Σε ισχύ η πολιτική της ΕΕ για την προώθηση της παραγωγής μικροτσίπ στην Ευρώπη

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Πράξη για τα Μικροτσίπ (European Chips Act), η δέσμη μέτρων της ΕΕ για ενίσχυση του σχεδιασμού και της παραγωγής ημιαγωγών στην ΕΕ και την προώθηση της καινοτομίας, με την ΕΕ να έχει στόχο το παγκόσμιο μερίδιο της στη συγκεκριμένη αγορά να διπλασιαστεί και να φτάσει στο 20% μέχρι το 2030.

Οι μικροεπεξεργαστές είναι απαραίτητοι για μια σειρά από τεχνολογίες σε όλους τους τομείς, που περιλαμβάνουν κινητά τηλέφωνα, οχήματα και άλλα προϊόντα, αλλά και υποδομές στους τομείς της υγείας, της ενέργειας, της άμυνας, των επικοινωνιών και της βιομηχανίας.

Η Ευρωπαϊκή Πράξη για τα Μικροτσίπ βρίσκεται στα σκαριά από το 2021, όταν η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την προανήγγειλε στο πλαίσιο της ομιλίας της για την Κατάσταση της Ένωσης. Η πρόταση κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, και η πολιτική συμφωνία με το Συμβούλιο της ΕΕ και τα κράτη μέλη επιτεύχθηκε φέτος τον Απρίλιο.

Η ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

- την προώθηση της τεχνολογικής υπεροχής της ΕΕ μέσω της διασύνδεσης της έρευνας με τη βιομηχανία,

- την ενθάρρυνση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε εγκαταστάσεις για παραγωγή μικροτσίπ και

- τη δημιουργία ενός μηχανισμού συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών.

Ο πρώτος πυλώνας (Πρωτοβουλία Μικροτσίπ για την Ευρώπη) αφορά την υποστήριξη της μεταφοράς γνώσης από τον τομέα της επιστημονικής έρευνας στη βιομηχανική παραγωγή, μεταξύ άλλων προωθώντας την βιομηχανική εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών, με την ΕΕ να συνεισφέρει με κονδύλια ύψους 3,3 δις ευρώ σε συγχρηματοδότηση.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την προώθηση επενδύσεων σε εγκαταστάσεις παραγωγής, μέσω του δημιουργίας μιας κατηγορίας πρωτοποριακών εγκαταστάσεων η οποία θα είναι επιλέξιμη για κρατικές ενισχύσεις, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού και της δημιουργίας ενός ανθεκτικού οικοσυστήματος παραγωγής.

Μέσω του τρίτου πυλώνα τέλος δημιουργείται μηχανισμός συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής για την ενίσχυση της συνεργασίας με τα κράτη μέλη και μεταξύ των κρατών μελών, την παρακολούθηση του εφοδιασμού όσον αφορά τους ημιαγωγούς, την εκτίμηση της ζήτησης, την πρόβλεψη ελλείψεων και, εάν χρειαστεί, την ενεργοποίηση κατάστασης κρίσης σε περίπτωση σημαντικών διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 30 νεκροί στον Λίβανο από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Ο «χρυσός αιώνας» Τραμπ και οι προεκλογικές υποσχέσεις του-«Θα τερματίσω σε 24 ώρες τον πόλεμο στην Ουκρανία»
Στη 1 τα ξημερώματα θα μιλήσει για πρώτη φορά η Χάρις δημόσια μετά την ήττα της από τον Τραμπ
Τι θα συμβεί με τις καταδίκες του Ντόναλντ Τραμπ και τα νομικά του προβλήματα
Καταγγελία του Λιβάνου στον ΟΗΕ για τις εκρήξεις βομβητών που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους
Σάρωσε σε όλα τα κοινά ο Τραμπ-Η «ακτινογραφία» των ψηφοφόρων του
Γιατί η Κάμαλα Χάρις έχασε τις εκλογές στις ΗΠΑ-Η πρώτη εκτίμηση της ήττας
Η Χαμάς θα κρίνει την προεδρία Τραμπ από τη στάση του απέναντι στους Παλαιστίνιους
Τι σημαίνει η εκλογή Τραμπ για Ουκρανία, Κίνα και Μέση Ανατολή
O Τραμπ ετοιμάζει τη νέα κυβέρνησή του-Ποιοι διεκδικούν τα κορυφαία πόστα