συνέχεια χρειάζονται περίθαλψη. «Τα παιδιά συνήθως παρουσιάζουν υψηλό πυρετό και ανορεξία. Είναι κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο, για αυτό δεν μπορώ να πω ότι έχουμε έξαρση επιδημιών αυτό το διάστημα, αφού η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί», είπε.

Αυτό που προτείνει στους γονείς, ο δρ Ηλία, είναι να περιορίζουν τα παιδιά τους για τουλάχιστον μια ημέρα, εάν και εφόσον αντιληφθούν τα συμπτώματα, όπως επίσης θα πρέπει να τηρούν ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής. «Τα παιδιά με συμπτώματα, δεν πρέπει να πηγαίνουν σχολείο, γιατί εάν πάνε, είναι πολύ πιθανό να μεταδώσουν τη λοίμωξη σε άλλα παιδιά, και αυτά στη συνέχεια στα μέλη της οικογένειάς τους. Θα πρέπει να παραμένουν περιορισμένα μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα τους», σημείωσε.

Ο περασμένος χειμώνας στην Κύπρο, είχε χαρακτηριστεί από αύξηση των περιπτώσεων σοβαρής μικροβιακής πνευμονίας με επιπλοκές, κάτι που εάν και δεν αναμένεται να δούμε και φέτος, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα. Η έκβαση των δεδομένων θα εξαρτηθεί από το εάν θα υπάρξει επιδημία του RSV, αύξηση των περιστατικών της Γρίπης ΄Α, αλλά και της covid-19 σε παιδιά.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο δρ Ηλία, «ο RSV, ο οποίος προσβάλει παιδιά κάτω των δύο ετών, γίνεται η κυρία αιτία εισαγωγής παιδιών στα νοσοκομεία κατά τους χειμερινούς μήνες και είναι ένα αίτιο θανάτου πολλών παιδιών λόγω των επιπλοκών του. Επίσης, η αύξηση εισαγωγών θα εξαρτηθεί και από τον ιό της Γρίπης Ά΄. Όμως έχουμε και τον κορωνοϊό, ο οποίος παρόλο που το στέλεχος που επικρατεί, αυτή την περίοδο, φαίνεται να μην είναι τόσο επικίνδυνο για τα παιδιά εντούτοις είναι ένας ιός που θα οδηγήσει τα παιδιά στο νοσοκομείο. Αυτό τον καιρό, νοσηλεύονται ένα με δύο παιδιά με κορωνοϊο στο Μακάρειο. Εάν όμως εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του ιού τον χειμώνα, τα πράγματα ίσως είναι διαφορετικά», είπε.

Επί της ουσίας, οι επόμενοι μήνες είναι και αυτοί που θα καθορίσουν την επιδημιολογική εικόνα που αφορά τα παιδιά, και ως φαίνεται εάν δεν τηρούνται οι κανόνες ατομικής προστασίας, δεν αποκλείεται να βρεθούμε ενώπιον νέων εξάρσεων σε λοιμώξεις που θα είναι ικανές να περιορίσουν τα μικρά παιδιά στο σπίτι.

Δειτε Επισης

Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Post2Santa για αποστολή γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής
Ψηφίστηκε νόμος για κύρωση συμφωνίας ΚΔ-Ελλάδας για φυσικές καταστροφές
Ανακαλούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα για πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών
Δεν αλλάζει το νομοσχέδιο για Συνήγορο του Ασθενή το Υπ. Υγείας-Μπήκε στο τελικό στάδιο στη Βουλή
«Μαθητές καπνίζουν, σπάζουν παράθυρα, κρέμονται από τα παράθυρα»-Αρκετές καταγγελίες για λεωφορεία
Αποσύρθηκαν από την κυπριακή αγορά παιδικά προϊόντα
Εντός έξι μηνών ολοκληρώνονται οι προσφορές για το δρόμο Πάφου και Πόλης-Εκτιμήσεις για κόστος 90 εκ.
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας λόγω υπερπληρότητας και ελλείψεων