Ικανοποίηση μελών Επ. Προσφύγων με απόφαση Ανωτάτου για τις τ/κ περιουσίες

Ικανοποίηση εξέφρασαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων την Τετάρτη σχετικά με την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου να απορρίψει την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τροποποιητικού νόμου που προνοεί για έλεγχο της στατικής επάρκειας των τουρκοκυπριακών κατοικιών και επαγγελματικών υποστατικών, τα οποία θα παραχωρούνται από εδώ και στο εξής σε δικαιούχους πρόσφυγες.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε ότι για τα μέλη της επιτροπής επρόκειτο από την αρχή για θέμα ασφάλειας των πολιτών, προσθέτοντας πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί να υιοθετήσει από εκείνη τη στιγμή τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια των συμπολιτών μας, δυστυχώς επικαλέστηκε το ζήτημα της διάκρισης των εξουσιών».

«Δεν αντιμετωπίζονται έτσι πολιτικά ζητήματα και ζητήματα ασφάλειας και αξιοπρέπειας του προσφυγικού κόσμου», σημείωσε ο κ. Κέττηρος, συμπληρώνοντας ότι αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά ότι οι γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι θέσφατο και πως αυτό θα πρέπει να το προσέξουν και οι υπηρεσιακοί υπάλληλοι των υπουργείων, αλλά και κάποιοι βουλευτές, «οι οποίοι νόμιζαν ότι κακώς καταθέσαμε την πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία υπερψηφίστηκε και για την οποία υπήρξε αρκετή καθυστέρηση εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Στις δικές του δηλώσεις, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και εισηγητής της πρότασης νόμου Νίκος Γεωργίου εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματος για την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου να απορρίψει την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας και προσέθεσε πως σκοπός του νόμου είναι να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών που καλούνται είτε να ζήσουν τις οικογένειές τους σε τ/κ ακίνητη ιδιοκτησία με αξιοπρέπεια και ασφάλεια, είτε να ασκήσουν το επιτήδευμά τους μέσα από τα επαγγελματικά υποστατικά.

«Ο νόμος κρίθηκε ότι δεν είναι αντίθετος, ούτε και ασύμφωνος με τις πρόνοιες του Συντάγματος, όπως επικαλέστηκε και προώθησε στην αναφορά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο», σημείωσε ο κ. Γεωργίου, προσθέτοντας πως καθίσταται πλέον νομοθεσία, για την κατάθεση, προώθηση και ομόφωνη ψήφιση της οποίας από τη Βουλή πρωτοστάτησε - όπως είπε - ο ΔΗΣΥ.

Υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι η πρώτη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε για ζήτημα που αφορούσε τον προσφυγικό κόσμο.

Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προχωρήσει με τη δημοσίευση και στη συνέχεια ο Κηδεμόνας των Τ/κ περιουσιών θα πρέπει να προχωρήσει μέσα από το ταμείο του στις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του νόμου.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