Ασφυκτιούν από παράνομους τα εργοτάξια, κέντρα αναψυχής και ξενοδοχεία-Ψάχνουν μέτρα

Το τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους ανέδειξαν οι έλεγχοι που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες η Υπηρεσία Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας, καθώς με βάση τα στοιχεία, από τους αδήλωτους που εντοπίστηκαν σε εργοτάξια, κέντρα αναψυχής και ξενοδοχεία, το 66% ήταν αλλοδαποί από τρίτες χώρες, κάτι που υποδηλώνει και την κατάσταση που επικρατεί σε αυτούς τους χώρους εργασίας.

Εξάλλου, με βάση τα ίδια στοιχεία, από τους 1.387 εργοδοτουμένους που εξετάστηκαν, ποσοστό 36% ή 502 άτομα ήταν αλλοδαποί από τρίτες χώρες, δηλαδή ένας στους τρεις. Σημειώνεται ότι, για την παράνομη και αδήλωτη εργασία, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 157.9000 ευρώ, ενώ εντοπίστηκαν συνολικά 204 παράνομοι εργαζόμενοι και 98 αδήλωτοι.

Πάντως, από την πλευρά τους οι άμεσα επηρεαζόμενοι επαγγελματικοί κλάδοι, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την επικρατούσα κατάσταση, καταδικάζοντας την αδήλωτη εργασία, ενώ ζητούν την ίδια ώρα λήψη μέτρων από την πολιτεία, ούτως ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο αυτές οι περιπτώσεις.

Θέλουν εφαρμογή της στρατηγικής απασχόλησης οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Ένας από τους κλάδους που επηρεάζεται αρκετά έντονα με την παράνομη και αδήλωτη εργασία, φαίνεται ότι είναι οι υπάλληλοι ξενοδοχείων, οι οποίοι καλούνται να δουλέψουν ασταμάτητα ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου τα ξενοδοχεία πλημμυρίζουν από τουρίστες.

Λαμβάνοντας υπόψη και τους πρόσφατους ελέγχους που πραγματοποίησε το Υπουργείο Εργασίας, ο Γ. Γ. της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νεόφυτος Τιμινής, σε δηλώσεις του στον REPORTER, ζήτησε όπως εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για παράνομη και αδήλωτη εργασία. «Δυστυχώς, η αδήλωτη εργασία θα μεγαλώνει και θα πρέπει να γίνεται η αναγκαία πρόληψη για να μειώνεται ο αριθμός. Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να εφαρμόζεται η στρατηγική απασχόλησης, ενώ πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν πιο πολλές κατηγορίες εργαζομένων από τρίτες χώρες μέσα στα ξενοδοχεία. Το γεγονός ότι υπάρχουν επίσης και οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι παράνομοι, αφήνουν το δικαίωμα στους κακούς εργοδότες να τους χρησιμοποιούν ως φθηνή εργατική δύναμη αυτούς τους ανθρώπους και αδήλωτους μέχρι να ολοκληρωθεί η σεζόν».

Γι’ αυτό τον λόγο, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, αναμένουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, όπου θα καλέσει το Υπουργείο Εργασίας τους κοινωνικούς εταίρους για συζήτηση της στρατηγικής απασχόλησης, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. «Στο στάδιο που βρισκόμαστε, ένας συντεχνιακός επιθεωρητής, επιθεωρεί τους χώρους εργασίας και το πρώτο πράγμα που βλέπει είναι ότι αυξήθηκαν αισθητά οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες. Υπάρχει όμως μια δυσκολία, στο να κατηγοριοποιήσει τους εργαζομένους και να γνωρίζει εάν κάποιος είναι παράνομος ή νόμιμος. Εκείνο που γίνεται με την πρώτη επαφή, είναι το κατά πόσο εφαρμόζει τη συλλογική σύμβαση ο εργοδότης και από εκεί και πέρα ξεκινά η εις βάθος έρευνα».

Όλοι εργαζόμενοι, ξεκαθάρισε ο κ. Τιμινής, πρέπει να παίρνουν τα δικαιώματά τους και να εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση και από εκεί και πέρα θα ελεγχθούν οι αδήλωτοι. «Ο ρόλος μας, δεν είναι να αστυνομεύομαι, αλλά ο ρόλος μας είναι να δούμε ότι εφαρμόζεται η Νομοθεσία, οι θεσμοί και ιδιαίτερα η συλλογική σύμβαση. Στις περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται, έχουμε ήδη εγείρει εργατικές διαφορές σε ξενοδοχειακές μονάδες και μέτρα λαμβάνονται εκεί και όπου χρειαστεί. Ωστόσο, όσο αφορά την αδήλωτη εργασία, πρέπει να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι».

Δεν βρίσκουν προσωπικό για τις οικοδομές

Στην έλλειψη προσωπικού αποδίδει την αύξηση των προσώπων που εργάζονται από τρίτες χώρες και τα όσα λαμβάνουν χώρα στον κατασκευαστικό κλάδο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, Στέλιος Γαβριήλ, αφού όπως υπέδειξε, οι μισθοί στον κατασκευαστικό κλάδο είναι αρκετά υψηλοί και από τους πιο ψηλούς στην αγορά, καθώς είναι από τα πιο σκληρά επαγγέλματα σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Γαβριήλ, «στην προσπάθεια κάποιοι υπεργολάβοι και όχι εργολάβοι, που αναλαμβάνουν εργασίες όπως κτίσματα και οικοδομικές εργασίες, να βρουν προσωπικό, προχωρούν στην πρόσληψη προσώπων από τρίτες χώρες και κυρίως από Συρία».

Άποψη των εργολάβων οικοδομών, είναι ότι πρέπει να δοθεί ένας καθεστώς σε αυτά τα άτομα, συμπληρωματικής προστασίας, όπου θα εργοδοτούνται στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά κάτω από συγκεκριμένη Νομοθεσία. «Στον κατασκευαστικό κλάδο είναι νομοθετημένα τα βασικά άρθρα της συλλογικής σύμβασης, όπως το ωράριο, οι υπερωρίες, το ταμείο πρόνοιας και το φιλοδώρημά τους, αλλά δυστυχώς, υπάρχουν οι κακοί εργοδότες οι οποίοι εργοδοτούν πρόσωπα που είναι χωρίς καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας και έτσι θεωρούνται παράνομοι».

Πάντως, ο Σύνδεσμος Εργολάβων Οικοδομών, είναι σε συνεχή επαφή με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων που κάνει τους ελέγχους για να μπορέσουν να περιορίσουν το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας. «Είναι κάτι που εξετάζουμε με το αρμόδιο υπουργείο για να το μηδενίσουμε και γίνονται ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση».

«Δεν γνωρίζουν οι εργοδότες στα κέντρα αναψυχής ότι οι εργαζόμενοι είναι παράνομοι»

Στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουν οι ίδιοι οι εργοδότες εάν το προσωπικό τους εργάζεται παράνομα στάθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, ο οποίος ανέφερε ότι, «υπάρχει το δικαίωμα να απασχολούνται αιτητές πολιτικού ασύλου, τους οποίους το δικαίωμα αφαιρείται αυτόματα εάν δεν εγκριθούν οι αιτήσεις τους, χωρίς όμως να ειδοποιείται ο εργοδότης».

Οπότε, εξήγησε ο κ. Λεβέντης, ένας νόμιμος εργοδότης, ο οποίος μέσα σε νόμιμα πλαίσια και διαδικασίες επιχείρησε να εργοδοτήσει ένα αιτητή πολιτικού ασύλου, ξαφνικά μένει εκτεθειμένος γιατί έχει απορριφθεί η αίτησή του. «Αυτόματα θεωρείται παράνομος και ασφαλώς απασχολείται παράνομα. Εάν όμως ο εργοδότης δεν το γνωρίζει αυτό, πόση μπορεί να είναι ευθύνη του;».

Το αναγκάζεται κάποιος στα μέσα μιας τουριστικής περιόδου, πρόσθεσε ο κ. Λεβέντης, «να εργοδοτήσει κάποιον, σημαίνει ότι έχει καταβάλει κι άλλες προσπάθειες να βρει προσωπικό, έχει σκοντάψει σε δυσκολίες και μπήκε σε αυτό τον δύσκολο πειρασμό και δίλημμα να εργοδοτήσει άρον-άρον κάποιους για να κάνει τη δουλειά του, παρά να μείνει εκτεθειμένος μπροστά στους επισκέπτες του».

Έτσι, το πιο σημαντικό πρόβλημα ουσιαστικά που απασχολεί τα κέντρα αναψυχής, είναι η έλλειψη προσωπικού, με τον κ. Λεβέντη να καλεί την πολιτεία να αρχίσει να ζητά λύσεις για το τεράστιο αυτό πρόβλημα. «Δεν μπορείς από τη μια να αδειοδοτείς επιχειρήσεις, είτε αυτές είναι εστιατόρια, είτε είναι ξενοδοχεία και ταυτόχρονα να είναι δεδομένη η έλλειψη προσωπικού. Βέβαια αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν και οι επιχειρηματίες, αλλά είναι μια αμφίδρομη ανησυχία και κυριότερα θα πρέπει να αφορά το κράτος και την κυβέρνηση».

Πάντως, με αφορμή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι δεν θα ανανεωθεί την 1η Οκτωβρίου η δυνατότητα απασχόλησης αιτητών ασύλου, ο κ. Λεβέντης διαφωνεί. «Πριν καταργηθεί το δικαίωμα αυτό, οφείλει η πολιτεία να βρει τη λύση. Τελειώνει μην η τουριστική περίοδος, αλλά υπάρχουν χιλιάδες υποστατικά που λειτουργούν ολόχρονα».

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Στον Κοτσιάτη η φωταγώγηση της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας-«Ευχή μας η επιστροφή»
Έκτακτη συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής για τις συναλλαγές μεγάλων ποσών
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Διακόσιες οικογένειες θα στηριχθούν με δωροκουπόνια και τρόφιμα ενόψει εορτών στην Πάφο
Εκδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία
Συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια τη Δευτέρα για αναπομπή νόμου για όριο συναλλαγών σε μετρητά
Άννα Αριστοτέλους: Έμπρακτη η στήριξη Kυβέρνησης σε εγκλωβισμένους