Αποκάλυψε όσα συζήτησε με Μητσοτάκη ο Ερντογάν-Επιμένει για αναγνώριση του ψευδοκράτους

Η αναγνώριση της «τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος, ως ανεξάρτητου κράτους είναι «το μόνο και πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Για τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι  «στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση»

Ερωτηθείς για την έκκλησή του από το βήμα του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «η προσέγγισή μας στο Κυπριακό είναι ξεκάθαρη εδώ και πολύ καιρό», υποστηρίζοντας ότι «είναι πλέον σαφώς αντιληπτό ότι οι φόρμουλες της ομοσπονδίας δεν είναι ρεαλιστικές και δεν θα λειτουργήσουν». 

Ισχυρίστηκε ότι «η απόρριψη αυτής της αλήθειας δεν είναι παρά επιβολή αδιεξόδου στο νησί. Προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση δύο κρατών, δίκαιη και μόνιμη στην Κύπρο». 

«Καλέσαμε τους συνομιλητές μας να το διασφαλίσουν. Απεύθυναμε άλλη μια πρόσκληση στη διεθνή κοινότητα. Η αναγνώριση της τδβκ ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο και πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «δεν αναγνωρίζουμε άλλες επιλογές εκτός από αυτήν». 

Ο κ. Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τα δικαιώματα της τδβκ μέχρι τέλους, στο πλαίσιο του δικαιώματος του εγγυητή που μας παραχωρεί το διεθνές δίκαιο». Αναμένουμε, υποστήριξε, «ότι η πόρτα που άνοιξε με την ένταξή της στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητή θα συνεχιστεί». Σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο, η αναγνώριση του ψευδοκράτους «ως ανεξάρτητου κράτους από τη μία χώρα μετά την άλλη υπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Ανέφερε τέλος ότι «ο επόμενος οδικός μας χάρτης περιλαμβάνει αποτελεσματικά βήματα που πρέπει να γίνουν προς την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της τδβκ και την ένταξή της στο διεθνές σύστημα». 

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το Φόρουμ Θεσσαλονίκης κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη ο κ. Ερντογάν είπε ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για το θέμα. Ομοίως, ο Επικεφαλής Σύμβουλός μου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, θα συνεργαστεί επίσης με τον ομόλογό του». 

«Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε. 

Αλλά, πρόσθεσε, «το πιο σημαντικό βήμα για εμάς αυτή τη στιγμή θα είναι η Σύνοδος Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, αν θέλει ο Θεός». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σύνοδος θα είναι «ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας». 

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν προκαταρκτικές προετοιμασίες και θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, ελπίζουμε στις 7 Δεκεμβρίου. Με αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, ελπίζουμε να δούμε ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει», ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «πρόσφατα, και οι δύο χώρες δοκιμάστηκαν από καταστροφές. Αυτές οι αρνητικές καταστάσεις έφεραν τις χώρες μας πιο κοντά μεταξύ τους όσον αφορά τη συνεργασία». 

«Η πρόσφατη αύξηση των επαφών υψηλού επιπέδου υποστήριξε επίσης την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι διερευνητικές μας επαφές μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης την επόμενη περίοδο θα κάνουν τη διαδικασία ακόμη πιο θετική». 

«Ως Τουρκία και Ελλάδα, πρέπει να μείνουμε μακριά από βήματα και δηλώσεις που θα βλάψουν το περιβάλλον εμπιστοσύνης. Πρέπει να λάβουμε μαζί βήματα σε αυτόν τον τομέα για να προχωρήσει με ασφάλεια η επικείμενη διαδικασία», είπε. 

Δειτε Επισης

Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος