Επανέρχεται στο τραπέζι το Μ.Ο.Τ για τα γερασμένα κτίρια-Διαχωρίζονται σε κατηγορίες χρήσης
06:00 - 28 Σεπτεμβρίου 2023
Το γερασμένο κτιριακό απόθεμα της Κύπρου επιχειρούν να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν οι αρμόδιοι, σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τις επικίνδυνες οικοδομές που είναι ευδιάκριτες σε κάθε άκρη της Κύπρου, ενώ ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν ταυτόχρονα οι ετοιμόρροπες οικοδομές οι οποίες χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά από κόσμο.
Γι’ αυτό τον λόγο, η εισαγωγή ρυθμίσεων αναφορικά με τον έλεγχο της στατικής επάρκειας και πολεοδομικής καταλληλόλητας οικοδομών, οδηγείται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, όπου στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκεται το Μ.Ο.Τ στα κτίρια, κάτι που συμβαίνει και στα οχήματα, δηλαδή, με τον τακτικό έλεγχο επιθεώρησής τους, διαχωρίζοντας τα παράλληλα σε κατηγορίες χρήσης.
Έτσι, με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου, έχει επεξεργαστεί σχετική πρόταση για τη νομοθετική ρύθμιση της τακτικής επιθεώρησης κτιρίων, την οποία έχει υποβάλει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση του ΕΤΕΚ αφορά στην τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε να ρυθμίζεται η υποχρεωτική επιθεώρηση κτηρίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από καταρτισμένους μελετητές και να προνοεί την έκδοση πιστοποιητικού σε συνέχεια της οπτικής επιθεώρησης.
Επιπρόσθετα, για τη συχνότητα των απαιτούμενων επιθεωρήσεων και γενικότερα το περιεχόμενο της πρότασης έχει ληφθεί υπόψη μεταξύ άλλων, ο κώδικας με τον οποίο μελετήθηκε ένα κτήριο, για παράδειγμα εάν έχει γίνει εφαρμογή αντισεισμικού κώδικα ή λιγότερο απαιτητικού αντισεισμικού κώδικα για το σχεδιασμό του κτηρίου.
Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, ανέφερε ότι, «μετά από έντονες παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου προωθήθηκε το θέμα στη Βουλή, καθώς θεωρούμε ότι έχουμε ένα γερασμένο κτηριακό απόθεμα στην Κύπρο. Ένα μεγάλο μέρος του, κτίστηκε χωρίς ευρωκώδικες, χωρίς αντισεισμικούς κανόνες και γι’ αυτό πρέπει να το φροντίσουμε. Έτσι, πρέπει να υπάρχει μια τακτική επιθεώρησή του, εκεί και όπου εντοπίζονται αδυναμίες ή απαιτείται οποιαδήποτε ενίσχυση».
Όπως προωθήθηκε πριν κάποια χρόνια το Μ.Ο.Τ. των αυτοκινήτων, ούτως ώστε ένα όχημα να μην κυκλοφορεί στους δρόμους και να είναι ένα φονικό εργαλείο, το ίδιο ισχύει και με τα κτίρια, εξήγησε ο κ. Κωνσταντή. «Είδαμε πρόσφατα να πέφτουν μπαλκόνια σε τουριστικές περιοχές ή έπεφταν στηθαία στο κέντρο της Λεμεσού. Με αυτή τη διαδικασία, θα απαιτείται ανάλογα με την ηλικία ενός κτηρίου και ανάλογα με τη χρήση του, πιστοποιητικά καταλληλόλητας».
Πάντως, ήδη έχει γίνει μια κατηγοριοποίηση των κτιρίων, ανάλογα με την επισκεψιμότητα, την ηλικία, τον δημόσιο χαρακτήρα τους, το πώς και με ποιο τρόπο θα πρέπει να επιθεωρούνται. «Δεν πρέπει να θεωρεί κάποιος ότι επειδή πήρε μια άδεια ενός ιδιωτικού νηπιαγωγείου για παράδειγμα, δεν θα ξαναπάει κανένας να ελέγξει, ούτε αν πέφτουν οι σοβάδες, ούτε αν δεν υπάρχουν έξοδοι διαφυγής».
Δυστυχώς, επανέλαβε ο κ. Κωνσταντή, είναι γερασμένο το κτηριακό απόθεμα της Κύπρου και πρέπει να το φροντίσουμε για να επιμηκύνουμε και τη διάρκεια ζωής τους, που είναι ότι πιο αειφόρο. «Όλη η Ευρώπη θέλει να αναβαθμίσει τα υφιστάμενά της κτήρια ενεργειακά, αισθητικά και αντισεισμικά, παρά να κατεδαφίζουμε απόβλητα και να επεκτείνουμε τις πόλεις προς τα έξω και να μένουν εγκαταλελειμμένα κτίρια για πάρα πολλά χρόνια».
Σημειώνεται ότι, το ΕΤΕΚ έχει χαιρετήσει το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών που αφορά στην τροποποίηση του περί ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου με σκοπό την ενίσχυση των εργαλείων που διαθέτουν οι αρμόδιες αρχές για τη διαχείριση επικίνδυνων οικοδομών και το οποίο περιλαμβάνει πρόνοια για τη θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης οικοδομών. Στο ίδιο πλαίσιο, έχει χαιρετήσει πρόταση Νόμου που βρίσκεται υπό συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών για τη διενέργεια τακτικών ελέγχων σε κτήρια.