Ένσταση στην κράτηση του 49χρονου για το φονικό στον Ύψωνα-Κατήγγειλε απειλές και επίθεση στις Κεντρικές

Μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν απάντησαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λεμεσού, ο 49χρονος και ο 54χρονος που κατηγορούνται για το διπλό φονικό που διαπράχθηκε στις 29 Ιουνίου, έξω από μπυραρία στον Ύψωνα με θύματα τον Μάριο Ονισηφόρου και τον Μιχάλη Μιχαήλ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυο κατηγορούνται για φόνο εκ προμελέτης και τραυματισμό τρίτου προσώπου, φίλου των δύο θυμάτων. Αμφότεροι απάντησαν μη παραδοχή στις κατηγορίες και το Δικαστήριο όρισε τη συνέχιση της ακρόασης της υπόθεσης εντός Νοεμβρίου, ενώ διέταξε την κράτησή του 54χρονου ως υπόδικου στις Κεντρικές Φυλακές.

Ένσταση στην κράτηση

Σε ότι αφορά τον 49χρονο, ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξανδρος Κληρίδης, έφερε ένσταση στην κράτηση του σημειώνοντας πως θεωρεί ότι, «υπό τις συνθήκες και με βάση όλα τα δεδομένα που έχει ενώπιον του το Σεβαστό Δικαστήριο ο κατηγορούμενος θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος και η εξασφάλιση της παρουσίας του κατά την ακρόαση της υπόθεσης να εξασφαλιστεί με ορούς που μπορεί να εισηγηθεί ο κατηγορούμενος και αποφασιστούν από το Δικαστήριο».

Αναφορικά με την πιθανότητα καταδίκης στο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει, ο κ. Κληρίδης εξήγησε πως, «σε περίπτωση που η κατηγορούσα αρχή βασίζει το αίτημα της για συνέχιση την κράτηση του κατηγορουμένου στο κίνδυνο φυγοδικίας, τότε το Δικαστήριο πρέπει να εξετάσει τους αντικειμενικούς παράγοντες οι οποίοι είναι η σοβαρότητα του αδικήματος, οι ποινές που προνοεί ο νομός και η πιθανότητα καταδίκης του κατηγορουμένου».

Είναι η θέση μας, πρόσθεσε, «ότι στη βάσει του μαρτυρικού υλικού που έχει προσκομιστεί ενώπιον σας κατά την προηγουμένη εμφάνιση, η πιθανότητα καταδίκης του κατηγορουμένου στο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει είναι ελάχιστη έως και απίθανη αφής στιγμής πουθενά δεν φαίνεται να υπάρχει μαρτυρία ως προς την διάπραξη αδικήματος «φόνου εκ προμελέτης» όπως φαίνεται στο κατηγορητήριο».

«Η κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης σύμφωνα με την νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου χρειάζεται ειδική και συγκεκριμένη μαρτυρία ως προς τις ενέργειες που υπήρξαν και δείχνουν την προμελέτη. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι ενέργειες τότε δεν υπάρχει το αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης», υπέδειξε ο συνήγορος υπεράσπισης.

Οι συνθήκες στις Κεντρικές

Στη συνέχεια, αφού διήλθε της σχετικής Νομολογίας, ο κ. Κληρίδης υπογράμμισε πως, «ο ουσιαστικός λόγος ένστασης στην περαιτέρω κράτηση του Κατηγορουμένου είναι οι ιδίες οι συνθήκες κρατήσεις που επικρατούν στις Κεντρικές Φυλακές αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κατηγορούμενος εντός των Κεντρικών Φυλακών».

«Είναι φανερό» είπε ο κ. Κληρίδης, «ότι οποιοδήποτε άτομο βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές όπως και ο Κατηγορούμενος, δέχεται παραβίαση του Ανθρωπίνου Δικαιώματος του όπως αυτό εντοπίζεται στο Άρθρο 3 της Συμβάσης αλλά και το Άρθρο 8 του Συντάγματος. «Ουδείς υποβάλλεται εις βασανιστήρια ή εις απάνθρωπον ή ταπεινωτικήν τιμωρίαν ή μεταχείρισιν.»

