«Νεκρώνουν Τμήματα, εγκαταλείπονται πόστα για την φρούρηση αγώνων και εκδηλώσεων»
06:00 - 23 Σεπτεμβρίου 2023
Στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν τόσο στην Χλώρακα, όσο και στη Λεμεσό, και δεδομένου πως η Αστυνομία βρίσκεται ήδη στο μάτι του Κυκλώνα σε ότι αφορά τη διαχείριση φαινομένων βίας, χωρίς να υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια, ο αριθμός των αστυνομικών που επιστρατεύονται είτε σε διαμαρτυρίες, είτε σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, έχουν τριπλασιαστεί, γεγονός που αναγκάζει του αστυνομικούς να εργάζονται υπερωρίες, με αποτέλεσμα αρκετοί να βρίσκονται στα όρια τους, αφού ως γνωστόν υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση στην πρώτη γραμμή.
Η επιστράτευση μεγάλου αριθμού αστυνομικών, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν νέα επεισόδια που θα θέσουν ξανά σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια, είναι κάτι που διαφάνηκε κατά τις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν των επεισοδίων στη Λεμεσό, όπου το επιχειρησιακό πλάνο περιλάμβανε εκατοντάδες μέλη της Αστυνομίας, ενώ παρόμοια είναι τα δεδομένα και σε ότι αφορά τους ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Για να καλυφθούν οι ανάγκες, αφού ο αριθμός των αστυνομικών που καλείται να συνδράμει είναι αρκετά μεγάλος, μέλη αναγκάζονται να εργαστούν κανονικά στα Τμήματα τους και στη συνέχεια να εργαστούν υπερωρίες, ώστε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός που θα συμμετέχει σε ένα επιχειρησιακό πλάνο.
Ενόψει και των ποδοσφαιρικών αγώνων, άρχισε να φαίνεται η κόπωση αρκετών αστυνομικών λόγω των υπερωριών, ωστόσο από την άλλη, φαίνεται να δημιουργείται κενό σε άλλα Τμήματα. Κάτι στο οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Συντεχνίας των Αστυνομικών Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, ο οποίος υπέδειξε πως «οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής, λιμενικής, Υπηρεσίας Αλλοδαπών Μετανάστευσης και των αστυνομικών διευθύνσεων, εδώ και τρεις εβδομάδες μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν, καθημερινώς πάνε δουλειά. Έφθασαν στα όριά τους και δεν γίνεται αστυνομικοί που εργάζονται στην Υπηρεσία Αλλοδαπών Μετανάστευσης να σταματούν την περιπολία στην πράσινη γραμμή για να πάνε στο ποδόσφαιρο. Δεν μπορεί η λιμενική να σταματά την περιπολία με τις βάρκες και να πηγαίνουν στο ποδόσφαιρο. Δεν γίνεται οι αστυνομικοί των σταθμών να εργάζονται από το πρωί, να σχολάνουν και να πηγαίνουν για ποδοσφαιρικό αγώνα».
Όπως αναφέρεται, η Συντεχνία Ισότητα είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί, με τον κ. Λοϊζίδη να χαρακτηρίζει ως ένα συνονθύλευμα ψηφιδωτό τους αστυνομικούς που επιστρατεύονται για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πού θα οδηγηθούν. «Δεν μπορεί σε κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα να βάζουμε 100, 200 και 300 αστυνομικούς, γιατί δεν μπορούμε να επιβάλουμε τον Νόμο. Ο αριθμός των αστυνομικών τριπλασιάστηκε, τα σημεία που περιπολεί η Αστυνομία διπλασιάστηκαν και τολμώ να πω ότι όταν υπάρχει ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, νεκρώνουν Τμήματα, νεκρώνει η επαρχία από πρόληψη εγκληματικότητας. Αυτό το γεγονός είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όσο είναι γρήγορα, γιατί κάποιοι δεν θα αντέξουν».
Ερωτηθείς ο κ. Λοϊζίδης εάν έχει αλλάξει οτιδήποτε επί της ουσίας σε ότι αφορά τα επιχειρησιακά πλάνα, μετά και τα επεισόδια στη Λεμεσό και τη Χλώρακα, ανέφερε πως το μόνο που έχει διαφοροποιηθεί είναι η αύξηση του προσωπικού σε κάθε εκδήλωση που θεωρείται κρίσιμη.
«Θεωρούν ότι με την ΜΜΑΔ, με είκοσι άτομα, έχει δημιουργηθεί μόνιμη αντιοχλαγωγική ομάδα; Η ΜΜΑΔ ούτως ή αλλιώς πήγαινε στο ποδόσφαιρο. Ίσως να μην έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει σε κάθε επαρχία να έχεις ποδοσφαιρικό αγώνα. Εάν έχουμε ταυτόχρονα δυο αγώνες σε μια επαρχία τι θα γίνει; Παράλληλα, πρέπει να μας προβληματίσει ότι δεν έχουμε βάλει κάτω το πλάνο καταστολής του χουλιγκανισμού. Η Αστυνομία πρέπει να επιβάλει τον Νόμο και αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε σε θέση, ούτε να συνομιλούμε με οποιονδήποτε, ούτε να προλαβαίνουμε με συνομιλίες από τον οποιονδήποτε, αφού είναι κάτι που ήταν δουλειά άλλων. Η δουλειά της Αστυνομίας, είναι να οργανωθεί αντιοχλαγωγικά και εκεί που πρέπει να χρησιμοποιήσει την ανάλογη βία», ανέφερε ο πρόεδρος της Ισότητας.
Σε ότι αφορά το ερώτημα τι γίνεται στη περίπτωση που υπάρχει ένα κρίσιμο παιχνίδι και την ίδια ώρα υπάρχει διαμαρτυρία υψηλού κινδύνου, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε πως, «αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει, γιατί είπαμε ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των αγώνων που δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Αν γίνει αυτό, θα θέλουμε 1,500 αστυνομικούς, θα νεκρώσει η Κύπρος για πρόληψη της εγκληματικότητας και η μόνη έγνοια της Αστυνομίας θα είναι μόνο αυτά τα δυο πράγματα, παραλύοντας το υπόλοιπο κράτος».
Παράλληλα, ο κ. Λοϊζίδης θέλησε να τονίσει πως «το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται αστυνομικοί από όλες τις επαρχίες και ταυτόχρονα από όλα τα τμήματα, είναι κάτι που δείχνει έλλειψη επαγγελματισμού», εξηγώντας πως «δεν γίνεται να παίρνουμε ένα αστυνομικό που είναι υπό κάλυψη για τα ναρκωτικά και να του βάζουμε στολή και να τον παίρνουμε στο γήπεδο. Πρέπει να μας προβληματίσουν αυτά τα πράγματα, καθώς πρόκειται για ερασιτεχνισμούς και έλλειψη πλάνου καταστολής».
Ο πρόεδρος της Ισότητας, εξέφρασε για άλλη μια φορά την άποψη πως θα έπρεπε να κλείσουν τμήματα που ασχολούνται με μη αστυνομικής φύσεως καθήκοντα ή να ενοποιηθούν, και γενικότερα να υπάρξει αναδιοργάνωση της Αστυνομίας. «Διερωτώμαστε γιατί δεν προχωρά αυτή η μελάτη των Βρετανών που πλήρωσε ο φορολογούμενος πάνω από εκατομμύριο για την Αστυνομία; Μήπως γράφει κάτι για την πυραμίδα της Αστυνομίας που δεν θέλουμε να δημοσιευτεί; Γιατί δεν δημοσιεύεται και να εφαρμοστεί; Μήπως υπάρχει συγκεκριμένος λόγος; Επειδή εμείς γνωρίζουμε και την απάντηση που δόθηκε από το Αρχηγείο στη συγκεκριμένη εταιρεία και τα συμπεράσματα της, και σε λίγους μήνες θα είμαστε σε θέση να το δημοσιεύσουμε».
Σήριαλ οι πληρωμές υπερωριών
Μπορεί να εργάζονται υπερωρίες οι αστυνομικοί, ωστόσο το σήριαλ με τις καθυστερημένες πληρωμές συνεχίζεται, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει δοθεί λύση, γεγονός που προκαλεί μεγάλη δυσφορία ανάμεσα στα μέλη.
Όπως υπέδειξε ο κ. Λοϊζίδης, «σκόπιμα το Αρχηγείο Αστυνομίας από τις 1/1/23 δεν δημοσιεύει το τι πληρώνει και σκόπιμα, δεν κάνει το λογισμικό, κάτι που φαίνεται και σε έγγραφο. Επίσης, σκόπιμα δεν υπογράφονται οι εγκρίσεις για προσωποκρατήσεις σε ΥΚΑΝ και ΤΑΕ από τον βοηθό αρχηγό διοίκησης, για να μην πληρωθούν στην ώρα τους οι αστυνομικοί. Όλα αυτά, γίνονται σκόπιμα για να κάνουν εξοικονόμηση στο κονδύλι και έχουμε μάθει πλέον τι γίνεται. Ξέρουμε τι κάνουν και όλα αυτά προσπαθούμε με τον νομικό μας σύμβουλο, να καταρτήσουμε μια επιστολή ή ένα βήμα, το οποίο θα γίνει προς τον Γενικό Ελεγκτή και όλους τους βουλευτές, για να αντιληφθούν τι γίνεται και ότι όλα γίνονται σκόπιμα, με τους αστυνομικούς να παραμένουν απλήρωτοι υπερωριακά, εκμισθώσεις και προσωποκρατήσεις».
Εξάλλου, όπως διαπιστώνεται και στο παρακάτω έγγραφο, η πλήρης εφαρμογή του μηχανογραφημένου προγράμματος υπερωριών και η κατάργηση των υφιστάμενων διαδικασιών, είναι κάτι που προγραμματιζόταν για την 1η Απριλίου του 2022, ωστόσο αυτό, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.