Πρόσω ολοταχώς για αλκοτέστ σε πιλότους πριν την απογείωση-Ποινή μέχρι δύο έτη
Πέτρος Πετρή 06:00 - 26 Σεπτεμβρίου 2023
Την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τον έλεγχο αλκοόλης σε μέλη πληρώματος αεροσκαφών προτού πετάξουν, θέλουν να εφαρμόσουν οι αρμόδιοι στα κυπριακά αεροδρόμια, σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται για να αποτραπούν περιστατικά όπου πιλότοι βρίσκονται σε κατάσταση μέθης, θέτοντας σε κίνδυνο τους επιβάτες κατά τη διάρκεια μιας πτήσης.
Ο συγκεκριμένος κανονισμός, που βρίσκεται ήδη σε ισχύ σε άλλες χώρες της Ευρώπης, εξασφαλίζει ουσιαστικά περισσότερη ασφάλεια στους αερολιμένες, καθώς όπως γίνονται οι έλεγχοι στους οδηγούς των οχημάτων από τις Αρχές, κάτι παρόμοιο θα συμβαίνει και με τους πιλότους αεροπλάνων, ωστόσο, τον έλεγχο πρόκειται να πραγματοποιεί επιθεωρητής του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.
Σημειώνεται ότι, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για αλκοτέστ σε πλήρωμα αεροπλάνου, που οδηγείται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών προς συζήτηση, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δίνει το δικαίωμα στις αεροπορικές εταιρείες να απαγορεύουν την επιβίβαση οποιουδήποτε προσώπου που μπορεί να θέσει το αεροσκάφος και τους επιβαίνοντες σε κίνδυνο, ενώ στα εγχειρίδια που εκδίδουν οι αεροπορικές εταιρείες και εγκρίνονται από τις εποπτικές Αρχές, γίνεται αναφορά στο επιτρεπόμενο επίπεδο αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό πριν από κάθε πτήση καθώς και ο χρόνος που μεσολαβεί πριν την πτήση, όπου επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ.
Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σε περίπτωση όπου μέλος πληρώματος του οποίου το συνολικό αποτέλεσμα αλκοόλης είναι θετικό, τελεί αξιόποινη πράξη σύμφωνα με τη Νομοθεσία και σε περίπτωση καταδίκης του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη ή με χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα 1.700 ευρώ. Σε περίπτωση όπου μέλος πληρώματος αρνηθεί να κάνει το αλκοτέστ, θεωρείται ότι είναι θετικό το αποτέλεσμα και λαμβάνονται διοικητικά μέτρα.
Σε δηλώσεις του στον REPORTER, o πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε ότι, «η συγκεκριμένη απόφαση, είναι κάτι που προβλέπεται μέσα από κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ρυθμίζει το πλαίσιο λήψης της εκπνοής για έλεγχο της αλκοόλης που θα γίνεται από επιθεωρητή του Τμήματος της Πολιτικής Αεροπορίας. Είναι κάτι που θα αφορά τα μέλη του πληρώματος αεροσκαφών, που βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Πρέπει να τονιστεί ότι είναι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, που οφείλουμε να τους εφαρμόσουμε και εμείς».
Επιπρόσθετα, μέσα από τον Κανονισμό, ορίζεται ποιοι θα κάνουν τους συγκεκριμένους ελέγχους, ποια είναι τα μέλη του πληρώματος και ποια είναι η συσκευή με την οποία θα γίνεται η εξέταση. Όπως αναφέρεται επίσης στους κανονισμούς, σε περίπτωση θετικού δείγματος, το μέλος πληρώματος οφείλει να παράσχει ιδιωτικό δείγμα εκπνοής για τελική εξέταση. Το επιβεβαιωτικό δείγμα δίνεται μετά από πάροδο δεκαπέντε λεπτών. Όταν ένα θετικό πρακτικό δείγμα, ακολουθείται από ένα αρνητικό, το συνολικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Όταν ένα θετικό δείγμα, ακολουθείται από θετικό επιβεβαιωτικό, τότε το συνολικό αποτέλεσμα είναι θετικό και το εξεταζόμενο μέλος του πληρώματος, ενημερώνεται σχετικά με το αποτέλεσμα εξέτασης και ο επιθεωρητής διαδρόμου, λαμβάνει διοικητικά μέτρα.
Αυτοί οι έλεγχοι, ανέφερε ο κ. Μουσιούττας, «γίνονται μετά τους νέους κανονισμούς που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να ρυθμίζεται το πλαίσιο λήψης δείγματος εκπνοής για έλεγχο αλκοόλης. Φαίνεται ότι ψηφίστηκε το 2018 και είναι κάτι που θα το εφαρμόσουμε στην παρούσα φάση στην Κύπρο».
Πάντως, ερωτηθείς ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, εάν αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις με τέτοιου είδους απόφαση, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι, «δεν αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις, καθώς πρόκειται για μια ευρωπαϊκή απόφαση και δεν είναι κάτι που έχουμε αποφασίσει εμείς. Αξίζει να πούμε ότι, οι πλείστες αεροπορικές εταιρείες είναι ξένες, άρα σίγουρα αυτοί οι έλεγχοι για εκείνους γίνονται σε άλλα αεροδρόμια, άρα είναι κάτι που απομένει να εφαρμόζεται και στα δικά μας αεροδρόμια».