Α. Δημητρίου: ΔΗΣΥ και ΡΤΚ συμφωνούν στον διορισμό ειδικού απεσταλμένου

Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι το μέλλον της Κύπρου δεν είναι η διχοτόμηση, ούτε τα δύο κράτη και πρέπει να εστιάσουμε όλες μας τις προσπάθειες στην άρση του αδιεξόδου και στην επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, δήλωσε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του τ/κ ΡΤΚ υπό τον πρόεδρό του, Τουφάν Έρχιουρμαν.

Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση στα γραφεία του ΔΗΣΥ, η Αννίτα Δημητρίου είπε ότι ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου είναι καθοριστικότατο βήμα και γι’ αυτό, είπε, χαίρεται που στην συνάντηση με τον πρόεδρο και την αντιπροσωπεία του ΡΤΚ, «συλλογικά αποφασίσαμε ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις και για να μπορέσουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, αλλά για να δημιουργηθεί το έδαφος, να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη, να μπορέσουν να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διεκόπηκαν στη βάση της ΔΟ με πολιτική ισότητα».

Συμμεριζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες και θεωρούμε ότι ως πολιτικά κόμματα, συνέχισε, έχουμε επιπρόσθετη υποχρέωση να βγούμε μπροστά με δικές μας πρωτοβουλίες για να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη και βεβαίως ν’ ανταλλάξουμε απόψεις για τις ανησυχίες και των Ε/κ και των Τ/κ.

Ο λαός της Κύπρου, είπε η κ. Δημητρίου, έχει δικαίωμα στην ειρήνη και την ευημερία μέσα από μια βιώσιμη και ειρηνική λύση και η χώρα μας πρέπει να αποτελέσει παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Με άλλα λόγια, είπε, «πιστεύουμε στην ειρήνη και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτή».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το ΡΤΚ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει διορισμός ειδικού απεσταλμένου. Εναπόκειται να δούμε πώς θ’ αντιδράσει ο κ. Τατάρ, πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ούτε με ευχολόγια, ούτε με παραινέσεις μπορεί να λυθεί το Κυπριακό. Κάθε πλευρά πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και βεβαίως ειδικό ρόλο έχει να διαδραματίσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ».

Μετά τα επεισόδια που έγιναν και τα τετελεσμένα που επιχειρούνται καθημερινά, πρέπει – σημείωσε – να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο και ότι πρέπει χθες να έχουμε κινητικότητα και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες από το σημείο που διεκόπησαν με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες.

Στην ερώτηση τί θα κάνει ο απεσταλμένος. Η κ. Δημητρίου είπε «αυτό θα το δούμε. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ειδική εξουσιοδότηση από τον ΟΗΕ που να εμπλέκει τον απεσταλμένο σε αυτή τη διαδικασία επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διεκόπησαν». Αυτή, είπε, είναι και η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αύριο, δήλωσε, θα τύχουν ενημέρωσης στο Εθνικό Συμβούλιο για το τι έγινε, ενώ ερωτηθείσα πώς αποτιμά, θετικά ή αρνητικά, τα όσα έγιναν στην Νέα Υόρκη, είπε ότι θέλει να περιμένει την αυριανή ενημέρωση για να προβεί σε σχόλια.

Η κ. Δημητρίου ανέφερε επίσης ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να μαυροπινακίσουμε το έδαφος που κεκτήθηκε και να ξεκινήσουμε από το μηδέν.

Η αντιπροσωπεία του ΡΤΚ έφυγε χωρίς να προβεί σε δηλώσεις και ο κ. Έρχιουρμαν είπε ότι θα το πράξει αυτό στα κατεχόμενα.

Δειτε Επισης

«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα