Κάνουν τη σούμα του Κυπριακού Χριστοδουλίδης και Γκουτέρες-Το καλό και το κακό σενάριο

Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να απέφυγε να συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, μπορεί οι όποιες επιδιώξεις για πραγματοποίηση μιας Τριμερούς από πλευράς Λευκωσίας να απέτυχαν, μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος να επανέλαβε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τις γνωστές απαράδεκτες θέσεις του, ωστόσο η Λευκωσία στέλνει το μήνυμα ότι παραμένει προσηλωμένη στις προσπάθειες λύσεις και θα κάνει τα πάντα, ώστε να μη χαθεί κι άλλος χρόνος.

Αυτό είναι και το μήνυμα που αναμένεται να στείλει στον Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης που θα έχουν, που είναι προγραμματισμένη για τις επτά και δέκα το απόγευμα στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσέρχεται στη συνάντηση, για να συνεχίσει από εκεί που έμεινε στην ομιλία του, από το βήμα της 78ς Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εκφράζοντας στον Γενικό Γραμματέα, πρώτον, την ετοιμότητα του για άμεση εμπλοκή στη νέα προσπάθεια, δεύτερον το αίτημα του για διορισμό ειδικού απεσταλμένου και τρίτον την πρόθεση του να υποβοηθήσει τον Γενικό Γραμματέα, εξαγγέλλοντας πακέτο μέτρων στήριξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκωδικοποιώντας την ομιλία Χριστοδουλίδη-Το πρόβλημα, η εξίσωση και η λύση

Αναμφίβολα, επιθυμία της Λευκωσίας ήταν πέραν από τη διμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, να υπάρξει και μια τριμερής, έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να παρουσιαστούν ενώπιον του Γενικού Γραμματέα και να συζητήσουν, ειδικά από τη στιγμή που χωρίζει χάσμα τις θέσεις της δικής μας πλευράς, από τις εκτός πλαισίου θέσεις που επαναλαμβάνει καθημερινά ωσάν να διαβάζει ποίημα ο Ερσίν Τατάρ. Κάτι τέτοιο, ωστόσο φαίνεται πως δεν θα συμβεί αφού η τουρκική στάση δεν αφήνει περιθώρια.

Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας ο οποίος επεδίωξε να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, ώστε στα πλαίσια μιας ιδιωτικής συνομιλίας να ανίχνευε τις πραγματικές του προθέσεις, πέραν από τις γνωστές εκφρασθείσες δημόσια, είδε το διπλωματικό γραφείο του Τούρκου Προέδρου, να του ακυρώνει τη συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη την περασμένη Τρίτη, επικαλούμενο λόγους προγραμματισμού. Μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος αναχώρησε από χθες από τη Νέα Υόρκη, μη αφήνοντας περιθώρια για επαναπρογραμματισμό της, ενώ από πλευράς τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, δόθηκαν διαβεβαιώσεις, ότι με τον Αντόνιο Γκουτέρες, θα συναντηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, δεν έχει ανακοινωθεί η διευθέτηση της συνάντησης.

Αυτή η εξέλιξη, δυσκολεύει την όλη προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος θα ήθελε πριν συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο πλευρών, να έχει μια πλήρη εικόνα για το τι σκέφτονται Αθήνα και Άγκυρα. Σε αυτό το πλαίσιο συναντήθηκε χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος για ακόμη μια φορά, με κρυστάλλινο τρόπο ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα, επιθυμεί την έναρξη μιας νέας προσπάθειας και δηλώνει έτοιμη να εμπλακεί βοηθητικά.

Με βάση τις εξελίξεις, στο πιο θετικό σενάριο, είναι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του σήμερα και αύριο, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, αντίστοιχα, είναι ο Αντόνιο Γκουτέρες να ανακοινώσει την απόφαση του για διορισμό ειδικού απεσταλμένου. Αυτό βέβαια μπορεί να συμβεί και σε κατοπινό στάδιο τον επόμενο μήνα. Το χείριστο σενάριο, είναι ο Γενικός Γραμματέας να εντοπίσει πως με κανένα τρόπο δεν είναι δυνατή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και να δηλώσει πως εγκαταλείπει την προσπάθεια. Το σενάριο για τριμερή συνάντηση, στην παρούσα φάση φαίνεται να απομακρύνεται, ενώ η Λευκωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, ο κ. Γκουτέρες να προσκαλέσει τους δύο ηγέτες σε νέα ημερομηνία στη Νέα Υόρκη, εντός του 2023.

Πάντως αξιολογώντας κανείς στη βάση των όσων έχουν γίνει γνωστά, τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων, κυρίως στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, αναφμίβολα ο ίδιος πήγαινε με μεγαλύτερες προσδοκίες, ωστόσο η παρουσία του πιστώνεται με θετικό πρόσημο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, που δήλωσαν πως στηρίζουν τις προσπάθειες τους, ενώ δήλωσαν ικανοποίηση από το περιεχόμενο της ομιλίας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με θετικό πρόσημο η ανάγνωση ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ-Πώς σχολιάζουν την ομιλία ΠτΔ στον ΟΗΕ

Εκτός απροόπτου, δεν αναμένεται πως τις επόμενες 48 ώρες, μέχρι την αναχώρηση της κυπριακής αποστολής από τη Νέα Υόρκη, θα υπάρξει η οποιαδήποτε εξέλιξη που θα μεταβάλει την εικόνα που ήδη έχει σχηματιστεί. Για ακόμα μια φορά το μπαλάκι είναι στον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος δεδομένης της στήριξης που έλαβε, όχι μόνο από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και από διεθνής παράγοντες, κυρίως στις ΗΠΑ και την ΕΕ, αναμένεται να κάνει το επόμενο βήμα, ασκώντας πίεση στην άλλη πλευρά, έτσι ώστε να προχωρήσει ο διορισμός απεσταλμένου.

Από εκεί και πέρα, ως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζεται και η στάση της Ρωσίας η οποία επισημαίνει σε κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα για τις θέσεις της ενόψει της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πως, τάσσεται υπέρ της λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, χαρακτηρίζει απαραίτητη την εμπλοκή των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα πρέπει αυτό να παρέχει εγγυήσεις, παραγκωνίζοντας τις υφιστάμενες εγγυήτριες δυνάμεις, ενώ τάσσεται υπέρ του διορισμού Ειδικού Απεσταλμένου, που θα λογοδοτεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»