Έκλεισε το κεφάλαιο Κωμοδρόμου, καλείται να κλείσει τα υπόλοιπα ο Χριστοδουλίδης
06:00 - 26 Σεπτεμβρίου 2023
Άλλο ένα ορόσημο για το Κυπριακό πέρασε στο παρελθόν. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επέστρεψε στην Κύπρο από τη Νέα Υόρκη, χωρίς να έχει κάτι απτό στα χέρια του, που μπορεί να παρουσιάσει ως θετική εξέλιξη, με την ευθύνη βέβαια να βαραίνει τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε ότι περνούσε από το χέρι του, για να κάνει ξεκάθαρο προς όλους, πως δεν πρόκειται, προς το παρόν τουλάχιστον, να ενδώσει στις όποιες πιέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συγκλήθηκε για σήμερα το απόγευμα, για τα αποτελέσματα των επαφών του στη Νέα Υόρκη και πλέον επικεντρώνεται στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Βέβαια, η Λευκωσία δηλώνει έτοιμη, πως αν ο Γενικός Γραμματέας στο ενδιάμεσο αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για το Κυπριακό, είναι έτοιμη να εμπλακεί με εποικοδομητική διάθεση. Πάντως, η εκτίμηση που επικρατεί είναι πως ο Αντόνιο Γκουτέρες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, προσκαλώντας ή όχι τους δύο ηγέτες σε μια Τριμερή το επόμενο διάστημα, θα προχωρήσει με τον διορισμό απεσταλμένου, εντός του 2023.
Αυτό είναι κάτι, ωστόσο, που μόνο ο ίδιος το γνωρίζει. Άλλωστε, δεδομένων και των θέσεων που διατύπωσαν στη Νέα Υόρκη οι εκπρόσωποι των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, αλλά και την προτεραιότητα που δίδουν στο Κυπριακό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, πλην της Τουρκίας, όλοι οι άλλοι που εμπλέκονται στην προσπάθεια, δηλώνουν έτοιμοι και αποφασισμένοι για να γίνουν βήματα στο Κυπριακό.
Από εκεί πέρα η προσοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, πλέον, θα πρέπει να επικεντρωθεί και στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το εσωτερικό της χώρας. Μια σειρά από εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος παραμένουν σε εκκρεμότητα, αφού είχαν μπει στο πλάι ενόψει των εξελίξεων που αναμένονταν στο Κυπριακό και της πολυήμερης απουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Κύπρο. Πλέον, μετά κι από την επιστροφή του Προέδρου, αυτά επανέρχονται στην κορυφή της ατζέντας, αναζητώντας λύσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα αποσυμπιέζουν την όλη κατάσταση.
Αναπληρώτρια ΚΕ
Στην κορυφή αυτής της λίστας, το πρώτο ζήτημα που αναζητούσε τις πολιτικές αποφάσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι αυτό της αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Δόξας Κωμοδρόμου. Ένα θέμα που όπως εξελίχθηκε, άφησε εκτεθειμένη την ίδια την Κυβέρνηση και πλήρως απροστάτευτη την ίδια των αναπληρώτρια, η οποία βρέθηκε στο μάτι του Κυκλώνα και έγινε πρώτο όνομα στις αναφορές των τρολλ του διαδικτύου, για τους λάθος λόγους. Για λόγους, που ενδεχομένως να μην ευθύνεται και η ίδια, αφού από την πρώτη στιγμή το θέμα της μετακίνησης της από το Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Προεδρικό, δημιούργησε σύγχυση και προκάλεσε από εκείνα τα αρχικά στάδια της Κυβέρνησης, την παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή.
Το ζήτημα που προέκυψε, δεν αφορούσε προσωπικά την Δόξα Κωμοδρόμου. Αφορούσε ολόκληρο το οικοδόμημα του Προεδρικού, που επιχείρησε να επιλύσει ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την απόφαση διορισμού της από την πρώτη ημέρα, με τρόπους που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί και που είχαν ως αποτέλεσμα να βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταστάσεις υπερωριών, που δικαιολογημένα ως ένα βαθμό, προκάλεσαν αντιδράσεις.
Ωστόσο, το θέμα θεωρείται λήξαν, αφού η Δόξα Κωμοδρόμου, αποφάσισε η ίδια να γράψει το τέλος, υποβάλλοντας την παραίτηση της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βγάζοντας τον με αυτό το τρόπο από τη δύσκολη θέση. Μια απόφαση που φαίνεται να ακολούθησε του σάλου που δημιουργήθηκε μετά την Επιτροπή Οικονομικών που διαφωνούσε στην έγκριση κονδυλίου για τις υπερωρίες της, ωστόσο ανέμενε την επιστροφή του Προέδρου από την Νέα Υόρκη, ο οποίος την έκανε αποδεκτή.
Ωστόσο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις και να τρίξει τα δόντια στους συνεργάτες του, για τον τρόπο που έτυχε χειρισμού το όλο ζήτημα. Άλλωστε το να επιχειρείς να διορθώσεις ένα πρόβλημα, δημιουργώντας μεγαλύτερα, μόνο αρνητικά θα αποτυπωθεί μελλοντικά για την Κυβέρνηση.
Μέτωπο... ακρίβεια
Και μπορεί τα μέσα και τα social media να επικεντρώνονται στα θέματα που πουλούν και κρύβουν ίντριγκες, όπως στην πιο πάνω περίπτωση, ωστόσο στην πραγματική ζωή, οι πολίτες ασφυκτιούν από την ακρίβεια, την αύξηση του πληθωρισμού και γενικότερα από τη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής, την ώρα που οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι. Ούτε το μηδενικό ΦΠΑ, ούτε οι προτροπές υπουργών για να μην ανάβουμε τα κλιματιστικά, είναι ικανές στην προκειμένη περίπτωση για να περισώσουν ότι περισώζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία της κυπριακής κοινωνίας.
Είναι ξεκάθαρο σε όλους, πως πρώτον η αύξηση των καυσίμων, δεύτερον οι τιμές του ηλεκτρισμού, τρίτο οι αυξήσεις στα ράφια των υπεραγορών και τέταρτον οι αυξήσεις στα δανειστικά επιτόκια, μόνο με χάραξη πολιτικής και στοχευμένα μέτρα που θα αφορούν την πλειοψηφία του λαού που αποτελεί τη λεγόμενη μεσαία τάξη, μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Κακά τα ψέματα, η Κυβέρνηση επικεντρώθηκε σε μια σειρά μέτρων που δεν άγγιξε τους πολίτες και για αυτό το λόγο, υπάρχει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ακόμα και μεταξύ των κομμάτων της συμπολίτευσης, μια δυσφορία για τους χειρισμούς.
Μέτωπο... Αστυνομία
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εκλέχθηκε στη βάση ενός διαλόγου που ο ίδιος άνοιξε και δεσμεύθηκε να διατηρήσει με την κοινωνία, καλείται να βρει τις λύσεις που ζητούν οι πολίτες. Λύσεις που δεν δίνονται πάντα με τη σύγκληση συσκέψεων και τη συζήτηση, αλλά μέσα από πρακτικές λύσεις και παραγωγή πολιτικής.
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί την κοινωνία, η οποία ακόμα αναμένει τις αποφάσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, έχει να κάνει με τα σοβαρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν σε Χλώρακα και Λεμεσό. Η παραδοχή αποτυχίας και λαθών, έστω και με τον τρόπο που έγινε ενώπιον της Βουλής, από τον ίδιο τον Αρχηγό της Δύναμης, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, από τη στιγμή μάλιστα που δεν ήταν η πρώτη φορά. Πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη και συχνά επανάληψή κατάσταση, που καταδεικνύει τις επιχειρησιακές αδυναμίες της ηγεσίας και την αστοχία των ηγετικών στελεχών της να διαχειριστούν καταστάσεις που θεωρητικά εκπαιδεύτηκαν να αντιμετωπίζουν.
Υπενθυμίζεται πως για το θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό, όπου δήλωσε δημόσια ντροπιασμένος για την αδυναμία της Αστυνομίας να προστατεύσει τους πολίτες, ωστόσο δεν υπήρξε καμία άλλη αντίδραση. Μάλιστα, ζήτησε και έλαβε τις εκθέσεις γεγονότων, οι οποίες ακόμα βρίσκονται υπό μελέτη, ενώ αναμένεται πως εντός των ημερών θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, ώστε να ξεκαθαρίσει και το σκηνικό.
Αποφάσεις, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα περιορίζονται στις επιχειρησιακές ευθύνες και δεν θα αγγίζουν την πολιτική προϊστάμενη του αρμόδιου Υπουργείου, ανεξαρτήτως αν η ίδια εκ των υστέρων διαχώρισε τη θέση της, λέγοντας πως δεν εμπλέκεται σε επιχειρησιακά ζητήματα ενώ την προηγούμενη ημέρα των επεισοδίων στη Λεμεσό, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τον Σύρο που θα γύριζε την Πάφο ανάποδα και εναντίον του εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης.
Άλλωστε, εάν ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταλήξει στην απόφαση να μην προχωρήσει σε ριζικές τομές στη δύναμη, τότε το βάρος πλέον θα βαραίνει και τον ίδιο, εάν παρ΄ ελπίδα επαναληφθούν ανάλογες εικόνες με αυτές της Χλώρακας και της Λεμεσού.
Και στο βάθος... άλλα μέτωπα
Και η λίστα δεν σταματά εδώ, αφού η Κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων και για μια σειρά από άλλα ζητήματα, που άπτονται της συνεργασίας μεταξύ θεσμών και στελεχών της. Δύο εξ αυτών παραμένουν επίκαιρα αλλά και άλυτα. Πρόκειται για το θέμα που προέκυψε στο Υπουργείο Υγείας, μεταξύ της υπουργού και της Γενικής Διευθύντριας, όπου παρά την ανακωχή, το πρόβλημα παραμένει, αφού οι σχέσεις της Πόπης Κανάρη και της Χριστίνας Γιαννάκη, παραμένουν κακές. Κι αν μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος, το θέμα υποβαθμίστηκε, αφού υπήρξε μορατόριουμ δηλώσεων, πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου για να επανέλθει.
Ανάλογη είναι και η κατάσταση των σχέσεων του Γενικού Εισαγγελέα με τον Γενικό Ελεγκτή, οι οποίοι πότε με ευθύνη του ενός, πότε με ευθύνη του άλλου, υπενθυμίζουν σε όλους τις κάκιστες σχέσεις που διατηρούν, ανταλλάζοντας δημόσια βαριές κουβέντες, που δεν περιποιούν τιμή στους θεσμούς που υπηρετούν. Το θέμα όσες φορές κι αν τέθηκε, δεν έτυχε ποτέ πολιτικής παρέμβασης, τουλάχιστον από την παρούσα Κυβέρνηση. Ήδη, ωστόσο, υπάρχει κατατεθειμένη η υπόδειξη του ΑΚΕΛ προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη για να αναλάβει την ευθύνη και να επιχειρήσει να λύσει οριστικά το ζήτημα.
Εξάλλου, όσων κι αν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι δύο υπηρεσίες συνεργάζονται, πράγμα που λέγεται και για την περίπτωση Κανάρη-Γιαννάκη, είναι ηλίου φαεινότερο, πως όταν σε ανώτατο επίπεδο, οι σχέσεις είναι κάκιστες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζεται και το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Τμημάτων ή Υπηρεσιών.