Μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι του Κυπριακού;

Λεπτομερή ενημέρωση, σε σχέση με όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη παρείχε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας του σώματος. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε και κυρίως στα όσα άκουσε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Αναμφίβολα η μεγάλη εικόνα του Κυπριακού αυτή τη στιγμή, είναι το ίδιο βαλτωμένη, όπως ήταν και τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αναλάμβανε την προεδρία, παρά το γεγονός πως όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε, ο ίδιος προέβη σε μια ιδιαίτερα επιθετική διπλωματία, με στόχο να ξεκλειδώσει τη διαδικασία.

Οι καρποί αυτής της προσπάθειας του Προέδρου, ως ένα βαθμό απέδωσαν, αφού υπήρξε η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα, καθώς και των Ηνωμένων Εθνών, ως ένα βαθμό. Από την άλλη, σε καμία περίπτωση δεν επιτεύχθηκε ο βασικός σκοπός, που δεν ήταν άλλος, από τον διορισμό απεσταλμένου, μέσα από τη συγκατάθεση και της άλλης πλευράς.

Η εκτίμηση που υπάρχει στη Λευκωσία, είναι πως ο Γενικός Γραμματέας, ανεξαρτήτως των όσων άκουσε από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και τον κατοχικό ηγέτη, στις συναντήσεις που είχε μαζί τους το περασμένο Σάββατο, υπό κάποιες προϋποθέσεις, θα προχωρήσει με τον διορισμό απεσταλμένου πριν από το τέλος του χρόνου. Ενός απεσταλμένου, ο οποίος θα λογοδοτεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και συνεπώς θα λάβει όρους εντολής, εντός των πλαισίων που καθορίζονται από τα ψηφίσματα για την Κύπρο.

Στην προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει κανείς τι συνέβη το τελευταίο εξάμηνο στο Κυπριακό και πώς απέδωσαν οι προσπάθειες του Νίκου Χριστοδουλίδη, θα πρέπει να κατηγοριοποιήσει τα θετικά και τα αρνητικά που επισυνέβησαν.

Τα θετικά

Αναμφίβολα, μέσα στα θετικά εντάσσεται η πρόταση του για εμπλοκή της ΕΕ με επικουρικό ρόλο, μέσω του διορισμού Ευρωπαίου απεσταλμένου. Μια πρόταση που εξ αρχής αμφισβητήθηκε, ωστόσο έδωσε την ευκαιρία στον Νίκο Χριστοδουλίδη, να συνομιλήσει εντατικά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με ομολόγους του, κάνοντας τους κοινωνούς των κινδύνων που επιφυλάσσει στασιμότητα στο Κυπριακό.

Μάλιστα το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέρασε μηνύματα στον Ταγίπ Ερντογάν, μέσω ομολόγων του, αποτελεί ακόμα ένα σημείο, που καταγράφεται ως θετική εξέλιξη. Αυτό συνέβη κυρίως μέσω του Γερμανού Καγκελάριου που διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά και μέσω του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επιπλέον, τα ταξίδια των Βοηθών του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο, αλλά και η προσωπική του εμπλοκή, τόσο στο προσκήνιο όσο και παρασκηνιακά κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αποδεικνύουν το προσωπικό του ενδιαφέρον για το θέμα, παρά το γεγονός, ότι και ο ίδιος στο παρελθόν, λόγω των απογοητεύσεων που βίωσε στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε το 2017, έδειξε να μην βλέπει το Κυπριακό με ιδιαίτερη θέρμη.

Στην εξίσωση των θετικών, ενδεχομένως να μπορούσε να μπει και το εγχείρημα των Αθηνών για ομαλοποίηση και βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν φωνές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έθεσε ως προϋπόθεση την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό για να συνεχισθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος, η ελληνική διπλωματία, μέσω των επίσημων τοποθετήσεων του Έλληνα ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη, έθεσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το Κυπριακό στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Υπουργείου του. Αυτό που μένει να διαφανεί, είναι με ποιο τρόπο η Ελλάδα, θα χρησιμοποιήσει τα χαρτιά της, έτσι ώστε να υποβοηθήσει την προσπάθεια του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Τα αρνητικά

Την ίδια ώρα βέβαια, μπορεί κανείς να καταγράψει και μια σειρά από αρνητικά που επισυνέβησαν, τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη Νέα Υόρκη. Με δεδομένο ότι η Γενική Συνέλευση, είχε χαρακτηρισθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως ένα εκ των σημαντικών οροσήμων, το γεγονός ότι παρήλθε ακόμη ένα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλεί.

Επιπλέον η συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου, τόσο μέσω της ομιλίας του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης όσο και με τη στάση του, όπου ουσιαστικά αγνόησε τον Γενικό Γραμματέα και ακύρωσε τη συνάντηση τους. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει την αλαζονεία με την οποία η τουρκική διπλωματία προσεγγίζει τη διεθνή κοινότητα και δη τον κορυφαίο θεσμό του Γενικού Γραμματέα.

Επιπλέον το γεγονός ότι καλλιεργήθηκαν προσδοκίες, όχι μόνο από την αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για διεξαγωγή τριμερούς μεταξύ του Αντόνιο Γκουτέρες και των δύο ηγετών, που τελικά διαψεύστηκαν, επίσης συγκαταλέγεται στα αρνητικά. Όπως επίσης και το γεγονός ότι ανάλογες προσδοκίες καλλιεργήθηκαν και για το θέμα του διορισμού απεσταλμένου, που τελικά αφέθηκε για πιο μετά.

Η στάση των κομμάτων

Οι αρχηγοί των κομμάτων άκουσαν από τον Νίκο Χριστοδουλίδη τις δικές του εκτιμήσεις για τη συνέχεια, καθώς επίσης και τον προγραμματισμό το επόμενο διάστημα που περιλαμβάνει το τελευταίο ορόσημο που ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε τον περασμένο Ιούνιο, αυτό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο.

Άλλωστε η στάση των κομμάτων, απέναντι στην Κυβέρνηση, σε σχέση με το Κυπριακό, είναι μάλλον συγκαταβατική, με τα δύο μεγάλα κόμματα να αναγνωρίζουν εδώ και καιρό τις προσπάθειες του Νίκου Χριστοδουλίδη, τον οποίον στηρίζουν στις προσπάθειες του. Από εκεί και πέρα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν ιδιαίτερα έντονες τοποθετήσεις, αυτή τη στιγμή, λόγω και του ρόλου τους ως κόμματα της συμπολίτευσης, διατηρούν μια σαφώς πιο ήπια στάση, παρέχοντας στον Νίκο Χριστοδουλίδη χρόνο και χώρο για να κινηθεί.

Αυτό διαφάνηκε και μέσα απο τις χθεσινές δηλώσεις της Αννίτας Δημητρίου και του Στέφανου Στεφάνου, οι οποίοι ουσιαστικά, αναγνώρισαν τις προσπάθειες του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Στις δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίας ο κ. Στεφάνου είπε ότι, «η ε/κ πλευρά πήγε με μεγάλες προσδοκίες στη Γενική Συνέλευση, αλλά δεν προέκυψε κάτι το σημαντικό, αυτό όμως δεν σημαίνει, όπως είπε, ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες για να εκπληρώσουμε τον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017». Από την πλευρά της η Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι, «ο ΔΗΣΥ είναι πάντα έτοιμος να συμβάλει θετικά και να στηρίξει κάθε προσπάθεια προς την ορθή κατεύθυνση, «για να μπορέσουμε ακριβώς να οδηγηθούμε ένα βήμα παραπέρα, στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά».

Η κ. Δημητρίου στάθηκε στη σημασία της χθεσινής σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, αναφέροντας πως «αν μπορούμε κοντολογίς να θέσουμε τρία σημεία, είναι η προσήλωση στο συμφωνημένο πλαίσιο, η θετική ατζέντα που χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή μαζί με τα ΜΟΕ που πρέπει να δρομολογηθούν και που είναι απολύτως απαραίτητα και ο συλλογικός χειρισμός».

Αξίζει να σημειωθεί πως από τους αρχηγούς των κομμάτων της συμπολίτευσης δεν έγιναν δηλώσεις.

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 48χρονο για εμπρησμό οχήματος στη Λακατάμια
Καταγγελία πως δημοτικός σύμβουλος διαμένει εκτός του Δήμου Δρομολαξιάς Μενεού-Διαψεύδει το κόμμα του
Εξαφανίστηκαν οι δεκαεξάχρονες Σάρα και Κωνσταντίνα από τις οικίες τους-Πώς περιγράφονται
Τον καταζητούσαν για εμπρησμό στην Ουκρανία, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Πάφου 37χρονος
Έστειλαν επιπλέον F-15 στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ-Έτοιμα για τις απειλές του Ιράν
Κλειδώνει η Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου-Δίνει τα κλειδιά στη διευθύντρια της προεκλογικής του ο Τραμπ
Σε τριήμερες κινητοποιήσεις παγκοσμίως καλεί η Χαμάς για το Παλαιστινιακό
Προεξοφλεί πως ο Τραμπ δεν θα επιλύσει την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση ο ηγέτης των Χούθι
Ταλαντεύεται στην ζυγαριά η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης-Οι μπερδεμένοι ρόλοι και η γυναίκα του Καίσαρα
Στα ελληνοτουρκικά στραμμένη η προσοχή-Στάση αναμονής για το Κυπριακό με μηνύματα από τη Λευκωσία