Και πρόσθεσε: «Είναι υποχρέωση του Δικαστηρίου σε κάθε περίπτωση που αποφασίζει οποιοδήποτε ζήτημα πόσο μάλλον την στέρηση της ελευθέριας ενός ατόμου, να αποφασίσει με τρόπο που να διασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων και άρθρων του Συντάγματος».

Σωματικές επιθέσεις στον κατηγορούμενο

Στη συνέχεια ο συνήγορος υπεράσπισης, κατήγγειλε πως ο κατηγορούμενος έχει δεχθεί σωματικές επιθέσεις και σωματική βλάβη εντός των Κεντρικών Φυλακών, την οποία έχει καταγγείλει, πλην όμως οι Φυλακές δεν φαίνεται να μπορούν να του παρέχουν την ασφάλεια που χρειάζεται, όπως ανέφερε ο κ. Κληρίδης.

Και συνέχισε λέγοντας πως, «ο κατηγορούμενος δέχεται απειλές για την ζωή του για τις οποίες έχει δώσει κατάθεση στην Αστυνομία πλην όμως και πάλι δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποια επιπλέον ενέργεια υπέρ της περαιτέρω διαφύλαξης της ασφαλείας του κρατουμένου».

Μάλιστα υποστήριξε πως, «ο κατηγορούμενος χρειάζεται συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή καθημερινά για την υγειά του η οποία και πάλι δεν μπορεί να του χορηγηθεί από την Κεντρική Φυλακή όπως πρέπει με αποτέλεσμα η υγειά του κατηγορουμένου να χειροτερεύει».

Στην κατάληξη του ο Αλέξανδρος Κληρίδης υπενθύμισε πως, «ο κατηγορούμενος είναι Κύπριος, μόνιμος κάτοικος Κύπρου, με περιορισμένη οικονομική δυνατότητα, χωρίς οποιαδήποτε σχέση ή διασύνδεση με το εξωτερικό και χωρίς καμία ικανότητα να μπορέσει να φύγει από την Κυπριακή Δημοκρατία».

«Για τους πιο πάνω λόγους θεωρούμε ότι το Δικαστήριο δεν θα πρέπει να αποφασίσει την συνέχιση της κράτησης του ατόμου και θα πρέπει να τεθούν όροι για την εξασφάλιση της παρουσίας του Κατηγορουμένου κατά την ακρόαση της υπόθεσης», κατέληξε ο κ. Κληρίδης.

Το Κακουργιοδικείο αναμένεται να ανακοινώσει αύριο την απόφαση του στην ένσταση κράτησης για τον 49χρονο.

Δειτε Επισης

Μυστήριο με άγνωστη φυλή που ζει στον Αμαζόνιο-Φωτογραφίες φέρνουν στο φως στοιχεία για τη ζωή τους
Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός που φρουρούσε τον 49χρονο δραπέτη
Από την γαστρεντερίτιδα στην κλινική και τελικά στην απόδραση-Στη δημοσιότητα η φωτογραφίες του 49χρνου
Απέδρασε κρατούμενος που νοσηλευόταν υπό αστυνομική φρούρηση σε ιδιωτική κλινική
Φιντάν σε Αλ Τζολάνι: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως θέση για το PKK στη Συρία»
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από συντριβή μικρού αεροπλάνου στο κέντρο τουριστικής πόλης της Βραζιλίας
Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των υπηρεσιών που διέθεταν πληροφορίες για τον 50χρονο δράστη στο Μαγδεμβούργο
Πυκνή τροχαία κίνηση στον Καλοπαναγιώτη λόγω του Χριστουγεννιάτικου Χωριού-Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε