Με σημαντικές αναφορές για Κυπριακό η ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ-Όσα θα αναφέρει ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Το Κυπριακό θα κυριαρχεί στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ απόψε στις 00:45 (ώρα Kύπρου).

Αναλυτικότερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι «δεν συζητούμε λύση εκτός πλαισίου του ΟΗΕ και πως η επιμονή της Τουρκίας σε άλλες επιλογές είναι αντιπαραγωγική. Η Αθήνα τάσσεται καθαρά υπέρ της τριμερούς και του διορισμού ειδικού απεσταλμένου και καθιστά σαφές ότι παραμένει προσηλωμένη στις υποχρεώσεις και ευθύνες έναντι της Κύπρου».

Σε απόλυτη συνεννόηση με την Λευκωσία, είναι ο Μητσοτάκης, ενώ χθες έγινε και συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί με τρόπο και κατηγορηματικό τρόπο στο Κυπριακό λέγοντας πως «δεν θα υπάρξει συζήτηση για λύση δύο κρατών, όπως δηλώνει η Τουρκία, παρά μόνο για λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», ενώ θα εκφράσει τη στήριξή του στην πρωτοβουλία της Λευκωσίας για πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για διορισμό ειδικού απεσταλμένου.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του απεσταλμένου της ΕΡΤ, Νίκου Μελέτη, θα γίνει αναφορά και στα ελληνοτουρκικά, αλλά με βάση το νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τέλος, στην ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην κλιματική κρίση, η οποία είναι ένα από τα σημαντικά κομμάτια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει πολλά να πει, καθώς η Ελλάδα δοκιμάστηκε φέτος από φωτιές και από πλημμύρες, φαινόμενα της κλιματικής κρίσης.

Θετικό πρόσημο από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ουσιαστικά μπαίνουμε σε μια νέα φάση, γιατί μετά από οκτώ μήνες αποκλιμάκωσης επί του πεδίου και αποφυγής επιθετικής ρητορικής, πάμε σε μια φάση δομημένης διαδικασίας για την επανεκκίνηση και βελτίωση των σχέσεων.

Στη δεύτερη συνάντησή τους μέσα σε δύο μήνες, οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν για τη διατήρηση του κλίματος και αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο. Και από εκεί και πέρα έκαναν πιο συγκεκριμένο τον οδικό χάρτη. Στις 16 Οκτωβρίου την έναρξη του πολιτικού διαλόγου, μέσα στον Νοέμβριο συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και κορύφωση στις 7 Δεκεμβρίου με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, όπου ενδιαμέσως βεβαίως θα έχει γίνει και η διαδικασία για τη θετική ατζέντα, ώστε να μπορεί τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη να υπογραφούν και συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Αθήνα εκτιμά θετικό το γεγονός ότι διατηρείται αυτή η αποκλιμάκωση επί του πεδίου, καθώς και το γεγονός ότι οι δύο πλευρές αυτή τη στιγμή και η Τουρκία είναι συνεπείς όσα έχουν συμφωνηθεί. «Έτσι, σιγά σιγά χτίζεται εμπιστοσύνη και αυτό είναι σημαντικό για να πάμε τα επόμενα βήματα παρακάτω» λένε κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνεται πως η διαδικασία αυτή θα εξετάζεται καθημερινά και θα δοκιμάζεται καθημερινά, αλλά η αίσθηση που υπάρχει για την ελληνική πλευρά ότι υπάρχει ειλικρινής διάθεση από την Τουρκία για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία.

Τέλος, αναφορικά με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι αντιληπτή η διαφορά που υπάρχει, οι δυσκολίες που υπάρχουν, δεν περιμένουν θαύματα και λύσεις από τη μια μέρα στην άλλη για ζητήματα που είναι πολύπλοκα και διατηρούνται και είναι στο προσκήνιο τόσα χρόνια.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση Ερντογάν Μητσοτάκη αναφέρθηκε το μεταναστευτικό ενώ σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο κος Μητσοτάκης είπε στον Ερντογάν ότι είναι σημαντικό να μην μπαίνουν βάρκες στο νερό, με όποιο μήνυμα θέλει να στείλει στην τουρκική πλευρά, αλλά και για την κλιματική κρίση όπου θα εξεταστούν μέχρι τον Δεκέμβριο, που θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο, δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Μαρινάκης: Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι είμαστε ένα με την Κύπρο

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι είμαστε ένα με την Κύπρο υποστηρίζοντας τη λύση της δικοινοτικής- διζωνικής ομοσπονδίας ενώ παράλληλο μήνυμα ήταν ότι κόκκινες γραμμές δεν μπαίνουν στο τραπέζι».

Αναλυτικά το πρόγραμμα (ώρες Νέας Υόρκης)

07:30 Συναντήσεις με επενδυτές

12:30 Ομιλία σε Πανεπιστήμιο Yale

18:00 Ομιλία σε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δειτε Επισης

Ισραηλινή όμηρος σκοτώθηκε από πλήγμα των IDF-Στους 120 οι νεκροί σε 48 ώρες στη Γάζα
Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Νέα στοιχεία για τον θάνατο του βρέφους στη Ελλάδα-«Γεννήθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις»
Σχεδόν 1,000 περιστατικά βίας κατά γυναικών το 2022-2023-Στις 41 οι γυναικοκτονίες μέσα σε δέκα χρόνια
Στο κόκκινο η αγωνία για το Ουκρανικό-Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»