Στέκεται απέναντι του Τατάρ ο Ερχιουρμάν, παραμένει υπέρ της λύσης στη βάση ΔΔΟ

Την άποψη πως δεν μπορεί να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος ενόσω ισχύουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχουρμαν, επαναλαμβάνοντας ότι η ορθή βάση είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδιακή λύση στην βάση της πολιτικής ισότητας που συμπεριλαμβάνεται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.

Ο κ. Έρχουρμαν μιλούσε σε εκπομπή της διαδικτυακής "Kıbrıs Postası TV".

Σύμφωωνα με το ΓΤΠ, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι σχολιάζοντας τις ομιλίες του Τούρκου Προέδρου και του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην ΓΣ του ΟΗΕ, ο κ. Έρχουρμαν σημείωσε ότι ο κ. Ερντογάν προέβη σε έκκληση αναγνώρισης του ψευδοκράτους και ο ΠτΔ απευθύνθηκε απευθείας προς τον Έρντογαν στην ομιλία του.

«Με αυτή του την ενέργεια, ο Χριστοδουλίδης έδωσε το μήνυμα ‘εσείς δεν υπάρχετε, συνομιλητής μου είναι η Τουρκία’. Ως τουρκοκυπριακή πλευρά εμείς είπαμε ναι στο Σχέδιο Ανάν το 2004 και κάναμε τα ανοίγματα που έπρεπε και στο Κραν Μοντάνα. Η βούλησή μας για λύση είναι εκεί», εκτίμησε ο κ. Έρχουρμαν.

Σημειώνοντας ότι ενόσω ισχύουν τα ψηφίσματα 541 και 550 του ΣΑ του ΟΗΕ δεν θα αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, πρόσθεσε: «Αυτό είναι μια αλήθεια που είναι γνωστή. Παρά το γεγονός ότι το είπαμε πολλές φορές αυτό, ακόμα επιδεικνύεται η ίδια στάση».

«Μήπως θα συμπεριφερόμαστε σαν να μην ξέρουμε τις φαινομενικές πραγματικότητες επειδή ο Έρντογαν έκανε την έκκληση 'αναγνωρίστε την τδβκ' στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», διερωτήθηκε ο Έρχουρμαν σημειώνοντας ότι οι «διοικούντες την χώρα» δεν άλλαξαν την στάση τους παρά το γεγονός ότι υφίσταται αυτή η αλήθεια.

Αναφέροντας ότι δεν πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θέλει λύση στο Κυπριακό, ο κ. Έρχουρμαν είπε: «Δεν εμπιστεύομαι τον Χριστοδουλίδη, διότι στις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα αυτός ήταν που καθόταν στο πλευρό του τέως Ελληνοκύπριου ηγέτη Αναστασιάδη».

Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι η ορθή βάση είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδιακή λύση στην βάση της πολιτικής ισότητας που συμπεριλαμβάνεται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, ανέφερε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά και όχι η ελληνοκυπριακή είναι αυτή που επέδειξε βούληση πάνω σε αυτό το θέμα».

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ εξέφρασε την άποψη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έλκυε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας όποτε καθόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Έρχουρμαν κατέληξε λέγοντας: «Δεν θεωρώ σωστή την αντίληψη να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ό,τι και να γίνει. Υπάρχουν θέματα που συμφωνήθηκαν προηγουμένως. Δεν πρέπει να ξαναρχίσουμε από το μηδέν».

Ο γγ του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι έχει απορρίψει όλες τις προτάσεις σχεδίου του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας στο Κραν Μοντανά. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με εμάς», υποστήριξε, ισχυριζόμενος ότι ο ΟΗΕ πρέπει τώρα να εγκαταλείψει «την άδικη και ξεπερασμένη δομή του».

Σχολιάζοντας τις ομιλίες στην ΓΣ του ΟΗΕ είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να έχουν μια αντίληψη που να λαμβάνει υπόψη τις «πραγματικότητες» στο νησί.

«Ναι, υπάρχει ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ελήφθη σε μια δεδομένη στιγμή. Που λέει ότι σε αυτό το νησί θα συζητηθεί η ομοσπονδία. Θα γίνουν διαπραγματεύσεις για μια διακοινοτική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα. Επειδή ο ΟΗΕ πήρε αυτή την απόφαση γιατί και οι δύο πλευρές ήθελαν να συζητήσουν για ομοσπονδία εκείνη την περίοδο και αναλόγως χαράχθηκε ένα πλαίσιο».

Πρόσθεσε ότι «ο ΟΗΕ έγινε μεσολαβητής και οι παράμετροι του ΟΗΕ καθιερώθηκαν εκείνη την εποχή, αλλά ο ΟΗΕ δεν είχε επιτυχία. Ο λόγος για αυτό ήταν η αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Ισχυρίστηκε επίσης πως «τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μετατραπεί σε μια δομή που δημιουργεί προβλήματα, αντί να τα λύνει».

«Ο ΟΗΕ δεν πρέπει πλέον να ενεργεί σύμφωνα με τις παλιές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα πρέπει να σεβαστεί τη νέα βούληση της τουρκικής πλευράς. Αυτή δεν είναι στρατηγική διαπραγμάτευσης, αυτή είναι η ειλικρινής μας πρόταση λύσης».

Ο κ. Χασίπογλου δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά θέλει να γίνει αποδεκτή «η ύπαρξη δύο κυρίαρχων και ισότιμων κρατών» και σημείωσε ότι «θα καθίσουμε στο τραπέζι εάν γίνει αποδεκτό το διεθνές ισότιμο καθεστώς».

Υποστήριξε επίσης ότι η ομιλία του Τούρκου Προέδρου, που κάλεσε σε αναγνώριση του ψευδοκράτους έβαλε τέλος σε όλες αυτές τις συζητήσεις.«Αυτή δεν είναι μια στρατηγική διαπραγμάτευσης, αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα μοντέλο βιώσιμης λύσης που θα μας φέρει μια πραγματικά μόνιμη λύση στο νησί. Η Τουρκία υποστηρίζει επίσης αυτό το μοντέλο», κατέληξε.

Τ/κ ακαδημαϊκοί σχολιάζουν στη Γενί Ντουζέν τις αναφορές Ερντογάν στην Κύπρο

Την άποψη πως ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να κάνει κάτι αναπάντεχο σε μια στιγμή που δεν το περιμένουμε εξέφρασε ο τ/κ ακαδημαϊκός Αχμέτ Σοζέν, λέγοντας ότι δεν τον εξέπληξε η έκκληση Έρντογαν στην ΓΣ του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους αν και «δεν μπορούμε να ξέρουμε την ακριβή πρόθεση του Ταγίπ Έρντογαν επειδή δεν μπορούμε να μπούμε μέσα στο μυαλό του».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Ντουζέν φιλοξενεί σήμερα απόψεις τ/κ ακαδημαϊκών για την ομιλία του Τούρκου Προέδρου και ειδικότερα τις αναφορές του στο Κυπριακό. Ο κ. Σοζέν υπενθύμισε ότι στο παρελθόν ο κ. Έρντογαν είχε αποκαλέσει δολοφόνο τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι και είχε προκαλέσει ένταση στις σχέσεις του με το Ισραήλ σε σύνοδο στο Νταβός, αλλά αργότερα ο Τούρκος Πρόεδρος άρχισε να συναντάται και με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό. «Όμως και τι δεν είπε στο Ισραήλ κατά τις προηγούμενες ομιλίες του στη Γενική Συνέλευση. Αναφέρθηκε σε τρομοκρατία, έδειξε χάρτες. Όμως, στην χθεσινή του ομιλία δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου. Απλώς εξέφρασε στήριξη στον λαό της Παλαιστίνης», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να προσαρμοστεί πολύ γρήγορα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και να αλλάξει ρητορική επειδή είναι πραγματιστής. 

Χαρακτηρίζοντας την ομιλία Έρντογαν στην Γενική Συνέλευση ως προσπάθεια ενίσχυσης της θέσης του σε πιθανή έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, είπε ότι η πρόθεση του Τούρκου Προέδρου μπορεί να είναι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό πολύ πιο ισχυρός  και πρόσθεσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε στροφή 180 μοιρών σε πολλά θέματα, έστω και αν δεν έκανε κάτι τέτοιο στο Κυπριακό, όμως το Κυπριακό πρέπει να αξιολογείται εντός τόσο των περιφερειακών όσο και των παγκόσμιων εξελίξεων.

«Από το 2020 και εντεύθεν, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, το κυπριακό ζήτημα έγινε μεζές σε ένα μεγαλύτερο γεωπολιτικό τραπέζι. Ειδικά οι Τουρκοκύπριοι, αλλά σε ένα βαθμό και οι Ελληνοκύπριοι, έχασαν την δύναμη να είναι ‘υποκείμενα’», είπε.

Ο κ. Σοζέν πρόσθεσε ότι «όταν κοιτάξουμε τόσο τις παγκοσμίως μεταβαλλόμενες ισορροπίες ισχύος όσο και την επίδραση αυτής αλλαγής στην περιοχή, δηλαδή την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, παρατηρείται ότι παίκτες εκτός της Κύπρου απέκτησαν μεγαλύτερη σημασία. Θεωρώ ότι η Κύπρος είναι ένα πιο μικρό κομμάτι μέσα σε αυτό το μεγαλύτερο παιχνίδι».

«Χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος πίστεψαν ότι δεν θα μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματα απομονώνοντας την Τουρκία», είπε και εξέφρασε την άποψη ότι ο Έρντογαν δεν θα μπορεί να συνεχίσει να επιμένει στην υφιστάμενη ρητορική του, αν εισέλθουμε σε αυτή την διαδικασία.

«Αν η Τουρκία εισέλθει σε μια φόρμουλα στη βάση της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αναγκαστεί να κάνει πιο ήπια την πολιτική των δύο κρατών που ακολουθεί σήμερα», υποστήριξε και διερωτήθηκε αν θα είναι αρκετό αυτό.

Κατέληξε λέγοντας ότι η στάση του Προέδρου Χριστοδουλίδη θα είναι καθοριστική.    

Όζερσαϊ

Ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος του ΚΛ, Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι «μετά που λέχθηκαν τόσα πράγματα για να πω την αλήθεια δεν αναμένω ξανά επιστροφή στη βάση της ομοσπονδιακής λύσης».

«Αν θα αρχίσει μια νέα διαδικασία, αυτή η διαδικασία δεν θα είναι μια κλασική διαπραγματευτική διαδικασία για συνολική λύση, αλλά μια διαδικασία στην οποία θα συζητηθούν συνεργασίες σε διάφορα θέματα εντός των περιφερειακών δεσμών». Πρόσθεσε ότι η ομιλία Έρντογαν στην Γενική Συνέλευση περιείχε ξεκάθαρα μηνύματα από πολλές απόψεις σε σχέση με την πολιτική στο Κυπριακό και αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα μόνο ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.

«Η Τουρκία είναι μια από τις πλευρές αυτής της διαφοράς και τόσο νομικά όσο και από την άποψη της ρεαλιστικής πολιτικής χρειάζεται η συναίνεση της Τουρκίας για να καταστεί δυνατόν να υπάρξει λύση. Είτε σας αρέσει αυτό είτε όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται και η συναίνεση της Τουρκία όσο χρειάζεται η συναίνεση των Τουρκοκυπρίων», συμπλήρωσε ο κ. Όζερσαι. 

Υπενθύμισε ότι στην ομιλία του ο Έρντογαν είπε πως δεν θεωρεί ρεαλιστική και εφικτή μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο και εκτίμησε ότι ουσιαστικά δεν συναινεί σε μια τέτοια λύση.

«Αν θα είμαστε ρεαλιστές αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να αγνοηθεί. Για τον λόγο αυτό, ενόσω η Τουρκία δεν αλλάξει την πολιτική της, δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς έναρξη διαπραγματευτικής διαδικασίας στη βάση της ομοσπονδίας. Για να μπορέσει να υλοποιηθεί το αίτημα για λύση δύο κρατών ή να μπορέσουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στη βάση της λύσης δύο κρατών, χρειάζεται η συναίνεση και του νότου. Ενόσω δεν αλλάζει η πολιτική του νότου, δεν φαίνεται και πολύ ρεαλιστική μια διαπραγμάτευση αυτού του είδους», ανέφερε.

Εκφράζοντας την άποψη ότι δεν φαίνεται πιθανόν οι πλευρές να δώσουν κάτι στο θέμα της λύσης που θεωρούν ιδανική για να μπορέσουν να πείσουν την άλλη πλευρά, ο κ. Όζερσαϊ υποστήριξε ότι σε αυτή την περίπτωση μένουν δύο πιθανότητες: Είτε η τουρκοκυπριακή πλευρά να σκεφτεί έναν άλλο συνεταιρισμό τον οποίο θα μπορούσαν να αποδεχτούν οι Ελληνοκύπριοι, όπως η συνομοσπονδία, είτε αντί να καταβάλλεται προσπάθεια συμφωνίας στο θέμα της τελικής λύσης, να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις πλευρές σε θέματα όπως η ενέργεια, η οικονομία, το εμπόριο, ο τουρισμός, τα λιμάνια, ο εναέριος χώρος, το φυσικό αέριο, το λαθρεμπόριο ανθρώπων, η παράτυπη μετανάστευση, το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και άλλα παρόμοια, χωρίς να χρειάζεται να αναγνωρίσει η μία την άλλη και χωρίς να πλήττονται οι ισχυρισμοί τους για το καθεστώς που διαθέτουν.   

Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, ο τ/κ ακαδημαϊκός Γιουτζέλ Βουράλ χαρακτήρισε την ομιλία Έρντογαν «πολύ απλή συνηθισμένη δήλωση ρουτίνας που δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες» και είναι προς την κατεύθυνση των προσδοκιών τουλάχιστον μερίδας Τουρκοκυπρίων από το 2017 και εντεύθεν.

Επισημαίνοντας την αναφορά Έρντογαν ότι όλοι δέχονται πως δεν είναι εφικτή η λύση ομοσπονδίας, ο κ. Βουράλ διερωτήθηκε ποιοι είναι αυτοί οι όλοι. «Για να μπορέουμε να αντιληφθούμε το βασικό νόημα, πρέπει να διαβάσουμε και την δήλωση που έκανε ο Έρντογαν για την ΕΕ. Ο Έρντογαν λέει ότι η ΕΕ πρέπει να αρχίσει πλέον να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της Τουρκίας. Φαίνεται ότι η Κύπρος χρησιμοποιείται ως στοιχείο παζαρέματος. Ο Έρντογαν λέει ‘έχω κάποιες προσδοκίες, ικανοποιείστε τις και εγώ δεν θα κάνω αυτές τις δηλώσεις ρουτίνας’. Αυτή είναι μια προσπάθεια παζαρέματος. Δεν νομίζω ότι πρέπει να στεκόμαστε και πολύ πάνω σε αυτές τις δηλώσεις», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νεκρός εργαζόμενος σε μετεωρολογικό σταθμό στη Βοσνία: Τον έψαχναν τέσσερις μέρες σε χιονοθύελλα
Καθυστερήσεις και ταλαιπωρία λόγω ομίχλης σε μεγάλα αεροδρόμια στην Βρετανία
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι τρόμου στη Βραζιλία -Έφαγαν κέικ και πέθαναν
Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία της Ασμά αλ Άσαντ-«Έχει 50% πιθανότητες να επιβιώσει από τη λευχαιμία»
Είναι όντως γιατρός ο 50χρονος Σαουδάραβας που σκόρπισε τον θάνατο στο Μαγδεμβούργο;-«Ούτε ενέσεις δεν ήξερε να κάνει»
«Μας χτυπούσαν για να μας σπάσουν το στήθος»-Οι αναφορές πρώην κρατούμενου φυλακών στη Συρία
Πρόοδος στις δοκιμές με βλαστοκύτταρα για θεραπεία ασθενειών
Συνάντηση με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα έχει αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού κόμματος DEM
BINTEO: Τουλάχιστον οκτώ νεκροί από πτώση λεωφορείου σε ρέμα στην Ινδία
Τα στοιχεία που απέκρυψαν οι ΗΠΑ και το FBI για τον Κορονοϊό–Νέα αποκάλυψη