Οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία ο Καλλής-«Αναντικατάστατος… Το κεφάλαιο των αγνοουμένων κάπου εδώ κλείνει»

Ο Ξενοφών Καλλής, είναι αναντικατάστατος είπε στον επικήδειο λόγο του ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το κεφάλαιο των αγνοουμένων κάπου εδώ κλείνει, «τώρα που αυτός που κρατούσε το κλειδί της γνώσης, της θέλησης και μιας τεράστιας πείρας οδεύει σήμερα στην τελευταία του κατοικία».

Επί σειρά ετών προϊστάμενος της υπηρεσίας αγνοουμένων και εσχάτως σύμβουλος του Προεδρικού Επιτρόπου για ανθρωπιστικά θέματα, ο Ξενοφών Καλλής, κηδεύτηκε την Τρίτη μέσα σε κλίμα βουβού πόνου. Ο εκλιπών έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Η κηδεία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στο Δάλι, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Γεώργιου Τσιτσικώστα, της Eπικεφαλής για ανθρωπιστικά θέματα και θέματα αγνοουμένων και εγκλωβισμένων, Άννας Αριστοτέλους, του πρώην Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτη Φωτίου, πολιτικών αξιωματούχων, στρατιωτικών, εκπροσώπων κομμάτων και οργανώσεων. Στην κηδεία παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνια εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών και Τουρκοκύπριοι.  

Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος ο οποίος μίλησε για τη ζωή και το έργο του εκλιπόντος, ενώ η κηδεία τελέστηκε δημοσία δαπάνη.

Στον επικήδειο λόγο του ο κ. Παράσχος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο εκλιπών ήταν η ψυχή και η συνείδηση της τραγωδίας των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας ότι  έμοιαζε να τους γνωρίζει όλους προσωπικά «που πάππον ως αγγόνιν», προσθέτοντας ότι τους αφοσιώθηκε και τους πρόσφερε αφιλοκερδώς και με απόλυτη πίστη τη ζωή του.

Μιλώντας για το έργο και την προσφορά του Ξενοφώντα Καλλή ο κ. Παράσχος είπε ότι ο εκλιπών διετέλεσε σύμβουλος του Ελληνοκύπριου Εκπροσώπου στη Διερευνητική επιτροπή των Αγνοουμένων, ηγήθηκε του Προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές, ήταν εργαλείο στο πρόγραμμα εκταφών της ΔΕΑ, ενώ εσχάτως υπήρξε σύμβουλος του Προεδρικού Επιτρόπου για ανθρωπιστικά θέματα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Ξενοφών Καλλής γνώριζε τις οικογένειες των αγνοουμένων λέγοντας ότι «ήξερε τις τραγικές ιστορίες του καθενός, γνώριζε τον πόνο τους και ήξερε γι’ αυτό να τους προστατεύει», είπε.

DOC.20230926.5577472.thumbnail_1000013865 (Copy)

DOC.20230926.5577471.thumbnail_1000013868 (Copy)

DOC.20230926.5577432.assets_gallery_5267_77565 (Copy)

Επεσήμανε ακόμη ότι ο εκλιπών ψηλαφούσε τα προβλήματα των συγγενών των αγνοουμένων και βοηθούσε όσο περισσότερο μπορούσε αντιλαμβανόμενος το χρέος της Πολιτείας έναντι τους, χωρίς ωστόσο να έχει ο ίδιος τα μέσα που έχει ένα κράτος.

«Δεν διαχώριζε τους αγνοούμενους σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ήξερε όμως να διαχωρίζει τα πράγματα και καταλάβαινε πολύ καλά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος δικοινοτικό και η Κυβέρνηση οφείλει να συμπεριφέρεται ως Κυβέρνηση όλων και να συνδράμει την ανάγκη του πολίτη», ανέφερε.

Ο κ. Παράσχος αναφέρθηκε ακόμη σε ιστορικά γεγονότα που αφορούσαν την τύχη των αγνοουμένων, εξαίροντας τον ρόλο του Ξενοφώντα Καλλή. Σημείωσε ότι το πρόγραμμα της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) που εγκαινιάστηκε το 2005 απέφερε τα πρώτα αποτελέσματα το 2006 υποδεικνύοντας  ότι από τότε μέχρι σήμερα έχουν εκταφεί 1.204 από τις 2.002 και ταυτοποιήθηκαν 1.034, ενώ αγνοούνται ακόμα 768 Ελληνοκύπριοι και 200 Τουρκοκύπριοι.

DOC.20230926.5577432.assets_gallery_5267_77565 (Copy)

DOC.20230926.5577431.assets_gallery_5267_77573 (Copy)

Ο κ. Παράσχος δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια το καύσιμο της όλης διαδικασίας για ταυτοποίηση των αγνοουμένων, που είναι οι πληροφορίες έχει εξαντληθεί καθότι σχεδόν όλοι όσοι γνώριζαν πού ετάφησαν αγνοούμενοι το 1974 έχουν φύγει από τη ζωή.

Μίλησε ακόμη για την συμβολή του εκλιπόντα στο «πρωτοφανές εγχείρημα» της εκταφής μετά από 41 χρόνια του μεταγωγικού αεροπλάνου Νοράτλας, που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά το 1974 και τον εντοπισμό των λειψάνων των επιβαινόντων καταδρομέων.  

Σημείωσε ακόμη ότι τον Νοέμβριο του 2017, ο Ξενοφών Καλής ξεκίνησε άλλη μια επιχείρηση εκταφών, αυτή των οστών 31 ασθενών του νοσοκομείου Αθαλάσσας που τάφηκαν κάτω από τα ερείπια των βομβαρδισμένων από τουρκικά αεροσκάφη στις 20 Ιουλίου 1974.

Ο κ. Παράσχος είπε ακόμη ότι ο εκλιπών ήταν ένας πολύ φωτεινός άνθρωπος, ευρύτατης μόρφωσης που είχε τη μοναδική δυνατότητα να ανοίγει καινούργια παράθυρα θέασης στον κόσμο γεμάτα νέες ιδέες και προοπτικές.

«Μιλώντας χθες με ένα από τους στενούς του συνεργάτες συμφωνήσαμε ότι ο Ξενοφών Καλλής, είναι αναντικατάστατος. Γι’ αυτό κι εγώ εκτιμώ ότι το κεφάλαιο των αγνοουμένων κάπου εδώ κλείνει, τώρα που αυτός που κρατούσε το κλειδί της γνώσης, της θέλησης και μιας τεράστιας πείρας  οδεύει σήμερα στην τελευταία του κατοικία», ανέφερε ο κ. Παράσχος.

Αποχαιρετώντας τον Ξενοφώντα Καλλή ο κ. Παράσχος απήγγειλε δύο στοίχους που όπως είπε συγκινούσαν πολύ τον εκλιπόντα: «Ώρα καλή σου Βαγορή που 'ρτες που την αγχόνην, είμαστεν αγνοούμενοι που πάππον ως αγγόνιν!»

DOC.20230926.5577429.assets_gallery_5267_77574 (Copy)

DOC.20230926.5577427.assets_gallery_5267_77564 (Copy)

DOC.20230926.5577425.assets_gallery_5267_77566 (Copy)

Δειτε Επισης

Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσίασε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικών του εκδηλώσεων
Τ. Χατζηττοφή: «Είμαι αποφασισμένη να κινητοποιήσω τους πάντες κατά του εξισλαμισμού της Κύπρου»
Θα συνεχίσει την «Προίκα του Μωρού» το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Διακοπή παροχής νερού σε Κελλιά και Τρούλλους, λόγω διαρροής
Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για Κύπρο-Κεντρικός άξονας η μέγιστη δυνατή απορρόφηση
Πρόθυμη για διάλογο, ώστε να βρεθεί ολιστική λύση με τους γιατρούς, δηλώνει η Κυβέρνηση
Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ανέμους από τη Μετεωρολογική
Επισπεύδεται η εφαρμογή του σχεδίου Δημοτικών Αποβλήτων
Δεν προκύπτει αδίκημα για το λειτουργό ΥΠΑΝ που καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση