A. Δημητρίου: «Η ειρήνη μπορεί να εδραιωθεί μόνο μέσα από πράξεις

«Η ειρήνη μπορεί να εδραιωθεί μόνο μέσα από πράξεις. Όσα εμπόδια κι αν υπάρχουν, το μήνυμα είναι αυτό. Και ο καθένας και η κάθε μία από εμάς χρειάζεται ν’ αναλάβει τις δικές του ευθύνες», δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου από το Σπίτι της Συνεργασίας στην νεκρή ζώνη της Λευκωσίας όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους έξι μη κυβερνητικών οργανώσεων που εδρεύουν εκεί ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης.

Η κ. Δημητρίου, που επισκέφθηκε το χώρο με δική της πρωτοβουλία, ξεναγήθηκε στο Σπίτι της Συνεργασίας και στην συνέχεια συνομίλησε με εκπροσώπους των ΜΚΟ και του ΔΣ του Σπιτιού για τις δράσεις και τις ενέργειες που λαμβάνουν χώρα. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καλύτερο και ιδανικότερο σημείο από το Σπίτι της Συνεργασίας, σημείωσε. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται για την ειρήνη, τα μηνύματα που θέλουν να βγουν προς τα έξω, το μέλλον που θέλουμε να εξασφαλίσουμε για την επανένωση της πατρίδας μας, πρόσθεσε. «Και αυτός είναι ο στόχος. Χαίρομαι πραγματικά που είχαμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση». Συζήτησαν, είπε, για δράσεις και πρόσθετες πρωτοβουλίες που πρέπει να υπάρξουν «και να είστε βέβαιοι ότι κι εγώ προσωπικά και η Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και ως πολιτικός χώρος, ως ΔΗΣΥ, είναι απόλυτη προτεραιότητα να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εμπέδωση της ειρήνης για όλους τους πολίτες του νησιού μας».

Στην ερώτηση εάν υπάρχουν κάποια προβλήματα στα οποία μπορεί να βοηθήσει, η Αννίτα Δημητρίου είπε ότι προβλήματα πάντα υπάρχουν, περισσότερο όμως – σημείωσε – υπάρχει θέληση, λέγοντας ότι βλέπει νέα παιδιά, ανθρώπους που ελπίζουν και επενδύουν στην εμπέδωση της ειρήνης, στα οφέλη που προκύπτουν από την ειρήνη, από το να μην υφίσταται πλέον η ανασφάλεια και όλα τα φοβικά σύνδρομα που μονοπωλούν ίσως τις περισσότερες φορές του πολίτες.

Η πατρίδα μας είναι πολύ μικρή για να είναι μοιρασμένη, έχουμε πολλά να κερδίσουμε όλοι μας αν καταφέρουμε (να συνενώσουμε την πατρίδα μας) κι ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση, να επιφέρουμε την ειρήνη και να υπάρξει λύση, δήλωσε. Χρειάζονται επίσης, συνέχισε, δράσεις για να μπορέσουν να εμπεδωθούν από τους πολίτες της Κύπρου αυτά που πρέπει.

Σε ερώτηση για τη λύση του Κυπριακού, η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι «πρέπει να αντιληφθούμε ότι το Κυπριακό δεν είναι απλά μια υπογραφή» για να προσθέσει ότι η προσπάθεια κάπου εκεί ξεκινά. «Και γι’ αυτό λέμε ότι είναι μια διαρκής διαδικασία στην οποία θα πρέπει να επενδύσουμε και να κάνουμε ό,τι περνά από το δικό μας χέρι. Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο της υπογραφής της πολυπόθητης λύσης, αλλά έχουμε από κει κι έπειτα πολλά πράγματα να κάνουμε» σημείωσε.

Ερωτηθείσα εάν αυτό είναι το μήνυμά της προς τους δύο ηγέτες που βρίσκονται στην Νέα Υόρκη, η Αννίτα Δημητρίου ευχήθηκε «καλή προσπάθεια». Είδαμε, είπε, τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν. «Δυστυχώς ήταν κάπως οι αναμενόμενες. Παρακολουθήσαμε βεβαίως και την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι χρειάζεται πολιτική θέληση, ανταπόκριση, ν’ αντιληφθούμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, εμείς οι ίδιοι καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να συνεχίσουμε από το σημείο που μείναμε και θα πρέπει ν’ απαλειφθεί η απαράδεκτη αξίωση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών. «Λύση δύο κρατών σημαίνει νομιμοποίηση της κατοχής, σημαίνει διχοτόμηση. Αυτό δεν μπορεί να είναι το μέλλον για την πατρίδα μας. Δεν είναι αυτό που θέλουμε» είπε.

Γι’ αυτό, συνέχισε, χρειάζεται να αξιοποιήσουμε κάθε βήμα και κάθε ευκαιρία να συνεχίσουμε από το σημείο που μείναμε. «Και δεν μπορεί στις διεθνείς σχέσεις, στην διεθνή διπλωματία να ισχύουν τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά». Χρειάζεται ν’ αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση και η ίδια αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί, πρόσθεσε.

Κληθείσα να στείλει κι ένα μήνυμα προς τους Τ/κ, η κ. Δημητρίου είπε πως το μήνυμα είναι το ίδιο: «Η ειρήνη μπορεί να εδραιωθεί μόνο μέσα από πράξεις. Και όλοι, Ε/κ και Τ/κ, χρειάζεται να δρομολογήσουμε φράσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Δεν θα σταματήσουμε λεπτό, κατέληξε, να επενδύουμε σε αυτό που δικαιούμαστε όλοι, «ειρήνη».

Δειτε Επισης

Αναμένει από τον Τατάρ να ανταποκριθεί επίσημα στις προτεινόμενες ημερομηνίες για συνάντηση η Κυβέρνηση
Τον Ιούνιο το συνέδριο του ΑΚΕΛ με απευθείας εκλογή ΓΓ-«Στοίχημα η ανάκαμψη του κόμματος»
Εξακολουθεί να στηρίζει λύση εντός παραμέτρων των ΗΕ η Βρετανία-Απαντητική επιστολή του Foreign Office
Εθνικό ζήτημα χαρακτήρισε την Κύπρο ο Ακάρ-«Δεν θα υποχωρήσουμε»
Προανήγγειλε συνάντηση ηγετών τον Γενάρη ο Τατάρ, τον Μάρτη στην Ελβετία η διευρυμένη-«Το κύριο μας θέμα η κυριαρχία»
Πρωτοφανείς οι παράλογες διαμαρτυρίες στα κατεχόμενα για το FIR-Ενέκρινε το ΥΠΑΜ για υπερπτήσεις των Γάλλων
Τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα
Ελτζίλ: Η τουρκική πλευρά εμποδίζει το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης
Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας για το 2025
Ενέργεια και περιφερειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου